Shutterstock
SOCIAL MEDIA

Γιατί πλέον τα likes σε Instagram και Facebook θα είναι προαιρετικά

Η νέα εποχή που ξημερώνει φέρνει μαζί της ελπίδες για λιγότερη τοξικότητα.

Είναι σχεδόν απίθανο για κάποιον από εμάς να θυμηθεί εκείνη τη μακρινή εποχή όπου τα κοινωνικά δίκτυα δεν είχαν αποκτήσει ακόμα το κουμπί του like. Πραγματικά, υπήρξαν ποτέ τέτοια social media και αν, ναι, τι είχαν στο μυαλό τους; Κι όμως, το δημιούργημα του Mark Zuckerberg δεν είχε αυτή τη δυνατότητα τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Όταν την πρόσθεσε ήταν σαν να έβαλε πυρηνική ενέργεια στη μηχανή του: η εκτόξευση έγινε με ιλλιγιώδη ταχύτητα απλώνοντας έναν εκκωφαντικό θόρυβο σε όλο τον πλανήτη. Όλα όμως δείχνουν πως μία νέα εποχή ξημερώνει.

Ναι, είναι γεγονός: Facebook και Instagram δίνουν στους χρήστες τη δυνατότητα να επιλέξουν σχετικά με τα likes. Να μπορούν, δηλαδή, να κρύβουν ή όχι τις αντιδράσεις που λαμβάνουν στις αναρτήσεις που ποστάρουν.  Όσοι θέλουν να συνεχίσουν να μετρούν likes μπορούν, αφού το feature δεν εγκαταλείπεται, απλά δίνεται επιτέλους στον κόσμο η δυνατότητα να πορευτεί όπως εκείνος νομίζει στα αδερφά social media που διοικεί ο Mark Zuckerberg.

Πριν δύο χρόνια μάλιστα, το Instagram φάνηκε για μία στιγμή σαν να θέλει να βάλει ένα τέλος στους influencers. Τότε, και σε δοκιμαστικό στάδιο, αποφάσισε να κρύψει τελείως τα likes. «Ήταν μία απόφαση που συνάντησε έντονες αντιδράσεις, έτσι καταλήξαμε ότι θα πρέπει οι χρήστες να διατηρήσουν την επιλογή» σχολίασε σχετικά ο CEO του κοινωικού δικτύου, Adam Mosseri.

Μία νέα (;) εποχή

Το νέο feature ξεκλειδώνεται αυτές τις μέρες και σιγά-σιγά σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Έτσι, όλο και περισσότεροι χρήστες απολαμβάνουν τις νέες δυνατότητες. Ποιες όμως είναι ακριβώς αυτές;

Καταρχάς, σε λίγο καιρό θα μπορείς πηγαίνοντας στις ρυθμίσεις να αφήνεις ή όχι τα likes ελεύθερα. Πιο συγκεκριμένα: οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να κρύβουν τα likes για τα posts που εμφανίζονται στο feed τους, να κρύβουν τα likes των δικών τους posts, να εξαφανίζουν και τα δύο ή να μην κάνουν απολύτως τίποτα και να συνεχίσουν όπως πριν.

Κάπως έτσι, οι χρήστες αποκτούν μεγαλύτερη εξουσία πάνω στο feed τους, αφού -αν το θέλουν- ο αλγόριθμος δε θα τους βομβαρδίζει με εκείνα τα posts που έλαβαν τα περισσότερα likes αλλά με τις αναρτήσεις που είναι πιο κοντά στα γούστα τους. Ξαφνικά, το content γίνεται πιο σημαντικό από το virality.

Φυσικά, όλα αυτά θα πρέπει να αποδειχθούν στην πράξη, αφού οι κωλοτούμπες στα social media του Mark Zuckerberg δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο.

Η σκοτεινή πλευρά των likes στο Facebook

Μπορεί το Facebook και το Instagram να παρουσιάζουν το νέο αυτό feature σαν μία δική τους καινοτομία, όλα όμως δείχνουν πως οι έντονες διαμαρτυρίες ήταν εκείνες που τα ανάγκασαν να πάρουν αυτήν την απόφαση, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι έρχεται με μάλλον μεγάλη καθυστέρηση.

Οι επιστημονικές φωνές που έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και χρόνια είναι περισσότερες από μία. Μάλιστα, μία έρευνα που πάτησε το dislike στην τακτική της συσσώρευσης likes το 2019 είναι η πλέον χαρακτηριστική: οι ερευνητές έκαναν λόγο για δραματικές συνέπειες στην ψυχολογία των χρηστών και ιδιαίτερα των εφήβων.

Στα παιδιά που ακόμα δεν έχουν αναπτύξει πλήρως τον χαρακτήρα τους και δεν έχουν αποκτήσει τις απαραίτητες άμυνες, η κοινωνική απόρριψη μπορεί να στοιχίσει βαριά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί κάποια ακραία φαινόμενα για τα δεδομένα των social media. Την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι έφηβοι είναι καρφωμένοι 24 το 24ωρο πάνω στα κοινωνικά δίκτυα, κάποιοι συνομήλικοί τους αποχωρούν οικειοθελώς. Ο λόγος; Θέλουν να αποφύγουν τα αρνητικά συναισθήματα που τους προκαλεί η κουλτούρα των likes.

Δυστυχώς, τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν τη δύναμη να κάνουν κάτι τέτοιο. Έτσι, βασανίζουν τους εαυτούς τους παρακολουθώντας την κοινωνική απόρριψη σε όλο της το μεγαλείο μέσα από likes και καρδούλες που δεν έρχονται. Για να μην αναφερθούμε στα φαινόμενα cyber bullying που έχουν παρατηρηθεί μέσω Facebook και Instagram, τα οποία πολύ συχνά έχουν να κάνουν με την αδυναμία κάποιων εφήβων να λειτουργήσουν στο τοξικό αυτό το τοπίο.

Όσο λοιπόν και αν ο Mark Zuckerberg θέλει να παρουσιάσει τη νέα επιλογή ως μία καινοτόμα προσπάθεια, η αλήθεια είναι αρκετά πιο σκοτεινή: πρόκειται για την αναγκαία ρύθμιση σε ένα σύμπαν που έμοιαζε να ολισθαίνει προς ιδιαίτερα καταστροφικές καταστάσεις. Τα likes έχουν γίνει μονάδα μέτρησης με τόση δύναμη που πολλές φορές πλακώνουν τους ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν. Ήταν ώρα να μπει ένα φρένο.