Aris Oikonomou/ SOOC
BUZZ

H Ελλάδα τα πάει καλά, αλλά οι πολίτες φτωχαίνουν γράφουν οι Financial Times

Μπορεί εμείς να ζούμε ολιστικά, οι επενδυτές ωστόσο βλέπουν την Ελλάδα μας πολύ πιο ελκυστική για επενδύσεις από ό,τι στο παρελθόν.

Η εικόνα από το κείμενο των Financial Times έχει ταξιδέψει στα social media όπως η αφρικανική σκόνη στον καθαρό και κατά τ’ άλλα γαλάζιο ελληνικό ουρανό. Δεν θέλει και πολύ, άλλωστε μια «κακή» είδηση έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει viral.

Βέβαια, η συγκεκριμένη περίπτωση είναι κάπως ιδιαίτερη. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο οίκος αξιολόγησης S&P αναθεώρησε την προοπτική της χώρας σε «θετική». Αν κοιτάξετε λίγο καλύτερα από το παράθυρό σας, θα δείτε τους επενδυτές να χορεύουν τσάμικο από τη χαρά τους, δίπλα ακριβώς από το open space γραφείο που κάνουν τις συναντήσεις τους.

Οι Financial Times βασίζονται στα στοιχεία της Eurostat για τη μείωση του δημοσίου χρέους ως προς ΑΕΠ στο 162% το 2023 και επισημαίνουν πως η ελληνική οικονομία από το 2019, πριν από την πανδημία δηλαδή, αναπτυσσόταν με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό από τον ρυθμό της ευρωζώνης.

Την ίδια στιγμή, επικαλούνται δήλωση του οικονομολόγου της BNP Paribas, Guillaume Derrien, ο οποίος είπε ότι «η ανανεωμένη πολιτική σταθερότητα και η έντονη δημοσιονομική εξυγίανση καθιστούν την Ελλάδα πολύ πιο ελκυστική χώρα για επενδύσεις από ό,τι στο παρελθόν».

Το ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, είναι ένα: Για ποιο λόγο δεν πετάτε από τη χαρά σας και εστιάζετε μόνο στα κακά; Τι εννοείτε όταν λέτε πως δεν έχετε χρήματα για τα βασικά; Επίσης, ποιος σας ρώτησε; Δεν είπαμε να ζήσουμε όλοι κάπως πιο ολιστικά, γιατί γκρινιάζετε στα X και τα Threads; Σημασία έχει να είναι καλά οι επενδυτές, πότε θα το καταλάβετε επιτέλους;

Εν τω μεταξύ, όλη αυτή η αναστάτωση δημιουργήθηκε από ένα δημοσίευμα κι αυτό γιατί η τελευταία ανάκαμψη έχει ανεβάσει ελάχιστα το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, αυτό το «ελάχιστα» δεν είναι αρκετό για να μας απομακρύνει από τη θέση μας ως προς τους φτωχότερους στην Ευρωζώνη. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα, παιδιά. Θέλετε ήλιο; Τότε δεν θα έχετε χρήματα.

Όπως αναφέρουν οι FT, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν παρόμοιο με αυτό του μέσου όρου της Ε.Ε. μέχρι το 2009. Από τότε, 10 χώρες έχουν δει το βιοτικό επίπεδο να ξεπερνά αυτό της Ελλάδας.

Πλέον, η Ελλάδα, η Ελλάδα μας θα μπορούσε να πει κάποιος, είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ε.Ε. μετά τη Βουλγαρία και παραμένει στην τελευταία θέση στην Ευρωζώνη. «Καθώς το χάσμα με τη Βουλγαρία μειώνεται απότομα, δεν είναι παράλογο να περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα γίνει σύντομα η φτωχότερη χώρα της Ε.Ε.» επισημαίνουν οι FT.

Η χώρα μας, με λίγα λόγια, πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη ενώ παράλληλα είναι η φτωχότερη στην Ευρωζώνη. Μια ζωή μέσα στις αντιθέσεις.