AP
ΚΟΣΜΟΣ

Ο άνθρωπος που μεγάλωσε τον βασιλιά Καρόλο κατηγορείται ότι κακοποιούσε σεξουαλικά παιδιά

Ο ασκός του Αίολου άνοιξε όταν ο Arthur Smith κατήγγειλε πως ο λόρδος Louis Mountbatten τον κακοποίησε σεξουαλικά πριν από 46 χρόνια, όταν εκείνος ήταν 11 ετών.

Στις 27 Αυγούστου 1979, ο λόρδος Louis Mountbatten βρισκόταν σε διακοπές στην Ιρλανδία, περνώντας τον χρόνο του κυρίως ψαρεύοντας στις πανέμορφες ακτές του Mullaghmore που φημίζονται για τα εντυπωσιακά τους τοπία και τα μεγάλα κύματα. Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος που περιλάμβανε ψάρια από τη θάλασσα της περιοχής, πραγματοποιήθηκε μια τεράστια έκρηξη.

Το πλοίο καταστράφηκε ολοσχερώς και ο λόρδος Louis Mountbatten σκοτώθηκε. Το τραγικό συμβάν συγκλόνισε τη χώρα, ενώ το ζήτημα πήρε μεγάλες διαστάσεις καθώς, όπως αποδείχθηκε μερικές ώρες αργότερα, πίσω από την επίθεση βρισκόταν ο Δημοκρατικός Στρατός της Ιρλανδίας. Ο φυσικός αυτουργός της έκρηξης συνελήφθη την ημέρα της επίθεσης και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Το όνομά του παρέμεινε στην αφάνεια για αρκετά χρόνια. Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, οι αποκαλύψεις σχετικά με τις ερωτικές του προτιμήσεις και την κακοποίηση ενός ανήλικου αγοριού έχουν συνταράξει τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας.

Ο καθώς πρέπει λόρδος και νονός του νυν βασιλιά της Αγγλίας, Καρόλου, φαίνεται πως είχε μια κρυφή ζωή, η οποία για όλες αυτές τις δεκαετίες παρέμενε στο σκοτάδι.

Τα κρυφά σεξουαλικά εγκλήματα του λόρδου Louis Mountbatten

Louis Mountbatten AP

Για τη ζωή του συγκεκριμένου μέλους της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας, που είχε φτάσει να κατέχει μέχρι και τον τίτλο του Αρχιναυάρχου του βρετανικού στόλου, του Αρχηγού του Βρετανικού Επιτελείου Στρατού και, για έναν χρόνο, του Γενικού Κυβερνήτη της Ινδίας, ακούγονταν ψίθυροι εδώ και δεκαετίες.

Οι ψίθυροι αυτοί, όμως, έγιναν φωνές πριν από μερικές ημέρες όταν ο Arthur Smith κατήγγειλε ότι πριν από 43 χρόνια, όταν εκείνος ήταν μόλις 11 ετών, κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον ίδιο σε ένα οικοτροφείο – κολαστήριο στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

Η αποκάλυψη έγινε από την Daily Mail, ενώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, θα πραγματοποιηθεί ακρόαση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μπέλφαστ για το οικοτροφείο, το οποίο διετέλεσε άντρο κακοποιήσεων ανηλίκων. Φαίνεται, όμως, πως η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας γνώριζε για το ζήτημα εδώ και χρόνια.

Συγκεκριμένα, το 2019, το FBI δημοσίευσε έγγραφα περασμένων δεκαετιών, στα οποία γίνονταν αρκετές νύξεις σχετικά με τα σκοτεινά μυστικά του λόρδου Louis Mountbatten.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο λόρδος είχε «προτίμηση στα νεαρά αγόρια». Μετά την αποκάλυψη του ένοχου μυστικού του μέλους της βασιλικής οικογένειας, ο πρώην οδηγός του αποκάλυψε ότι τον μετέφερε συχνά σε οίκο ανοχής στο Μαρόκο, ενώ ένας άλλος πως μετέφερε αγόρια ηλικίας 12 ετών στο σπίτι του. Ο τελευταίος, μάλιστα, δήλωσε πως προτιμούσε νεαρούς άντρες που ήταν ντυμένοι με στολές.

Η σχέση του με τον βασιλιά Κάρολο και οι κατηγορίες για συγκάλυψη

Louis Mountbatten AP

Ο λόρδος Louis Mountbatten ήταν γνωστό τοις πάσι πως είχε πολύ στενές σχέσεις με τον βασιλιά της Αγγλίας, Κάρολο. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα ρεπορτάζ, ο λόρδος και νονός του προσπάθησε να τον παντρέψει με την εγγονή του Amanda Ellingworth, ωστόσο, παρά την ευγενική του πρόταση, εκείνη τον απέρριψε.

Μπορεί το συγκεκριμένο προξενιό να χάλασε, ωστόσο, είχε μεγάλη παράδοση στις γνωριμίες ζευγαριών, καθώς ήταν εκείνος που γνώρισε τον πρίγκηπα Φίλιππο και τη μετέπειτα βασίλισσα Ελισάβετ. Και το μεγάλο ερώτημα είναι, εάν και κατά πόσο τα μέλη της βασιλικής οικογένειας γνώριζαν για τα ένοχα μυστικά του.

Ο 56χρονος Arthur Smith, ο οποίος σήμερα ζει μόνιμα στην Αυστραλία, υποστηρίζει πως συνειδητοποίησε ποιος ήταν ο θύτης της κακοποίησής του το 1979, εξαιτίας της διασημότητας που πήρε η υπόθεση δολοφονίας του λόρδου: «Μου έλεγαν ότι πρόκειται να συναντήσω έναν ιδιαίτερο φίλο. Και είπα: “Αλήθεια;”. Και τότε με πήγε σε εκείνο το σπίτι, στον κάτω όροφο του οποίου υπήρχε ένα μεγάλο δωμάτιο, με ένα γραφείο και ένα ντους» αποκάλυψε το θύμα, επισημαίνοντας ότι «το όνομά του δεν αναφέρθηκε ποτέ στο δωμάτιο».

Η εξομολόγησή του τέλειωσε με εκείνον να δηλώνει: «Δεν πρόκειται να ξεχάσεις ποτέ ποιος σε κακοποίησε. Εμπιστέψου με. Το “μπλοκάρεις” αλλά δεν το ξεχνάς. Το απώθησα για αρκετά χρόνια, καθώς ντρεπόμουν για ό,τι έγινε. Τώρα θέλω, όμως, να βρω την εσωτερική μου ειρήνη».

Ο δικηγόρος του, Kevin Winters, δήλωσε ότι κατατέθηκε αστική αγωγή με ισχυρισμούς περί αμέλειας και παράβασης του καθήκοντος φροντίδας κατά κρατικών φορέων. Ο ίδιος τόνισε σχετικά στα μέσα ενημέρωσης: «Αρκετοί επιζώντες κακοποίησης είναι κατανοητό ότι για λόγους ευαισθησίας επιλέγουν την ανωνυμία.

Ο Arthur αποφάσισε να αποκαλύψει την ταυτότητά του. Η απόφαση αυτή πηγάζει από τον θυμό του για τη συστηματική κρατική συγκάλυψη της κακοποίησης σε αυτά τα ιδρύματα».