©2017/AP Photo/Aaron Favila
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Φιλιππινέζος πέθανε μετά από τιμωρία 100 squats για παραβίαση μέτρων κορονοϊού

Ο Darren Penaredondo αγόρασε ένα μπουκαλάκι νερό μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας. Σε λίγο, η χώρα μετρούσε έναν ακόμη νεκρό αλλά όχι εξαιτίας του κορονοϊού.

Ήταν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα. Στην πόλη Χενεράλ Τρίας στις Φιλιππίνες δεν έπρεπε να κυκλοφορεί κανείς έξω εκείνη την ώρα. Οι απαγορεύσεις ήταν αυστηρότατες: με 10 περίπου χιλιάδες κρούσματα τη μέρα, η χώρα βρίσκεται στην πιο δεινή θέση της νοτιανατολικής Ασίας με εξαίρεση μόνο την Ινδονησία. Σημαντική σημείωση: Η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή έχει περίπου τριπλάσια -αναλογικά με το πληθυσμό της- κρούσματα σε σχέση με τις Φιλιππίνες.

Ο Darren Manaog Penaredondo ήθελε να αγοράσει ένα μπουκαλάκι νερό. Απλά η ώρα είχε περάσει και το lockdown είχε μπει σε λειτουργία. Για κακή του τύχη, πήρε το ρίσκο και οι συνέπειες ήταν ολέθριες. Μετά από λίγες ώρες, οι Φιλιππίνες μετρούσαν άλλον έναν νεκρό αλλά όχι λόγω κορονοϊού.

«Μας πήγαν μπροστά στο δημαρχείο στην Πλάζα Μαλαμπόν. Και εκεί, τότε, μας είπαν να κάνουμε 100 squats» δήλωσε η Reichelyn Balce, σύντροφος του 28χρονου Penaredondo. Η αστυνομία τους είχε συλλάβει για παραβίαση των μέτρων. Η τιμωρία ήταν βασανιστική.

Φιλιππίνες, η χώρα του πιστολέρο Rodrigo Duterte

“Shoot them dead” ήταν οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο Rodrigo Duterte, πριν έναν χρόνο περίπου, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με διαδηλωτές που αρνιόνταν να τηρήσουν τα μέτρα για τη διασπορά της Covid-19.

O Πρόεδρος των Φιλιππίνων είναι από εκείνους τους πολιτικούς που πιστεύουν ότι πρώτα πρέπει να πυροβολείς και μετά να κάθεσαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι υπέρ της θανατικής καταδίκης, πιστεύει ότι τους κακοποιούς τους αντιμετωπίζεις με μία σφαίρα στο κεφάλι και όχι με δικαστήρια, δε διστάζει να διατάξει χρήση βίας με το παραμικρό. Έτσι, η αστυνομία της χώρας έχει αποκτήσει τρομερές «ελευθερίες».

Δυστυχώς, η βασανιστική τιμωρία για τον 28χρονο Penaredondo φαίνεται ότι αποδείχθηκε μοιραία. Μάλιστα, καθώς δεν μπορούσε να εκτελέσει σωστά τα squats (σ.σ: βαθιά καθίσματα) έπρεπε να επαναλάβει την άσκηση. Ξανά και ξανά. Για ένα σύνολο 300 επαναλήψεων.

Ο νεαρός συλληφθείς έφτασε, τελικά, σπίτι του την άλλη μέρα στις 8 το πρωί. Δεν είχε καμία βοήθεια από τους αστυνομικούς και έτσι σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής σωριάστηκε αρκετές φορές κάτω. Όταν πια ξάπλωσε στο κρεβάτι του, προσπαθούσε να πείσει την οικογένειά του ότι δεν τρέχει τίποτα, και ότι όλο αυτό δεν ήταν παρά ένας σωματικός πόνος που σε λίγο θα περάσει.

Την κούραση διαδέχθηκαν σοβαροί σπασμοί, και ύστερα ήρθε η καρδιακή ανακοπή. Παρ’ ότι κατάφεραν να τον επαναφέρουν για μερικές στιγμές, τελικά δεν άντεξε. Μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες έφυγε από τη ζωή.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής Mario Nilo Solero αποκλείει την πιθανότητα να υπήρξαν βασανιστήρια. «Δεν υπάρχουν τιμιωρίες για όσους παραβιάζουν τα μέτρα για την Covid-19» δήλωσε χαρακτηριστικά, για να συνεχίσει: «Οι αστυνομικοί απλά νουθετούν τους πολίτες». Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος της πόλης Antonio Ferrer με ανάρτησή του στο Facebook ξεκαθάρισε ότι θα διενεργηθεί έρευνα.

Ο Rodrigo Duterte κυβερνά τις Φιλιππίνες με μεθόδους που εύκολα μπορούν να χαρακτηριστούν φασιστικές. Μάλιστα, ο περιβόητος «Πόλεμος ενάντια στα Ναρκωτικά» που κήρυξε από την πρώτη μέρα που ανέβηκε στην εξουσία έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δυστυχώς, όλα δείχνουν, ότι οι ακραίες πρακτικές του εφαρμόζονται και για τη συμμόρφωση των πολιτών όσον αφορά την πανδημία.

Το Human Rights Watch τον κατηγορεί ανοιχτά τον Φιλιππινέζο Πρόεδρο για τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Πιο συγκεκριμένα γίνεται λόγος για 12 χιλιάδες νεκρούς, με τους περισσότερους να ανήκουν στα φτωχά αστικά στρώματα. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 2,500 θάνατοι οφείλονται στην υπερβολική χρήση βίας από πλευράς της αστυνομίας. Το πιο σημαντικό; Ο Duterte ελέγχεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Όλα δείχνουν πως η ζωή στις Φιλιππίνες έχει γίνει πιο φτηνή. Τόσο μικρή αξία έχει πια, ώστε οι αστυνομικοί εκτελούν σαδιστικά καψόνια στους πολίτες – βασανιστήρια που μπορεί να αποβούν μοιραία. Οι υπερεξουσίες που έχουν μαζευτεί, κατά την περίοδο της Covid-19, στα χέρια των οργάνων της τάξης δημιουργούν μείζονα προβλήματα σε κάθε μήκος και πλάτος της Γης. Δείχνουν τα δόντια τους με τον πλέον τρομακτικό τρόπο – ιδιαίτερα σε χώρες που η βασική εντολή αντιμετώπισης της όποιας δυσαρέσκειας είναι το “shoot them down”.