Το καλύτερο σάντουιτς στον κόσμο φτιάχνεται με πίτα
Κατέκτησε την κορυφή με την υψηλότερη βαθμολογία από 17.754 χρήστες και αναδείχθηκε το πιο αγαπημένο σάντουιτς παγκοσμίως, σύμφωνα με το Taste Atlas.
- 9 ΔΕΚ 2025
Το παραδοσιακό τουρκικό σάντουιτς, tombik döner, αναδείχθηκε το Νο1 καλύτερο σάντουιτς στον κόσμο για την περίοδο 2025/26 από το TasteAtlas.
Το tombik döner κατάφερε να συγκεντρώσει την υψηλότερη μέση βαθμολογία (4,47/5), βασισμένη σε 17.754 έγκυρες αξιολογήσεις χρηστών για 288 καταγεγραμμένα σάντουιτς, μετρημένες μόνο από χρήστες που έχουν πράγματι δοκιμάσει το πιάτο. Η κατάταξη προκύπτει μέσω αλγορίθμων που φιλτράρουν αυστηρά τα bots και τις εθνικιστικές ψήφους, εξασφαλίζοντας καθαρή δημοκρατική μαθηματική ανάλυση: χωρίς κριτική επιτροπή, χωρίς μαγικά.
Ολόκληρη η δεκάδα των καλύτερων σάντουιτς στον κόσμο
- Tombik Döner (Τουρκία)
Μια εκδοχή του γνωστού döner με γύρο (συνήθως αρνί ή κοτόπουλο) σε πίτα, γνωστή ως tombik bread. Συνοδεύεται με φρέσκα λαχανικά όπως το μαρούλι ή η ντομάτα (που στην πραγματικότητα είναι φρούτο). Είναι πολύ δημοφιλές στην Τουρκία και συνήθως τρώγεται ως γρήγορο σνακ ή γεύμα. Το Tombik αναφέρεται στο μικρότερο μέγεθος του που το κάνει πιο εύκολο να καταναλωθεί εύκολα στον δρόμο. - Bánh Mì Heo Quay (Βιετνάμ)
Βραστό ή ψητό χοιρινό, λαχανικά (αγγουράκι, καρότο, κόλιανδρο, κ.λπ.) και σάλτσα σόγιας σε ψωμί baguette.
Ένα από τα πιο δημοφιλή είδη του Bánh mì στο Βιετνάμ, που χρησιμοποιεί χοιρινό μαγειρεμένο με ιδιαίτερο τρόπο (Heo Quay σημαίνει ψητό χοιρινό). Είναι μια εξαιρετική συγχώνευση των γαλλικών και βιετναμέζικων γεύσεων. - Bánh Mì (Βιετνάμ)
Γαλλικό ψωμί baguette γεμισμένο με ένα συνδυασμό κρεάτων (χοιρινό, κοτόπουλο, ή βοδινό), φρέσκα λαχανικά, και σάλτσα. Ένα από τα πιο γνωστά σάντουιτς στον κόσμο, είναι το αποτέλεσμα της αποικιοκρατίας των Γάλλων στο Βιετνάμ. - Maine-style Lobster Roll (ΗΠΑ)
Ψημένο ψωμί γεμισμένο με αστακού και μια απαλή μαγιονέζα. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό σάντουιτς της Νέας Αγγλίας, αν και δεν είναι γνωστό ποιος είναι ο δημιουργός του. - Panino col Polpo (Ιταλία)
Ψωμί, χταπόδι μαγειρεμένο με ελαιόλαδο, σκόρδο και μυρωδικά. Είναι πολύ δημοφιλές στην περιοχή της Σικελίας, καθώς συνδυάζει την πλούσια γεύση του χταποδιού με τα φρέσκα ιταλικά ψωμιά. - Shawarma (Μέση Ανατολή)
Κρέας (συνήθως αρνί, κοτόπουλο ή μοσχάρι) μαγειρεμένο σε κάθετη σούβλα, και σερβίρεται σε πίτα με φρέσκες σαλάτες και σάλτσες (π.χ. ταχίνι, τζατζίκι). Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή σάντουιτς σε όλο τον κόσμο, με πολλές παραλλαγές ανάλογα με την περιοχή. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε χώρες όπως το Λίβανο και η Συρία. - Bánh Mì Thịt (Βιετνάμ)
Κρέας (συνήθως ψητό χοιρινό) με λαχανικά (καρότα, αγγούρι, κόλιαντρο) και σάλτσες σε ψωμί baguette. Μια πιο απλή εκδοχή του Bánh Mì, συχνά σερβίρεται ως γεύμα το πρωί, πολύ αγαπητό στους δρόμους του Χο Τσι Μινχ και άλλων πόλεων του Βιετνάμ. - Arepa Reina Pepiada (Βενεζουέλα)
Στρογγυλό αραβικό ψωμί γεμισμένο με κοτόπουλο, αβοκάντο και μαγιονέζα. Ένα από τα πιο αγαπημένα σάντουιτς στη Βενεζουέλα, με την “Reina Pepiada” να είναι το πιο κλασικό και δημοφιλές είδος. - Texas Brisket Sandwich (ΗΠΑ)
Βόειο κρέας που έχει ψηθεί για πολλές ώρες και σερβίρεται με σάλτσα μπάρμπεκιου, λάδι και ψωμί. Ένα παραδοσιακό αμερικάνικο σάντουιτς που αγαπιέται πολύ στο Τέξας. Η συγκεκριμένη παραλλαγή είναι πασίγνωστη για το φημισμένο αργό ψήσιμο του κρέατος και τη μοναδική γεύση του. - Pan con Chicharrón (Περού)
Ψωμί γεμισμένο με χοιρινό κρέας (chicharrón), μαρούλι, ντομάτα και σάλτσες. Ένα πολύ αγαπητό σάντουιτς του Περού και συνήθως συνοδεύεται από φρέσκες σάλτσες και λαχανικά.
Και τώρα λίγη ιστορία
Η λέξη “tombik” αναφέρεται στο στρογγυλό σχήμα της πίτας (pide ekmek) που χρησιμοποιείται ως ψωμί για να περιτυλίξει το κρέας. Η ιστορία του tombik döner ξεκινά από τα καφενεία και τα μικρά εστιατόρια της Τουρκίας, όπου οι μάγειροι έβαζαν το ψιλοκομμένο κρέας του döner μέσα σε μια μαλακή πίτα με σκοπό να προσφέρουν ένα πιο πρακτικό και γευστικό σάντουιτς για τον κόσμο που ήθελε κάτι γρήγορο και χορταστικό.
Αν και το döner σε όλες του τις μορφές είναι αγαπητό στην Τουρκία και πέρα από αυτήν, το tombik döner ξεχώρισε για την ιδιαίτερη συνταγή του και την τέλεια ισορροπία της γεύσης. Έγινε σύντομα δημοφιλές για την απλότητά του, την τραγανή εξωτερική επιφάνεια του ψωμιού και την ευχάριστη υφή που προσφέρει το ζουμερό κρέας.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.