AP Photo/Eugene Hoshiko
ΓΕΥΣΗ

Takoyaki, το πιο δημοφιλές street food της Ιαπωνίας

Η ιστορία πίσω από το αγαπημένο σνακ που ξεκίνησε από την Οσάκα και βρίσκεις πλέον σε όλα τα street festival της χώρας.

Αν επισκεφτείς οποιοδήποτε street festival στην Ιαπωνία, αναπόφευκτα θα συναντήσεις το νόστιμο σνακ takoyaki (たこ焼き). Αυτές οι μικρές μπάλες ζύμης με τηγανητό χταπόδι που συχνά καλύπτονται από γαρνιτούρες και αλμυρές σάλτσες, αποτελούν το καμάρι της Οσάκα, αλλά έχουν γίνει αγαπητές σε όλη την Ιαπωνία.

Το takoyaki είναι τόσο ενσωματωμένο στην ιαπωνική κουζίνα του δρόμου που εκπλήσσει πολλούς όταν μαθαίνουν ότι είναι μια αρκετά πρόσφατη προσθήκη στην τοπική γαστρονομία. Στην πραγματικότητα δεν έχει κλείσει ούτε έναν αιώνα, καθώς εμφανίστηκε την περίοδο Showa (1926-1989).

Ο άνθρωπος που θεωρείται ευρέως ως ο δημιουργός του είναι ο Endo Tomekichi (1907-1997), ο ιδρυτής του Aizuya στην Οσάκα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, έψαχνε για ένα σνακ που οι πελάτες θα μπορούσαν να απολαύσουν είτε ζεστό είτε κρύο με μια μπύρα. Το 1933 δημιούργησε το rajioyaki χρησιμοποιώντας μοσχαρίσιο κρέας, konjac και tenkasu (υπολείμματα τηγανητής tempura).

Το rajioyaki με τη σειρά του ήταν μια παραλλαγή του δημοφιλούς παιδικού σνακ choboyaki, ζυμαρικά γεμισμένα με konjac, κόκκινο τζίντζερ τουρσί, αρακά και shoyu. Παρόλο που τράβηξε την προσοχή στο κατάστημά του, οι πελάτες δεν ενθουσιάστηκαν. Η ιστορία λέει ότι μια μέρα ένας πελάτης ανέφερε στον Tomekichi ότι σε μία άλλη περιοχή χρησιμοποιούσαν στη γέμιση του tamagoyaki χταπόδι αντί για κρέας.

Ενδιαφερόμενος, ο Tomekichi άρχισε να πειραματίζεται. Αναβάθμισε τη ζύμη, διαλύοντας το αλεύρι σε σάλτσα σόγιας και dashi αντί για νερό για επιπλέον γεύση. Το 1935 άρχισε να πουλάει takoyaki, το οποίο έγινε αμέσως επιτυχία. Για πολλά χρόνια, μέχρι και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν μία αποκλειστικότητα της Οσάκα. Μετά την εισαγωγή της σάλτσας Worcestershire από τους Αμερικανούς κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ορισμένα καταστήματα άρχισαν να τα σερβίρουν καλυμμένα με παχύρρευστες σάλτσες και γαρνιτούρες όπως aonori (νιφάδες φύκι) και katsuoboshi (νιφάδες bonito).

takoyaki pexels

Ως αποτέλεσμα, η δημοτικότητά του αυξήθηκε ραγδαία, με καταστήματα και πάγκους σε όλη την Οσάκα. Βοήθησε επίσης το γεγονός ότι ήταν ένα σχετικά φθηνό σνακ. Το 1954, 8 κομμάτια takoyaki κόστιζαν 10 γιεν.

Καταστήματα και yatai (καροτσάκια με φαγητό στο δρόμο) άρχισαν να ανοίγουν πέρα από τα όρια της πόλης της Οσάκα. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, το Yachan-do στον νομό Φουκουόκα άνοιξε το πρώτο κατάστημα takoyaki με franchise, ξεκινώντας ένα κύμα αλυσίδων λιανικής πώλησης αφιερωμένων στο δημοφιλές σνακ.

Το takoyaki μπήκε τελικά στην κουζίνα του μέσου πολίτη χάρη στη μαζική παραγωγή του ειδικού σκεύους τη δεκαετία του ’80. Η βασική συνταγή δεν απαιτεί πολλά συστατικά. Η ζύμη αποτελείται συνήθως από αλεύρι σίτου, αυγά και dashi. Οι παραδοσιακές γεμίσεις περιλαμβάνουν χταπόδι σε κύβους, πράσινα κρεμμύδια, κόκκινο τζίντζερ τουρσί και tenkasu, τα οποία μπορείς να βρεις σε ένα ασιατικό παντοπωλείο ή στο διαδίκτυο. Μπορείς ακόμα και να αντικαταστήσεις τη γέμιση με μία πιο κατάλληλη για τα γούστα σου, από κοτόπουλο και κρέας μέχρι μανιτάρια, τυρί ή τόφου.