@dekaenatou
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Πού θα βγεις το Σαββατοκύριακο στην Καλλιθέα

Ψησταριές με εξαιρετικό σουβλάκι, πιροσκί, εκλεκτή ψαροφαγία, διάσημο «βρώμικο και εξαιρετικά γλυκά είναι όσα βρίσκεις στην Καλλιθέα.

Η Καλλιθέα δεν είναι μόνο οι σχολές της και τα ψηλά κτίρια, γεμάτα με γραφεία εταιρειών, αλλά ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα προάστια της Αθήνας με πολλές εκπλήξεις και διαφορετικά πρόσωπα. Ένα από αυτά είναι οι ψαροταβέρνες της, οι ψησταριές αλλά και τα μαγαζιά της για καφέ, street food και γλυκά.

Για καφέ και χειροποίητα γλυκά στο Δέκα Ενάτου

Ένα χαρούμενο all day μαγαζί που σου φτιάχνει τη διάθεση είναι το Δέκα Ενάτου. Εδώ, θα ξεκινήσεις την ημέρα σου με καφέ και παρέα – ακόμη – και τον σκύλο σου και τα Σαββατοκύριακα με πλούσιες επιλογές σε brunch. Θα κάνεις στάση για φανταστικά χειροποίητα γλυκά, από cheesecake και μηλόπιτα μέχρι flan Parisienne και θα απολαύσεις ευφάνταστα κοκτέιλ με καλοφτιαγμένα σνακ.

ΔΕΚΑ ΕΝΑΤΟΥ

Για σουβλάκια στον Λευτέρη

Με αρκετά χρόνια παράδοσης στην Καλλιθέα, τα σουβλάκια του Λευτέρη είναι γνωστά στους κατοίκους, όμως τον τελευταίο καιρό έχει κερδίσει και νέα πελατεία στο μαγαζί του. Μιλώντας από προσωπική εμπειρία, θυμάμαι να το ανακαλύπτω φεύγοντας πεινασμένη από μία εκδήλωση στην ευρύτερη περιοχή. Η ψησταριά ανάβει από νωρίς και η μεγάλη πρασιά που απλώνεται έξω από το μαγαζί γεμίζει με οικογένειες και νεολαία. Highlight η πίτα με το μπιφτεκάκι, που κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο μία.

ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ

Για ψάρια στον Πεζούλα

Ιστορική η ταβέρνα του Πέζουλα στις Τζιτζιφιές, έχει περάσει πλέον στη νέα γενιά που εξακολουθεί να πιστεύει στη δύναμη της καλής πρώτης ύλης. Πίσω σχεδόν από το ΚΠΙΣΝ, αυτό το μαγαζί θυμίζει πώς υπάρχουν πάντα παράλληλα σύμπαντα. Σε αυτό του Πέζουλα, οι θαμώνες που περνούν το κατώφλι της αυλής, αναζητούν ψαρόσουπα, φρέσκα ψάρια, θαλασσινά και βραστά λαχανικά – όλα φτιαγμένα με απλότητα όπως αρμόζει στον χώρο αλλά και την ιστορία του μαγαζιού.

 Για ψάρια και θαλασσινά στα Άργουρα

«Αναρχικός» στην κουζίνα, ο Νίκος Μιχαήλ παντρεύει απλά αλλά και αναπάντεχα υλικά, στήνοντας πιάτα που μυρίζουν ιώδιο. Με πολλή αγάπη και μεράκι για το καλό φαγητό, μαζί φυσικά με γνώση και σκληρή δουλειά, ο Νίκος κατάφερε να στήσει ένα από τα πιο συζητημένα στέκια για αμετανόητους ψαροφαγάδες. Ο μάγειρας αγαπάει τα ελληνικά προϊόντα, αλλά δεν ξορκίζει σε καμία περίπτωση τις καλές πρώτες ύλες που έχει να του προσφέρει ο απέραντος αυτός κόσμος. Στη δημιουργική, λοιπόν, κουζίνα του, παντρεύει διαφορετικές γεύσεις και συστατικά, φτιάχνοντας πρωτότυπα πιάτα που μόνο στα Άργουρα θα δοκιμάσεις.

Για πιροσκί και σουβλάκι στις Ρωσίδες

Με μία λιτή και απέριτη επιγραφή, αυτό το old school σουβλατζίδικο επιβεβαιώνει πώς το ποιοτικό street food θέλει ενίοτε λίγο παραπάνω ψάξιμο για να το βρεις. Εδώ, η παραγγελία είναι λίγο πολύ γνωστή. Σουβλάκι και πιροσκί, ένα για τον δρόμο, ένα για το σπίτι. Όσοι γνωρίζουν άλλωστε δεν χρειάζονται κάτι περισσότερο για να μπουν στο μαγαζί της κυρίας Άννας που είναι γνωστό και ως «Ρωσίδες», μιας και η ιστορία του ξεκινά όντως από δύο γυναίκες που ήταν από τη Ρωσία. Η επιχείρηση πέρασε στα χέρια της κυρίας Άννας πριν από 32 χρόνια, η οποία ήρθε από το Καζακστάν στην Ελλάδα το 1978. Μαζί της έφερε και τη συνταγή για τα ρωσικά πιροσκί, τα οποία φτιάχνει καθημερινά, όπως και τα διάσημα σουβλάκια της με τη δική της μυστική κόκκινη σάλτσα.

ΟΙ ΡΩΣΙΔΕΣ

Για «βρώμικο» στο Johnie Hot Dog

Η ιδέα για το Johnie Hot Dog ξεκίνησε το 2008 και πλέον η αλυσίδα μετράει 4 πόστα σε όλη την Αθήνα. Ένα από τα πιο γνωστά βρίσκεται επί της Λεωφόρου Συγγρού και αποτελεί κλασική μεταμεσονύχτια στάση για hot dog, το οποίο έχει την τιμητική του και το βρίσκεις με 4 διαφορετικά είδη λουκάνικων (Φρανκφούρτης, ψητό-χωριάτικο, βραστό κοτόπουλο και λευκό Bratwurst) και μερίδες Currywurst, κοτομπουκιές ή cheese dog, συνδυασμένα με τηγανητές πατάτες και σως.