Deb Lindsey/Getty Images/Ideal Image
STREET FOOD

Balık ekmek, Banh mi, Philly cheesesteak: Πού βρίσκεις αυτά τα σάντουιτς στην Αθήνα

Τα σάντουιτς που έχεις δοκιμάσει στα ταξίδια σου (ή που βλέπεις παντού στο timeline σου αν είσαι foodie) τα βρίσκεις και στην πόλη μας.

Τα τοπικά φαγητά που δοκιμάζεις όταν ταξιδεύεις είναι σε μεγάλο βαθμό αντιπροσωπευτικές του εκάστοτε μέρους που βρίσκεσαι και της ζωής εκεί. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα νόστιμο πιάτο που θα σε κάνει να θυμάσαι για πάντα το μέρος που το έφαγες και με ποιους το μοιράστηκες. Είναι εξίσου ωραίο όμως να βρίσκεις ξανά αυτή τη γεύση ή έστω κάτι κοντινό στο πρωτότυπο, όταν είσαι πια σπίτι.

Ακόμα όμως κι αν δεν έχεις ταξιδέψει εσύ ο ίδιος όμως, τα social media σε έχουν κάνει να λαχταρήσεις κάποιο πιάτο που έχεις δει στα ταξίδια φίλων σου. Άλλωστε, αν υπάρχει κάτι συγκινητικό στο φαγητό είναι ότι μπορεί να ταξιδέψει παντού μέσα από τους ανθρώπους που φέρουν τη γνώση.

Αν έχεις βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στο Eminönü, το πιθανότερο είναι να έχεις δοκιμάσει το νόστιμο ψαροσάντουιτς που αποτελεί κλασικό street food της τουρκικής κουζίνας. Το Balık ekmek αποτελείται από ένα φιλέτο τηγανητού ή ψητού ψαριού (συνήθως σκουμπρί ή άλλο παρόμοιο λιπαρό ψάρι), το οποίο σερβίρεται μαζί με διάφορα λαχανικά, μέσα σε ένα ψωμάκι.

Στην Αθήνα δεν θα το απολαύσεις με θέα τον Βόσπορο και τους γλάρους να πετούν δίπλα σου περιμένοντας λίγο ψωμί, αλλά μπορείς να το βρεις στη Λόντζα της Γειτονιάς (Χαριλάου Τρικούπη 76). Το «ταχυφαγείο» που βασίζεται στην κουζίνα των γιαγιάδων, φτιάχνει μεταξύ άλλων και το συγκεκριμένο σάντουιτς με φρέσκο φιλέτο λαβράκι σε βουτυρωμένο χωριάτικο ψωμί.

Banh mi σημαίνει «ψωμί» στα βιετναμέζικα και στην τοπική κουζίνα πρόκειται για μια μπαγκέτα φτιαγμένη από αλεύρι ρυζιού και σιταριού που είναι ελαφριά και τραγανή στο εξωτερικό και αέρινη στο εσωτερικό. Το σάντουιτς Banh Mi είναι μια συγχώνευση της βιετναμέζικης και της γαλλικής κουζίνας που ξεκίνησε από τη Σαϊγκόν τη δεκαετία του 1950. Πατέ και μαγιονέζα και συνέχεια μία σειρά υλικών, από κρέας (συνήθως χοιρινό, κοτόπουλο ή/και αλλαντικά) με πικάντικα και τραγανά καρότα τουρσί, φέτες φρέσκου αγγουριού, τσίλι και μια χούφτα κόλιανδρο απαρτίζουν συνήθως το σάντουιτς.

Στο Dao Vietnamese Street Food (Λεπενιώτου 14), οι μπαγκέτες είναι χειροποίητες βάσει της βιετναμέζικης συνταγές και γεμίζονται με φρέσκα λαχανικά, σπιτική μαγιονέζα και σάλτσα ντομάτας καθώς και κρέας που μαγειρεύεται αφού έχει μαριναριστεί προηγουμένως.

Το κλασικό Philly cheesesteak αποτελείται από λεπτοκομμένο μοσχαρίσιο κρέας (συνήθως rib-eye ή άλλο μαλακό κομμάτι) και παραδοσιακά ψήνεται σε σχάρα. Προσθέτεις σοταρισμένα κρεμμύδια, πράσινες πιπεριές και τυρί που λιώνει, όπως προβολόνε και τσένταρ, κι έχεις το τέλειο σάντουιτς. Η ιστορία του cheesesteak ξεκινά από έναν πωλητή hot dog στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι ακριβείς λεπτομέρειες αμφισβητούνται έντονα, αλλά οι περισσότεροι θεωρούν τους Pat & Harry Olivieri από τη Φιλαδέλφεια ως τους αρχικούς δημιουργούς.

Το Black Salami (Ζωοδόχου Πηγής 71) δίνει τη δική του εκδοχή στο cheesesteak γεμίζοντας το χειροποίητο ψωμί του εξαρχειώτικου bakery με λεπτοκομμένες φέτες rib-eye, τσένταρ, gravy sauce και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ένα steak sandwich με φοκάτσια, rib-eye black angus, σάλτσα από μανιτάρια, καραμελωμένα κρεμμύδια και Monterey Jack προτείνει το Penny Lane (Θουκυδίδου 10) για όσους κινούνται στα βόρεια προάστια.

Αν υπάρχει ένα signature σάντουιτς της Νέας Υόρκης αυτό είναι σίγουρα το παστράμι, το οποίο έγινε διάσημο μέσα από τα εβραϊκά ντελικατέσεν. Ένα από τα πιο εμβληματικά είναι  το Katz’s Deli, το οποίο έχει ξεπεράσει τα 120 χρόνια ζωής.

Πίσω στην Αθήνα τώρα, το New York Sandwiches (Σινώπης 3) έχει συνδεθεί στο μυαλό μας με τα αμερικανικά diners, με ένα μενού αφιερωμένο σε burgers, bagels και σάντουιτς. Από τα τελευταία, δεν λείπει το παστράμι με ξινολάχανο και το grilled cheese, ένα ακόμα κλασικό σνακ ταυτισμένο με την αμερικάνικη κουζίνα. Παστράμι, έμενταλ, γλυκιά και πικάντικη μουστάρδα, κρεμμύδια και σπανάκι σε στυλ sando είναι ο συνδυασμός που προτείνει το Caprus (Σπετσών 49), το οποίο μάλιστα αποτελεί και νέα άφιξη στην Αθήνα.

Μέχρι την επόμενη φορά που θα μπεις σε αεροπλάνο, μπορείς να ταξιδέψεις μέσα από τις γεύσεις των μαγαζιών της Αθήνας.