© AP Photo/Petros Giannakouris
BUZZ

Εδώ το manual Καλατράβα, εκεί το manual Καλατράβα, πού είναι το manual Καλατράβα;

Το Twitter έχει κάτι να πει για το χάος που έχει προκύψει με τη στατική (αν)επάρκεια του στεγάστρου Καλατράβα που έφερε την αναστολή λειτουργίας του ΟΑΚΑ.

«Ο Calatrava είχε αφήσει στην Αθήνα αναλυτικό εγχειρίδιο συντήρησης, το οποίο στη συνέχεια έχασαν οι υπηρεσίες», αποκάλυψε ο Τάσος Τέλλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 την 1η Οκτωβρίου, παρουσιάζοντας στοιχεία που αφορούν το στέγαστρο και γενικότερα τις επισκευές του ΟΑΚΑ.

Το 2004, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος είχε εκμυστηρευτεί στον δημοσιογράφο ότι «αν ξέραμε ότι ήταν τόσο πολύπλοκο το έργο, ίσως και να μην το κάναμε». Σήμερα, 19 χρόνια μετά, το ΟΑΚΑ αναστέλλει τη λειτουργία του εξαιτίας προβλημάτων στατικής επάρκειας που έχουν προκύψει στο στέγαστρο του δημοφιλούς αρχιτέκτονα και ένα σωρό απορίες προκύπτουν.

Το 2005 η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Lloyd διαπίστωσε κακοτεχνίες στην αρχική κατασκευή, χωρίς να τίθεται στατικό θέμα. Το 2006-2007 υπεγράφη σύμβαση συντήρησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων με τη Hochtief, στην οποία δεν συμπεριλαμβανόταν το ΟΑΚΑ.

Το 2008-2009 γερμανική εταιρεία έκανε τεχνικό έλεγχο και δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες, με τη μορφή εγχειριδίου, στο οποίο προβλεπόταν συντήρηση στο ΟΑΚΑ κάθε εξάμηνο, ανέφερε ακόμη ο Τάσος Τέλλογλου. Αυτές οι συντηρήσεις έγιναν μόνο το 2014, όταν εγκρίθηκε κονδύλι μερικών εκατομμυρίων για να αντιμετωπιστούν ζημιές στο Τείχος των Εθνών του ΟΑΚΑ, συμπλήρωσε.

Ο δημοσιογράφος ολοκλήρωσε την ανάλυσή του αναφέροντας ότι το 2021 το ΟΑΚΑ εντάχθηκε στο ταμείο συνοχής και ανθεκτικότητας και 53.8 εκατομμύρια ευρώ θα εκταμιεύονταν για την αναμόρφωση του Ολυμπιακού Κέντρου, από τα οποία τα 22,3 εκατομμύρια αφορούσαν μόνο τη συντήρηση και επισκευή του στεγάστρου Καλατράβα.

Τι ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το 2021 ανακοίνωσε το masterplan για το ΟΑΚΑ, μέσα στο οποίο περιλαμβανόταν και η επισκευή του στεγάστρου Καλατράβα, μίλησε για το θέμα στην κυριακάτικη ενημέρωση μέσω Facebook. Στην ανάρτηση αυτή αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η μελέτη μέσω της οποίας έκλεισε το Κεντρικό Στάδιο, ήταν μέρος της ένταξης του ΟΑΚΑ στο Ταμείο Ανάκαμψης που έγινε τότε.

Η είδηση είναι πως το ΟΑΚΑ έκλεισε διότι έγινε έλεγχος στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα. Γιατί έγινε αυτός ο έλεγχος; Γιατί πολύ απλά προχωράμε στην ανάπλαση του Ολυμπιακού Πάρκου. Γιατί το εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, και επενδύουμε 57 εκ. ευρώ για τη συντήρησή του. Για να γίνει η συντήρηση έπρεπε να γίνει η μελέτη. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004. Και για κάποιο λόγο, αυτό αρκεί για να μας εγκαλούν κάποιοι. Επειδή προχωράμε σε μελέτες και μεριμνούμε για την ασφάλεια. Είναι γνωστό ότι το ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί επί δύο δεκαετίες. Ποιος δεν αισθάνεται απογοήτευση όταν βλέπει τις εικόνες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους τόσα χρόνια; Αυτό ακριβώς αλλάζουμε. Γι’ αυτό επενδύουμε, γι’ αυτό έχουμε δρομολογήσει την ανάπλαση αυτή, γι’ αυτό γίνονται μελέτες.

Παράλληλα με όλα, o εισαγγελέας Νικόλαος Μαργαρίτης πρόκειται να ερευνήσει σε βάθος πενταετίας το θέμα της συντήρησης των εγκαταστάσεων στο ΟΑΚΑ. Τα διερευνώμενα αδικήματα μεταξύ άλλων είναι έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας. Η εισαγγελική έρευνα θα αφοσιωθεί σε τρία συγκεκριμένα ερωτήματα:

  • Ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν
  • Αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους
  • Γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή

Φυσικά, πολύ πριν ολοκληρωθεί η έρευνα και προτού μάθουμε τι πραγματικά συνέβη με το ΟΑΚΑ και το στέγαστρο Καλατράβα όλην αυτήν την 20ετία, το Twitter έχει ολοκληρώσει το δικό του δικαστήριο και έχουν προκύψει ορισμένα πολύ σοβαρά συμπεράσματα. Απόλαυσε τα καλύτερα tweets για το χαμένο manual του Santiago Calatrava, παρακάτω.

Τα κορυφαία tweets για την αναστολή λειτουργίας του ΟΑΚΑ

Τι κάνει ο Santiago Calatrava σήμερα

Η Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη © AP Photo/Seth Wenig

Και για να λύσουμε και την τελευταία απορία, ο Santiago Calatrava είναι υγιής και στα 72 του ζει ανάμεσα στη Ζυρίχη και τη Νέα Υόρκη, έχει βραβευτεί δεκάδες φορές για τα πρωτοποριακά του έργα, τα οποία ωστόσο ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενα.

Έχει ολοκληρώσει μερικά από τα πιο εμβληματικά έργα στον κόσμο και τελευταία του σημαντική εργασία ήταν η ανέγερση της ορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη, η οποία είχε καταστραφεί μετά την πτώση των Δίδυμων Πύργων το 2001. Μπορείς να δεις την εντυπωσιακή δουλειά που έκανε, παραπάνω.