Γιώργος Βιτσαράς / SOOC
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Πώς θα καταλάβεις αν χρειάζεσαι την τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό

Υπάρχει ένας και μόνος τρόπος για να πάρεις την απάντηση που θες. Να κάνεις ένα τεστ ανοσίας στον κορονοϊό.

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα. Την περασμένη Τρίτη μόνο εντοπίστηκαν στη χώρα 25.556 νέα κρούσματα, με τους θανάτους ασθενών από επιπλοκές του ιού να φτάνουν τους 19 και τις διασωληνώσεις, τις 98. Όπως εξηγούν, όμως, οι επιδημιολόγοι, δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην κορύφωση του κύματος, η οποία σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη, θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα με τα κρούσματα να ξεπερνούν ακόμη και τα 50 χιλιάδες.

Με τον κορονοϊό, λοιπόν, να παραμένει στις ζωές μας, η συζήτηση για την τέταρτη δόση του εμβολίου έχει φουντώσει. Σε αντίθεση, όμως, με όλες τις προηγούμενες, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σημείωσε προ ημερών πως η λήψη της αφορά τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα, ξεκαθαρίζοντας πως για την ηλικιακή ομάδα 30 έως 59 ετών είναι προαιρετική.

Υπήρχαν, μάλιστα, και οι επιδημιολόγοι που σημείωσαν πως για εκείνους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και έχουν νοσήσει, μια τέταρτη δόση θα ήταν ανούσια, μιας και δεν τους προσφέρει περισσότερη ανοσία. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, αυτή η πρόταση κρύβει τη μισή αλήθεια.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, το καλύτερο που θα είχαμε να κάνουμε όλοι μας είναι ένα τεστ ανοσίας, προκειμένου να καταλάβουμε εάν είμαστε πλήρως εξοπλισμένοι με αντισώματα σε αυτή τη διαρκή μάχη με τον ιό. Πόσο κοστίζει, όμως, ένα τέτοιο τεστ και πώς τα αποτελέσματά του θα μας οδηγήσουν στο να προχωρήσουμε στην τέταρτη δόση ή όχι;

Γιατί είναι σημαντικό ένα τεστ ανοσίας

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν υποστηρίζει πως δεν έχει όφελος ο εμβολιασμός με την τέταρτη δόση ενός ανθρώπου ηλικίας άνω των 30 ετών, αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν. Εικάζουμε, όμως, ότι σύντομα θα έχει στα χέρια της τέτοια δεδομένα» σημείωσε ο κ. Παναγιωτακόπουλος σε συνέντευξή του.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε τι μας έχει προσφέρει τα τελευταία δύο χρόνια η επιστήμη με τα rapid και τα self test και τα εμβόλια. Η επιστήμη, λοιπόν, μας έχει δώσει ακόμη ένα απλό τεστ, που προσδιορίζει την ανοσία απέναντι στον κορονοϊό. Θα μπορούσε έτσι ο καθένας από μας να κάνει ένα τεστ και να γνωρίζει αν πρέπει να κάνει την τέταρτη ή την πέμπτη δόση του εμβολίου» πρόσθεσε.

Πού μπορεί, όμως, να κάνει κανείς ένα τεστ αντισωμάτων και τι γνώση του προσφέρουν τα αποτελέσματά του; Κάνοντας μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρει κανείς μια σειρά από διαγνωστικά κέντρα στην Αθήνα και την Ελλάδα όπου προβαίνουν στα συγκεκριμένα τεστ. Τα προηγούμενα χρόνια η τιμή τους ήταν ιδιαίτερη υψηλή, ωστόσο, σήμερα υπάρχουν αρκετά εργαστήρια που τα προσφέρουν ακόμη και με 20 ευρώ.

Πώς τα αποτελέσματά του θα μας πείσουν να κάνουμε την τέταρτη δόση ή όχι

Το τεστ ανόσιας στον κορονοϊό παρέχει πολύ σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το αν έχει αναπτύξει αντισώματα ένας οργανισμός αλλά και πόσο αποτελεσματικά είναι αυτά. Τα αποτελέσματα αυτού συμβάλουν, κυρίως, στην εκτίμηση του βαθμού προστατευτικής ανόσιας των ατόμων που είχαν νοσήσει ή είχαν εμβολιαστεί κατά του ιού στο παρελθόν.

Τι είναι, όμως, τα αντισώματα και πώς αυτά μας προστατεύουν από μια μελλοντική λοίμωξη; Εδώ οι γιατροί είναι ξεκάθαροι: τα εξουδετερωτικά, όπως είναι ο ακριβής ιατρικός όρος, αντισώματα προστατεύουν αποτελεσματικά τον οργανισμό από μια μελλοντική λοίμωξη, καθώς έχουν την ικανότητα να μπλοκάρουν σταθερά την είσοδο του νέου ιού στο σώμα μας. Η διαδικασία για τον προσδιορισμό των ειδικών εξουδετερωτικών αντισωμάτων είναι μια απλή διαδικασία, καθώς γίνεται με κλασική αιμοληψία, η οποία δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία από το άτομο που θα προβεί σε αυτή.

Όσον αφορά, το πόσα αντισώματα απαιτούνται προκειμένου ένας άνθρωπος να νιώθει ασφαλής από μια μελλοντική μόλυνση δεν έχει γίνει σαφές, καθώς, όπως εξηγούν οι γιατροί, δεν υπάρχει ένας ακριβής αριθμός που ισχύει για όλους, μιας και η περίπτωση του κάθε οργανισμού είναι ξεχωριστή και χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης. Το τεστ ανοσίας, όμως, κατά του κορονοϊού είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να πάρουμε μια πρώτη καλή εικόνα σχετικά με το αν πρέπει να προχωρήσουμε στην τέταρτη δόση εμβολίου ή όχι.