Fernando Távora/Unsplash
ΥΓΕΙΑ

Πώς θα απαλλαγείς από τη γυναικομαστία (χωρίς νυστέρι)

Οι αιτίες και οι λύσεις πίσω από ένα συνηθισμένο πρόβλημα, που επηρεάζει σχεδόν τον μισό αντρικό πληθυσμό παγκοσμίως. 

Η γυναικομαστία είναι η υπερβολική ανάπτυξη του μαστού στους άντρες, που μπορεί να οφείλεται στον υπερτροφικό μαζικό αδένα, λόγω ανισορροπίας του ενδοκρινικού συστήματος, στη συσσώρευση λίπους στην περιοχή ή και σε συνδυασμό και των δύο. Πρόκειται για ένα αισθητικό κυρίως, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και παθολογικό φαινόμενο, που σχετίζεται με προβλήματα υγείας. 

Στην πιο συνηθισμένη της μορφή, η γυναικομαστία (θα την έχεις ακουστά και ως man boobs) προσβάλει το αντρικό στήθος αμφοτερόπλευρα και λιγότερο συχνά μόνο τον έναν από τους δύο μαστούς. 

Πριν περάσουμε στο προκείμενο, στο πώς θα ξεφορτωθείς τη διόγκωση του στήθους και θα αποκτήσεις σμιλεμένο στέρνο, αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι είναι ένα φαινόμενο πολύ πιο συχνό και κοινό απ’ ό,τι φαντάζεσαι, καθώς επηρεάζει σχεδόν τον μισό αντρικό πληθυσμό παγκοσμίως, αλλά και πάνω από τον μισό στους εφήβους. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα όμως η γυναικομαστία συμβαίνει στα πλαίσια του φυσιολογικού και υποχωρεί σταδιακά με την ενηλικίωση. 

Αναλυτικότερα, στους περισσότερους εφήβους οι μαστοί διογκώνονται φυσιολογικά, καθώς αλλάζουν τα επίπεδα οιστροδιόλης και τεστοστερόνης. Αν τα επίπεδα της πρώτης αυξηθούν περισσότερο από εκείνα της δεύτερης και υπάρξει ορμονική διαταραχή, τότε αυξάνεται ο όγκος του μαστού. 

Οι αιτίες της γυναικομαστίας

Η ορμονική διαταραχή στην οποία μόλις αναφερθήκαμε μπορεί να συμβεί όχι μόνο στους έφηβους, αλλά και στους ενήλικες. Έρευνες δείχνουν ότι η γυναικομαστία μπορεί να είναι ενδεικτική ορμονικής ανισορροπίας στο σώμα. 

Ο ιστός του μαστού τόσο στους άντρες, όσο και στις γυναίκες τρέφεται με οιστρογόνα. Συνήθως, οι γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισμό και οι άντρες περισσότερες ορμόνες ανδρογόνων όπως η τεστοστερόνη. Τα man boobs εμφανίζονται όταν η αναλογία οιστρογόνων-ανδρογόνων στους άντρες τίθεται είναι εκτός ισορροπίας, προκαλώντας την ανάπτυξη επιπλέον ιστού του μαστού.

Μία δεύτερη αιτία είναι η προφανής: το να είσαι υπέρβαρος. Το υπερβολικό λίπος συμβάλλει σημαντικά στην υπερπαραγωγή οιστρογόνων, επομένως όσο περισσότερο λίπος αποθηκεύεις, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να αναπτύξεις κάποιο βαθμό γυναικομαστίας. 

Τέλος, η ηλικία ενδέχεται να είναι κύριος παράγοντας για την ανάπτυξη γυναικομαστίας, ειδικά σε άντρες που δεν γυμνάζονταν συστηματικά όλα τα προηγούμενα χρόνια της ζωής τους. Για το τι συμβαίνει στους έφηβους αναφερθήκαμε παραπάνω. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και τους άντρες μέσης ηλικίας. 

Καθώς μεγαλώνεις, παράγεις λιγότερη τεστοστερόνη, γεγονός που προκαλεί ορμονική ανισορροπία. Ταυτόχρονα, έχεις την τάση να παίρνεις βάρος πιο εύκολα, κάτι που μπορεί να συμβάλλει στην παραγωγή οιστρογόνων.

Η αντιμετώπιση

Ενώ η σύγχρονη επιστήμη εξακολουθεί να προσπαθεί να προσδιορίσει τα ακριβή αίτια, πέραν των τριών παραπάνω που είναι τα πιο βασικά, τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες περιπτώσεις γυναικομαστίες είναι σχετικά απλές ως προς την αντιμετώπισή τους: χάνοντας βάρος, ρυθμίζοντας τις ορμονικές διαταραχές και ακολουθώντας το κατάλληλο πρόγραμμα εκγύμνασης, μπαίνεις στον σωστό δρόμο.

Χάσε βάρος

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι ο λιπώδης ιστός (το λίπος) μπορεί να αυξήσει την παραγωγή οιστρογόνων. Συνεπώς, η απώλεια των περιττών κιλών είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να ξεκινήσεις να αντιμετωπίζεις τη γυναικομαστία και να αισθάνεσαι καλύτερα με την εικόνα σου.

Υιοθέτησε ένα ισορροπημένο διατροφολόγιο 

Η σωστή, υγιεινή διατροφή είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους, την καύση του λίπους και την ενδυνάμωση της λειτουργίας του μεταβολισμού. Αυτό σημαίνει ότι οι σκληρές δίαιτες που οδηγούν ουσιαστικά σε σύνδρομα στέρησης και γενικότερα δημιουργούν διαρκώς το αίσθημα της πείνας, είναι απαγορευτικές για έναν ακόμα λόγο: ο δραστικός περιορισμός της πρόσληψης τροφής μειώνει τα επίπεδα της τεστοστερόνη.

Περιόρισε την κατανάλωση αλκοόλ

Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ έχει θερμίδες και μάλιστα, όχι λίγες. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics διαπίστωσε ότι «η πρόσληψη αλκοόλ προκαλεί καταστολή της τεστοστερόνης του πλάσματος», επομένως το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι θερμίδες, αλλά και το γεγονός ότι το μπορεί να δημιουργήσει ορμονική ανισορροπία.

Κάτσε στον πάγκο

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε  στο European Journal of Applied Physiology and Occupational Physiology, «τα επίπεδα τεστοστερόνης αυξήθηκαν σημαντικά στους άντρες που γυμνάζονταν συστηματικά με ασκήσεις με αντιστάσεις». Οι πιέσεις στον πάγκο, δηλαδή οι ασκήσεις με βάρη στον πάγκο, από το να σηκώνεις την μπάρα μέχρι τα ανοίγματα στήθους με αλτήρες, είναι ομολογουμένως οι ιδανικότερες για την καύση του λίπους στο στήθος και τη σταδιακή μεταμόρφωσή του. 

Φυσικά, δεν είναι οι μόνες. Τόσο τα push-ups, όσο και οι ισομετρικές ασκήσεις, όπως η σανίδα συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην απόκτηση ενός επίπεδου στέρνου. 

Σε κάθε περίπτωση, προτού πάρεις την οποιαδήποτε πρωτοβουλία για να αντιμετωπίσεις τη γυναικομαστία, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να απευθυνθείς σε έναν ειδικό ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση και να σε κατευθύνει στην κατάλληλη θεραπεία.