Costa Navarino
ΓΕΥΣΗ

Χοντροκατσαρή Μεσσηνίας: Μια ντομάτα σούπερ σταρ

Σε μια εποχή που η βιοποικιλότητα της ελληνικής υπαίθρου απειλείται, η ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών είναι άκρως σημαντική.

Σε κάθε γωνιά της ελληνικής κουζίνας, η ντομάτα κρατά πρωταγωνιστικό ρόλο. Μία από τις ποικιλίες που καταφέρνουν να ενσωματώσουν με τόση αυθεντικότητα τη γεύση, το άρωμα και την ιστορία του τόπου τους είναι η χοντροκατσαρή ντομάτα της Μεσσηνίας.

Η χοντροκατσαρή ντομάτα καλλιεργείται παραδοσιακά σε μικρές καλλιέργειες και οικογενειακούς κήπους σε όλη τη Μεσσηνία. Υπάρχουν τοπικοί παραγωγοί που διατηρούν ζωντανές τις παλιές μεθόδους φροντίδας και σποράς. Το φυτό, προσαρμοσμένο στο μεσογειακό κλίμα, αποδίδει καρπούς αυλακωτούς, μεγάλους και πλούσιους σε χυμό, με γεύση γεμάτη, γλυκιά και απόλυτα ισορροπημένη.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη Μεσσηνία κάθε Αύγουστο διοργανώνεται γιορτή αφιερωμένη στην ντομάτα, με επίκεντρο τη χοντροκατσαρή ποικιλία, ένα γεγονός που τιμά την τοπική παραγωγή και ενώνει τις παλιές μαγείρισσες. Πρόκειται για μία ντομάτα που είναι συνώνυμη της απλότητας και της νοστιμιάς. Χρησιμοποιείται κυρίως νωπή, κομμένη, με λίγο αλάτι και καλό ελαιόλαδο.

Μάλιστα, έχει ήδη κατακτήσει και τη σύγχρονη γαστρονομική σκηνή, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την παρουσία της στο μενού του εστιατορίου Parelia, στο W του Costa Navarino. Ο διακεκριμένος σεφ Νίκος Μπίλλης την αναδεικνύει ως «ντομάτα-σούπερ σταρ», σερβίροντάς την κομμένη σε ροδέλες με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, κάπαρη, φέτα και ελιές – μια απλή αλλά εκρηκτική σύνθεση που τιμά την πρώτη ύλη.


Η μοναδικότητα της ποικιλίας δεν πέρασε απαρατήρητη από την επιστημονική κοινότητα. Την εκπόνηση της μελέτης για τη χοντροκατσαρή ντομάτα ανέλαβε ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Βελλής και η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με την πολύτιμη στήριξη του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου», το οποίο αναγνωρίζει τη διατροφική, πολιτισμική και οικονομική της αξία.

Η μελέτη ανέδειξε τη χοντροκατσαρή ως αυθεντικό γενετικό υλικό με ξεχωριστό αρωματικό προφίλ και σημαντική διατροφική αξία. Παράλληλα, προσδιόρισε τη γενετική απόσταση της ποικιλίας από άλλες ντομάτες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα – ένα καθοριστικό βήμα προς την εγγραφή της στον Εθνικό Κατάλογο Καλλιεργούμενων Ποικιλιών, που θα επιτρέψει την επίσημη προστασία και εμπορική αξιοποίησή της.

Η ποικιλία αυτή δεν είναι απλώς γεωργικό προϊόν, είναι κομμάτι της τοπικής αγροτικής ταυτότητας. Από τα μποστάνια της Μεσσηνίας στα καλοκαιρινά τραπέζια κι από εκεί στα χέρια βραβευμένων σεφ, η χοντροκατσαρή είναι ένα ξεχωριστό φαγητό από μόνη της.

Σε μια εποχή που η βιοποικιλότητα της ελληνικής υπαίθρου απειλείται, η ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών είναι άκρως σημαντική. Η πραγματική πολυτέλεια στο φαγητό άλλωστε είναι να μπορείς να γεύεσαι τα ξεχωριστά προϊόντα που βγάζει ο κάθε τόπος. Γι΄αυτή την ντομάτα αξίζει να έρθεις μέχρι τη Μεσσηνία.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.