AP/Mark J. Terrill
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο Usain Bolt θέλει να μπει και πάλι σε φόρμα

Μια παλιά φωτογραφία έδωσε κίνητρο στον κορυφαίο σπρίντερ να μπει ξανά σε πρόγραμμα προπόνησης.

Έχοντας αποσυρθεί από την αγωνιστική του καριέρα το 2017, έναν χρόνο μετά την κατάκτηση τριών χρυσών στο Ρίο – με τον συνολικό αριθμό των μεταλλίων του να έχει πάει στα οκτώ, ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στο αγώνισμα των 100 μέτρων, των 200 μέτρων και στο αγώνισμα των 4 x 100 μέτρων, παρακολουθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, από το σπίτι του.

Κι αν η απουσία του κορυφαίου Τζαμαϊκανού σπρίντερ είναι εμφανής στις οθόνες μας, εκείνος βρήκε έναν άλλον τρόπο να ενθαρρύνει τους αθλητές και όχι μόνο. Ο Ολυμπιονίκης ανακοίνωσε τη συνεργασία του με το Peloton bike και φαίνεται πώς ανακάλυψε ένα νέο αγαπημένο είδος προπόνησης. Διδάσκοντες είναι οι επικεφαλής εκπαιδευτές του Peloton και το πρόγραμμα που διαρκεί για μία εβδομάδα, δεν απαιτεί εξοπλισμό και περιλαμβάνει τρέξιμο, ενδυνάμωση και stretching.

Προσφέροντας τις πολύτιμες συμβουλές του πάνω στην προπόνηση, ο στόχος του Bolt δεν είναι να προετοιμάσει τα μέλη του Peloton για το Παρίσι το 2024. Στην πραγματικότητα, το κίνητρο γυμναστικής του σήμερα είναι πολύ ταπεινό από τα μετάλλια και τα παγκόσμια ρεκόρ. Το μόνο που θέλει είναι να κερδίσει πίσω το summer body του. Τώρα που είναι πατέρας τριών μικρών παιδιών, οι φιλοδοξίες του αθλητή, που τον Αύγουστο θα κλείσει τα 35 του χρόνια, έχουν σίγουρα μετριαστεί και ο ίδιος δε δηλώνει τόσο αυστηρός με τον αυτό του.

«Μια μέρα έψαχνα κάτι στο κινητό μου και έπεσα πάνω σε μια φωτογραφία μου πριν αποσυρθώ. Ήμουν κάπως “Δεν μοιάζω έτσι τώρα”…Και έτσι έθεσα ως στόχο να βρεθώ κοντά σε εκείνο το επίπεδο fitness μέχρι τα γενέθλιά μου στις 21 Αυγούστου. Με παρακινεί επίσης το γεγονός ότι οι φίλοι μου αστειεύονται ότι θα παχύνω και θα είμαι εκτός φόρμας πλέον» δήλωσε σε συνέντευξή του στο GQ.

«Για μένα, η διατροφή είναι το πιο δύσκολο κομμάτι του παζλ. Ήθελα να συνταξιοδοτηθώ και να τρώω οτιδήποτε θέλω όταν το θέλω, αλλά, ξέρεις πρέπει και τώρα να υπάρχει πλάνο. Προσπαθώ να τρώω πολλές πρωτεΐνες και πολλά λαχανικά, που αποτελούν τεράστιο κομμάτι της διατροφής μου. Και μένω μακριά από γεύματα με ρύζι και υπερβολικούς υδατάνθρακες όσο μπορώ» πρόσθεσε, δηλώνοντας όμως ότι έχει και αυτός – όπως όλοι – τις ένοχες απολαύσεις του.

«Καυτερές φτερούγες! Και chips. Τρώω ένα και συνεχίζω. Όταν ήμασταν κλεισμένοι στο σπίτι, εννοείται ότι έπεσε πολύ binge-watching. Όποια σειρά έβρισκα μπροστά μου την έβλεπα. Ρωτούσα τον κόσμο τι έβλεπε και το παρακολουθούσα κι εγώ. Μου αρέσει πολύ το animation, είμαι μεγάλος φαν του Naruto. Είδα Bleach, Bokuto και διάφορα τέτοια».

Ο αθλητής μίλησε επίσης για το γεγονός ότι δεν κοιμάται αρκετά, λόγω των παιδιών του, αλλά ότι αυτό δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα στην ήπια προπόνησή του. Τέλος, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχει ο πρωταθλητισμός στην ψυχική υγεία, εξηγώντας πως ο ίδιος προσπαθούσε να μαθαίνει μέσα από τις αποτυχίες του. «Τα λάθη θα γίνουν. Πρέπει να εστιάσεις ξανά και να τα προσπεράσεις» είπε χαρακτηριστικά, προτρέποντας τους αθλητές στο Τόκιο να «απολαύσουν την εμπειρία».