ΦΑΓΗΤΟ

Τι είναι το Slow Cooker και γιατί το χρειάζεσαι στην κουζίνα σου

Αν δεν έχεις ακούσει τη λέξη slow cooker, ήρθε η ώρα να μάθεις τι είναι αυτή η συσκευή και γιατί είναι απαραίτητη στην κουζίνα σου.

Φαντάσου να επιστρέφεις στο σπίτι αργά και να έχεις ήδη νόστιμο φαγητό να σε περιμένει. Ή να ετοιμάζεις ένα δείπνο που δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία ούτε πολλά σκεύη (αυτό σημαίνει λιγότερο πλύσιμο). Το slow cooker είναι η συσκευή που χρειάζεσαι για να μαγειρεύεις εύκολα και νόστιμα, ειδικά την περίοδο του χειμώνα, που αναζητάς το comfort food.

Μετά από μία κρύα ημέρα, η μυρωδιά μιας ζεστής σούπας είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη. Το slow cooker λοιπόν είναι η συσκευή στην οποία μπορείς να φτιάξεις το αγαπημένο σου comfort food – από σούπες και στιφάδο μέχρι φαγητά κατσαρόλας.

Χάρη στο πολύωρο μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία, το κρέας μαλακώνει κι έτσι ενδείκνυται να χρησιμοποιήσεις πιο οικονομικές κοπές σε αυτή τη συσκευή, όπως brisket, χοιρινή σπάλα, αρνίσια ωμοπλάτη και μπουτάκια κοτόπουλου.

Γιατί χρειάζεσαι το slow cooker κουζίνα σου

Αρχικά, πρόκειται για μια συσκευή που η τιμή της κυμαίνεται σε διάφορα μεγέθη (άρα μπορείς να βρεις μία ανάλογα με το budget που διαθέτεις) και που καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από τον φούρνο. Εκτός από ενέργεια, με το slow cooker εξοικονομείς και χρόνο καθώς δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία για το φαγητό. Αρκεί να τοποθετήσεις όλα τα υλικά και να τα αφήσεις να μαγειρευτούν.

Τον χειμώνα, φαγητά όπως σούπες, στιφάδο και άλλα φαγητά κατσαρόλας, αποτελούν το ιδανικό comfort food και το slow cooker σού δίνει τη δυνατότητα να τα φτιάξεις χωρίς να ασχοληθείς ιδιαίτερα. Είναι πιθανό να έχεις ακούσει και τον όρο Crock-Pot.

Οι κατσαρόλες και οι αργές εστίες χρησιμοποιούν υγρή θερμότητα για να μαγειρέψουν φαγητό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και τα δύο χρησιμοποιούνται για να μαγειρέψεις ίδια είδη φαγητών και παράγουν τα ίδια νόστιμα αποτελέσματα.

Αυτές οι υπέροχες, μικρές συσκευές κουζίνας περιέχουν ακόμη και τα ίδια τρία συστατικά: κατσαρόλα, γυάλινο καπάκι και θερμαντικό στοιχείο. Αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι το ίδιο πράγμα. Το Crock-Pot είναι ένα brand του slow cooker που ανέδειξε έναν τύπο της εν λόγω συσκευής. Αλλά ένα slow cooker δεν είναι πάντα ένα Crock-Pot.

7 tips για να το χρησιμοποιείς σωστά

Από τον χρόνο μαγειρέματος μέχρι το πώς θα τοποθετήσεις τα υλικά σου, τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν να χρησιμοποιείς σωστά το slow cooker.

Μείωσε τον χρόνο προετοιμασίας
Το μεγαλύτερο δέλεαρ για να αγοράσει κάποιος ένα slow cooker είναι η ευκολία του. Γι’ αυτό, όταν ψάχνεις συνταγές, απόφυγε αυτές που προτείνουν πολλή προετοιμασία. Σε πολλά φαγητά, ιδιαίτερα σε σούπες και μαγειρευτά, μπορείς πραγματικά να ρίξεις όλα τα υλικά μέσα.

Μπορεί να είναι ωραίο να μαγειρέψεις τα κρεμμύδια εκ των προτέρων, καθώς η γεύση τους είναι διαφορετική από όταν τα βάζεις ωμά, αλλά το καλύτερο είναι να πειραματιστείς και να επιλέξεις ποιος τρόπος σού ταιριάζει. Για το κρέας, ένα ελαφρύ ρόδισμα από πριν, θα δώσει επιπλέον πόντους στο αποτέλεσμα, αλλά και πάλι αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Ξεκίνα από το προηγούμενο βράδυ
Αν δεν έχεις χρόνο το πρωί, ετοίμασε ό,τι χρειάζεστε για το γεύμα σου από το προηγούμενο βράδυ, τοποθέτησέ τα στο δοχείο του slow cooker, κάλυψέ το και φύλαξέ το στο ψυγείο για όλη τη νύχτα.

Ιδανικά το πιάτο θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη θερμοκρασία δωματίου, γι’ αυτό μην ξεχάσεις να το βγάλεις από το ψυγείο όταν ξυπνήσεις και να το αφήσεις για 20 λεπτά πριν ανάψεις τη συσκευή. Εάν πρέπει να ζεστάνεις το δοχείο από πριν, τότε βάλε τα υλικά σε διαφορετικό πιάτο και μετάφερέ τα το πρωί.

Επίλεξε φθηνότερες κοπές
Το slow cooker είναι ιδανικό για το μαγείρεμα φθηνότερων κομματιών, όπως brisket, χοιρινή σπάλα, αρνίσια ωμοπλάτη και μπούτια κοτόπουλου. Μπορείς, επίσης να χρησιμοποιήσεις λιγότερο κρέας, καθώς το αργό μαγείρεμα βγάζει μια πλούσια γεύση κρέατος σε όλο το πιάτο. Εμπλούτισε με λαχανικά.

Απόφυγε το λίπος
Δεν χρειάζεται να προσθέσεις λάδι στο slow cooker, ούτε να αφήσεις πολύ λίπος στο κρέας (καθώς δεν υπάρχει διέξοδος για να φύγει, όπως για παράδειγμα στο τηγάνι το οποίο στραγγίζεις). Η αφαίρεση του λίπους θα δώσει ένα πιο υγιεινό αποτέλεσμα και θα είναι ακόμα νόστιμο.

Μην υπερβάλλεις με τα υγρά
Επειδή το καπάκι είναι καλά κλεισμένο, το υγρό δεν θα εξατμιστεί, επομένως εάν προσαρμόζεις μια τυπική συνταγή, είναι καλύτερο να μειώσεις το υγρό κατά περίπου ένα τρίτο. Θα πρέπει απλώς να καλύπτει το κρέας και τα λαχανικά. Το μισό έως τα δύο τρίτα είναι το ιδανικό – σίγουρα όχι περισσότερο από τα τρία τέταρτα.

Άφησε το slow cooker να κάνει τη δουλειά του
Η συσκευή έχει σχεδιαστεί για να κάνει τη δουλειά της. Επομένως, δε χρειάζεται να ελέγχεις συνέχεια το περιεχόμενο. Κάθε φορά που σηκώνεις το καπάκι, θα απελευθερώνεται μέρος της θερμότητας, οπότε αν συνεχίσεις να το κάνεις αυτό, θα πρέπει να αυξήσεις τον χρόνο μαγειρέματος.

Πρόσθεσε όλα τα υλικά στην αρχή (τις περισσότερες φορές)
Ιδανικά θέλεις να επιλέγεις συνταγές όπου τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα υλικά μπορούν να προστεθούν στην αρχή, αφήνοντάς σε ελεύθερο να κάνεις άλλα πράγματα. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, ζυμαρικά, ρύζι και φρέσκα βότανα θα πρέπει να προστεθούν προς το τέλος.

Πόση ώρα πρέπει να μαγειρεύεις μια συνταγή

Εάν ένα φαγητό χρειάζεται συνήθως:

  • 15-30 λεπτά, μαγείρεψέ το για 1-2 ώρες σε υψηλή θερμοκρασία ή 4-6 ώρες σε χαμηλή.
  • 30 λεπτά – 1 ώρα, μαγείρεψέ το για 2-3 ώρες σε υψηλή θερμοκρασία ή 5-7 ώρες σε χαμηλή.
  • 1-2 ώρες, μαγείρεψέ το για 3-4 ώρες σε υψηλή θερμοκρασία ή 6-8 ώρες σε χαμηλή.
  • 2-4 ώρες, μαγείρεψέ το για 4-6 ώρες σε υψηλή θερμοκρασία ή 8-12 ώρες σε χαμηλή.

Τα ριζώδη λαχανικά (όπως πατάτες, καρότα, γλυκοπατάτες και γογγύλια) μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο μαγειρέματος από το κρέας και τα άλλα είδη λαχανικών, οπότε τοποθέτησέ τα στο κάτω μέρος του slow cooker να είναι όσο πιο κοντά στην εστία θερμότητας.