ΦΑΓΗΤΟ

Τα (όντως) καλύτερα street food της Αθήνας: Thanksgiving edition

Τριγυρίσαμε στην Αθήνα και φάγαμε γαλοπούλα, κολοκύθα, αχλαδόπιτα και cheesecake.

Κάθε Πέμπτη -εκτός από την προπροηγούμενη και ίσως και κάποια επόμενη Πέμπτη- θα παίρνουμε και από έναν δρόμο της Αθήνας και των Περιχώρων και θα δοκιμάζουμε τα καλύτερα φαγητά του. Μέχρι τώρα έχουμε επισκεφτεί την Πραξιτέλους, την Αθηναΐδος και την Αιμιλίου Βεάκη. Αυτή τη φορά η αποστολή μας ήταν λίγο διαφορετική.

Κάθε τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου στην Αμερική γιορτάζεται το Thankgiving. Τα τελευταία χρόνια η γιορτή έχει κερδίσει έδαφος και εδώ, με πολλά αθηναϊκά εστιατόρια να προσφέρουν μενού Thanksgiving. Εμείς λοιπόν εμπνευστήκαμε από τα φαγητά που σερβίρονται σε ένα τυπικό δείπνο, το οποίο συνήθως περιλαμβάνει σούπα κολοκύθας, γεμιστή γαλοπούλα, Thanksgiving dressing, πουρέ πατάτας, πουρέ γλυκοπατάτας, γλασαρισμένα καρότα, cheesecake και μηλόπιτα, και τα ψάξαμε στα αθηναϊκά στενά και στις λεωφόρους.

 

Feyrouz

Ποιον θα βρεις: Τον Απρίλιο του 2014 ο Ανδρέας και Σάββας Κιλτσικσής μαζί με τη μητέρα τους κα Φεϊρούζ, άνοιξαν το ομώνυμο μαγαζί Feyrouz. Εμείς βρήκαμε τον Ανδρέα και μιλήσαμε για τα υπέροχα ανατολίτικα φαγητά, που σερβίρονται, και την εξέλιξη του μαγαζιού.

Η ιδέα: Οι πολίτικες γεύσεις του μαγαζιού είναι εμπνευσμένες από τον πατέρα τους, που μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη και οι ελληνοσυριακές γεύσεις από τον τόπο καταγωγής της μητέρας τους, την Αντιόχεια. Η κα Φεϊρούζ μαγειρεύει η ίδια τις θεϊκές, ανατολίκες γεύσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν λαχματζούν, πεϊνιρλί και σούπες, που δεν έχεις δοκιμάσει πουθενά αλλού. Το μαγαζί έγινε κατευθείαν από τα αγαπημένα της Αθήνας και πριν δύο μήνες άνοιξε ακριβώς απέναντι και το αδελφάκι του που σερβίρει γλυκό, καφέ, τσάι και βότανα.

 

 

Τι να φας: Χάρη στο Feyrouz η μαχλούτα έχει γίνει η πιο διάσημη σούπα της Αθήνας. Ανάμεσα στα συστατικά της είναι και η κολοκύθα, και αυτό την κάνει ιδανική επιλογή για το Thanksgiving του δρόμου που πραγματοποιήσαμε. Στα υπόλοιπα συστατικά της συγκαταλέγονται η κόκκινη φακή, η μαραθόριζα, ο ζωμός κοτόπουλου και το αγριοκύμινο, που καβουρδίζεται μέσα στο μαγαζί. Αφού στη σερβίρουν στο ποτήρι, σου ρίχνουν ελαιόλαδο ζυμωμένο με καρυκεύματα και πουλ μπιμπέρ, το γλυκοκαυτερό πιπέρι των Τούρκων.

Πού και πότε: Καρόρη 23 και Αιόλου, Δευτέρα με Πέμπτη 12:00-22:00, Παρασκευή και Σάββατο 12:00-23:00, Κυριακή κλειστά.

Δικτυώσου: Facebook, Instagram

Kαυτή Πατάτα

Ποιον θα βρεις: Μιλήσαμε με την κα Γιώτα, που δουλεύει στην Καυτή Πατάτα από την πρώτη μέρα που άνοιξε το 2015.

Η ιδέα: Καυτή πατάτα είναι η ακριβής μετάφραση από το τουρκικό Kumpir, μία πολύ διαδεδομένη street food επιλογή στην Τουρκία, όπως και το αγγλικό jacket potatoe. Η Καυτή Πατάτα ήταν η πρώτη που έφερε την παράδοση της πατάτας στην Αθήνα.

 

Τι να φας: Καταρχήν το εσωτερικό της πατάτας πριν τοποθετηθούν τα toppings, στο ανακατεύουν με βούτυρο και τυρί ώστε να γίνει πουρές. ‘Ετσι έχουμε: πουρές πατάτας, τσεκ! Από πάνω μπορείς να βάλεις κυριολεκτικά τα πάντα, εμείς όμως είχαμε Thanksgiving αποστολή, έτσι διαλέξαμε υλικά που να ταιριάζουν στη γιορτή. Βάλαμε λοιπόν τα υλικά που βρίσκεις μέσα στο Thanksgiving dressing, τα οποία είναι μαϊντανός, κρεμμύδι και κρουτόν, αλλά και καρότο, για να τιμήσουμε τα γλασαρισμένα καρότα, που σερβίρονται στο δείπνο.

Πού και πότε: Κολοκοτρώνη 37, Αθήνα, Δευτέρα με Πέμπτη και Κυριακή 12:00 – 3:00, Παρασκευή και Σάββατο 12:00 – 05:00

Δικτυώσου: Facebook, Instagram

Dope

Ποιον θα βρεις: Το Dope μπήκε στο χάρτη της Αθήνας μόλις στις αρχές Αυγούστου. Εμείς βρήκαμε τον Χρήστο πίσω από την μπάρα του Dope και μας μίλησε για το νεοσύστατο καφέ της πόλης.

Η ιδέα: Το ονόμασαν Dope, για να συμβολίζει τη χαλαρότητα και την ηρεμία, που σίγουρα σου προκαλεί η ατμόσφαιρα και η διακόσμηση του μαγαζιού. Τα υλικά είναι όλα φρέσκα, ό,τι παραγγείλεις φτιάχνεται μέσα στο μαγαζί και ο καφές ψήνεται καθημερινά.

Τι να φας: Εμπνευσμένοι από το Thanksgiving, πήραμε ένα πολύ νόστιμο σάντουντς με γαλοπούλα σε αφράτο πολύσπορο ψωμί. Στη συνέχεια πήραμε και μία αχλαδόπιτα, εμπνεόμενοι από τη μηλόπιτα, που συνήθως σερβίρεται στο δείπνο. Fun fact: η αχλαδόπιτα είναι πολύ πιο νόστιμη από όσες μηλόπιτες έχω φάει ποτέ.

Πού και πότε: Βύσσης 25 Αθήνα, Δευτέρα 9:00-17:00, Τρίτη με Σάββατο 9:00- 19:00, Κυριακή 10:00 – 19:00

Δικτυώσου: Facebook, Instagram

Tα Σερμπέτια στου Ψυρρή

Ποιον θα βρεις: Τα Σερμπέτια στου Ψυρρή είναι πια κλασική αξία στην Αθήνα, έχοντας ανοίξει από το 1997. Το άνοιξαν οι γονείς της κας Μαρίας, που βρήκαμε στο εργαστήρι να φτιάχνει τα γλυκά, και τα τελευταία δέκα χρόνια, από τότε που βγήκαν οι γονείς της στη σύνταξη, το τρέχει η ίδια.

Η ιδέα: Η λέξη serbet, σημαίνει σιρόπι, είδος αρωματικού ποτού και μεταφορικά τα ερωτικά γλυκόλογα και φιλιά. Τα γλυκά δημιουργούνται καθημερινά με έμφαση στην ποιότητα και με τα πιο αγνά υλικά.

 

Τι να φας: Παρόλο που τα Σερμπέτια έγιναν γνωστά για τα πολίτικα γλυκά τους, το καζάν ντιπί, την μπουγάτσα, το κιουνεφέ και το εκμέκ, αλλά και τις κολασμένες σοκολατένιες γεύσεις τους, προσφέρουν φυσικά και cheesecake και σοκολάτας, αλλά και αγριοκέρασο. Εμείς διαλέξαμε το αγριοκέρασο, και έτσι είχαμε το καλύτερο επιδόρπιο για τη Thanksgiving εξόρμησή μας στους δρόμους.

Πού και πότε: Αισχύλου 3, Ψυρρή, Δευτέρα με Πέμπτη 9:00- 2:00, Παρασκευή και Σάββατο 9:00 – 3:30, Κυριακή 09:00 – 00:00

Δικτυώσου: Facebook, Instagram

Μασίνα

Η Μασίνα είναι ένα σουβλατζίδικο, που τιμούμε πολύ συχνά στο γραφείο, έτσι φεύγοντας από την street food Thanksgiving εξόρμηση στο κέντρο της  Αθήνας, κάναμε και μία στάση στο σουβλατζίδικο της Συγγρού, που μπορείς να βάλεις κυριολεκτικά τα πάντα μέσα στο σουβλάκι σου. Ένα από αυτά, και το μπιφτέκι γαλοπούλας!

 

Τι να φας: Πήραμε λοιπόν μπιφτέκια γαλοπούλας μερίδα με λαχανικά, αφού με λαχανικά γεμίζεται συνήθως η γαλοπούλα και τυλιχτό με μπιφτέκι γαλοπούλας. Αντί για σος gravy, βάλαμε σος Μασίνα και βουαλά, το πιο ελληνικό Thanksgiving street food γεύμα που μπορείς να βρεις.

Πού και πότε: Λεωφόρος Συγγρού 133 Νέα Σμύρνη, Δευτέρα με Πέμπτη 12:00-04:00, Παρασκευή με Κυριακή 12:00-06:00

Δικτυώσου: Facebook, Instagram

*Φωτογραφίες: Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson