FITNESS

Με το workout training θα δεις τι πάει να πει γυμναστική

Τέσσερις συντάκτες ίδρωσαν τη φανέλα και το ONEMAN σου δίνει 5 μηνιαίες στο Workout Hall.

Αν έχεις περάσει αρκετά χρόνια στα γυμναστήρια, έχεις σίγουρα πολύ ισχυρή άποψη για τον ιδανικό τρόπο γυμναστικής, για εκείνον που ταιριάζει στο σώμα σου. Και είναι δύσκολο να αλλάξεις άποψη, να αλλάξεις νοοτροπία, να αλλάξεις τρόπο εκγύμνασης.

Οπότε όταν ανακαλύπτεις κάτι καινούριο, κάτι που σε βγάζει από τη ρουτίνα, είναι κάτι ιδιαίτερα ευχάριστο και οφείλεις να το μοιραστείς. Είχα πολλούς φίλους που ακολουθούσαν το πρόγραμμα Workout Training και τους έβλεπα στα social να είναι τρελαμένοι με το πρόγραμμα, να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον και να “φωνάζουν” πόσο ιδανικό είναι για το σώμα τους.

Το ONEMAN πήγε στο Workout Hall στον Άλιμο, έναν νέο και πολύ επιβλητικό χώρο γυμναστικής για να δοκιμάσει το Workout Training. Και ψήθηκε τόσο πολύ που αποφάσισε να χαρίσει και 5 μηνιαίες συνδρομές, για να ζήσεις κι εσύ την εμπειρία στο σώμα σου.

 

Ποια εμπειρία;

Τέσσερις συντάκτες λοιπόν βρέθηκαν στο Workout Hall. Χωρίς την παραμικρή ιδέα για το τι θα ακολουθήσει στο πρόγραμμα εκγύμνασης. Οκ όλοι μας γυμναζόμαστε αραιά ή τακτικά αλλά εδώ τα πράγματα φαίνονταν ζόρικα. Και φαίνονταν ζόρικα από την στιγμή που βγήκαμε από τα αποδυτήρια και περάσαμε τα ρινγκ του box και τον χώρο προπόνησης για το box και το kick-box.

 

Ανεβήκαμε στον δεύτερο όροφο. Εκεί που γίνεται η προπόνηση του Workout Training. Ένας πολύ μεγάλος χώρος με πάγκους, με σκοινιά, με κρίκους, με επιφάνειες για διάφορα είδη εκγύμνασης αλλά και με μηχανήματα που πρώτη φορά έβλεπα σε γυμναστήριο.

 

Κι όλα αυτά έμοιαζαν μυστήρια μέχρι να μυηθούμε στον τρόπο γυμναστικής. Ο Ευγένιος και οι υπόλοιποι προπονητές που ήταν από πάνω μας καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος (για να μας μαθαίνουν όσο και για να μας τονώσουν να συνεχίσουμε την προσπάθεια), μας ξενάγησαν στον τρόπο προπόνησης και τους κανόνες της. Αλλά και στα πολύ απλά που θα κάναμε εμείς εκείνη την ημέρα.

 

Το κύριο σημείο όμως στο οποίο αξίζει να σταθείς δεν είναι ακριβώς οι ασκήσεις. Και όχι μόνο γιατί υπάρχουν εκατοντάδες ασκήσεις και συνδυασμοί ασκήσεων τους οποίους ακολουθούν όσοι κάνουν το πρόγραμμα, σε κάθε προπόνηση. Κυρίως γιατί η φιλοσοφία του Workout Training είναι να αναδείξει τις απλές καθημερινές λειτουργίες του οργανισμού μας, τις απλές καθημερινές κινήσεις, σε ασκήσεις ικανές να γυμνάσουν όλες τις μυικές σου ομάδες.

 

Και με προγράμματα τα οποία αυξάνουν σε δυσκολία και απαιτήσεις κάθε λίγο καιρό, το Workout training σου επιτρέπει να χτίσεις αυτό που ζητούσες από το σώμα σου. Κάθε ημέρα είναι και μία ξεχωριστή προπόνηση την οποία έχουν προετοιμάσει για εσένα οι προπονητές.

 

Ποιο είναι το έξτρα κίνητρο; Ο συναγωνισμός με τους άλλους που μετέχουν στο πρόγραμμα. Το γεγονός ότι τα ονόματα μπαίνουν στον πίνακα και καταγράφεται η επίδοση τους καθενός, για να συγκριθεί με του άλλου γυμναζόμενου και να αντλήσουν και οι δύο κίνητρο για να προχωρήσουν παρακάτω στο πρόγραμμα.

Σε τέτοιο αγωνιστικό μοτίβο μπήκαμε και εμείς εκείνη την ημέρα. Χρήστος Χατζηιωάννου, Γρηγόρης Μπάτης, Στέλιος Χαρτζουλάκης και Στέλιος Αρτεμάκης μπήκαν στην αρένα για ένα δεκάλεπτο με συνεχόμενα set από push ups, κοιλιακούς και καθίσματα.

Ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός. Όλοι θεωρούσαν ότι θα βγουν πρώτοι.

 

Ο πίνακας όμως είναι ο μόνος που είπε την αλήθεια στο τέλος

 

Εγώ ως τελευταίος προτίμησα να μην κάνω δηλώσεις και απέφυγα τα μικρόφωνα. Ο νικητής Στέλιος Αρτεμάκης δήλωσε περήφανα “Ήταν μια μεγάλη αναμέτρηση, με σπουδαίους αντίπαλους. Συγχαρητήρια στο Χαρτζουλάκη, το Μπάτη και το Χατζηιωάννου. Από εδώ και πέρα πρέπει να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά και να αποδείξω ότι η πρώτη θέση δεν ήταν τυχαία”. Ο δεύτερος Στέλιος Χαρτζουλάκης έκανε κλασικές δηλώσεις δεύτερου “Είμαι ο ηθικός νικητής, διότι έχω 40 κιλά παραπάνω από τον Αρτεμάκη και είχα σχεδόν την ίδια επίδοση με εκείνον. (Εκτός του ότι έκλεβε). Επιπλέον, στο fireman αποδείχθηκε ποιος από τους τέσσερις είναι ο ταχύτερος. Δηλαδή εγώ!!”. Ενώ ο Γρηγόρης αρκέστηκε να πει: “Ο πρώτος και μεγάλος στόχος ήταν να μην βγω τελευταίος και να μην πάρει την πρώτη θέση ο Στέλιος Χαρτζουλάκης, γιατί θα μας έπαιρνε τα αυτιά επί ένα χρόνο στο γραφείο. Ο στόχος επετεύχθη και το κορμί αναστηλώθηκε”.

Ο Στέλιος αναφέρθηκε στο Fireman. Ναι, το κάναμε κι αυτό. Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες, ο ένας έκανε κοιλιακούς την ώρα που ο άλλος έτρεχε μία απόσταση με ένα σακί άμμο στην πλάτη. Εναλλάξ.

Δύσκολα πράγματα αλλά σίγουρα διασκεδαστικά.

Φεύγοντας από το γυμναστήριο, συμφωνήσαμε ότι θα θέλαμε να ξαναπάμε. Ή να είχαμε έναν τέτοιο χώρο κοντά και στο σπίτι του καθενός μας. Γιατί μετά από αρκετά χρόνια γυμναστικής με διάφορους τρόπους, το Workout Training στο Workout Hall έδωσε στον καθέναν από εμάς το κίνητρο να γυμναστούμε με έναν τρόπο που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα.

Υπάρχουν κι άλλες “μόδες” στον χώρο της γυμναστικής τα τελευταία χρόνια. Μόδες που μοιάζουν ωραίες στο μάτι αλλά δεν προσφέρουν στο σώμα σου αυτό που πρέπει. Η συγκεκριμένη μέθοδος εκγύμνασης μοιάζει ικανή να σε βοηθήσει να αποδίδεις το maximum των δυνατοτήτων του σώματός σου, με τρόπο που θα σε ευχαριστεί όσο θα γυνάζεσαι.

 

Θα σας τα πουν και οι έτεροι που γυμναστήκαμε παρέα.

Τάδε έφη Στέλιος Χαρτζουλάκης: Η προπόνηση έμοιαζε απλή, καθώς περιελάμβανε απλές (θεωρητικά) ασκήσεις, που όλα αυτά τα χρόνια λίγο-πολύ όλοι έχουμε κάνει. Ωστόσο, μόνο όταν γίνονται σωστά μπορούμε να καταλάβουμε το πόσο πιο δύσκολες είναι απ’ όσο νομίζαμε. Αυτό ακριβώς συνέβη και με μένα, αφού από ένα σημείο και πέρα, μετά από αρκετές επαναλήψεις, ένιωσα για τα καλά τι πάει να πει έντονη γυμναστική και κούραση.

 

Το γαλακτικό οξύ έκανε… πάρτι στους μύες μου, εξαντλώντας με στα τελευταία λεπτά. Το καλό είναι πως μόλις τελειώσαμε το πρόγραμμα, συνειδητοποίησα πως είχα όντως γυμναστεί με έναν απλό τρόπο, που μπορεί να με κούρασε, να με έκανε να ιδρώσω αρκετά, αλλά δεν με επιβάρυνε, ούτε μου προκάλεσε ενοχλήσεις (πιάσιμο, πόνους κλπ).

Τάδε έφη Γρηγόρης Μπάτης: Δεν είμαι καθόλου της εναλλακτικής γυμναστικής και γενικά δεν είμαι πολύ της γυμναστικής. Γιατί να πω όμως όχι σε μια δοκιμή, από την στιγμή που θα ήταν “μια”; Όλα αυτά τα σκεφτόμουν πριν βρεθούμε στο γυμναστήριο και δω τι πραγματικά είναι αυτό το σούπερ-οάου που δεν έπρεπε να χάσω (σ.σ αυτά μου έλεγε μια -αμερικανοθραμμένη- ψυχή). Από τις πρώτες ασκήσεις κατάλαβα την δυσκολία και τι Γολγοθά έχουμε να ανέβουμε. Βιάστηκα βέβαια ΠΑΛΙ να κρίνω…

 

Όσο περνούσε η ώρα, τόσο λυνόμασταν. Κουραζόμασταν αλλά λυνόμασταν. Κάναμε τις πιο απλές ασκήσεις (κοιλιακούς, κάμψεις, καθίσματα) με τον πιο εξειδικευμένο τρόπο (μην σε τρομάζει αυτή η φράση), που εδώ που τα λέμε δεν ήθελες πολύ για να αποστηθίσεις. 5-10 επαναλήψεις και 2-3 συμβουλές από τους προπονητές ήταν αρκετές, για να μας κάνουν να καταλάβουμε τι ακριβώς γυμνάζουμε και πως πρέπει να το γυμνάζουμε. Αποτέλεσμα; Δεν έχω ρίξει περισσότερο ιδρώτα στη ζωή μου, δεν έχω νιώσει περισσότερο στεγνό το σώμα μου και δεν έχω γουστάρει περισσότερο σε γυμναστήριο. Κι ας μην βγήκα πρώτος. Κι ας απέρριψα τις επόμενες ημέρες το παλιό πατροπαράδοτο γυμναστήριο και δεν ξαναπάτησα. Αν συνηθίσεις τα μεγαλεία…

Τάδε έφη Στέλιος Αρτεμάκης: Για το circuit training ή cross training είχα ακούσει και στο παρελθόν. Βασικές, κυρίως, ασκήσεις που συνδυάζονται σε ένα workout of the day και γίνονται ομαδικά ώστε να υπάρχει συναγωνισμός και πίεση για βελτίωση. Αυτό δηλαδή που λείπει στο κλασσικό γυμναστήριο όπου πάντα κάνεις τα δικά σου. Το δικό μας WOD είχε squat, κοιλιακούς με μεγάλο εύρος και κάμψεις σε όσους κύκλους μπορείς.

 

Παιχνιδάκι δηλαδή για μένα άσχετα που μετά τον τρίτο γύρο τα είδα κωλυόμενα που λέγανε και στον ΕΣ. Γιατί ενώ κάνεις διάλειμμα στους μυς των ποδιών όταν τελειώνει το squat, αμέσως πρέπει να κάνεις κάμψεις. Και όταν τελειώσεις με τις κάμψεις κατευθείαν κοιλιακούς. Οπότε η καρδιά και τα πνευμόνια σου παίρνουν φωτιά, το κεφάλι σου θολώνει και σφίγγεις τα δόντια για να συνεχίσεις. Συμπέρασμα; Η προπόνηση γίνεται πολύ απαιτητική όταν προσπαθείς να φτάσεις και να ξεπεράσεις τους άλλους. Φαντάζομαι σε ένα μήνα με τέτοια workouts είσαι έτοιμος για τα κομάντα.

Σκρόλαρε πιο πάνω να πάρεις μέρος στο διαγωνισμό για τη μία από τις πέντε μηνιαίες συνδρομές στο Workout Hall που δίνει το ONEMAN.