AP Photo Thanassis Stavrakis
ΥΓΕΙΑ

Τι πρέπει να φοβούνται οι υγιείς νέοι από τον κορονοϊό

Ένας υγιής νέος έχει πράγματι λίγες πιθανότητες να πεθάνει από COVID-19. Τι συμβαίνει όμως με τις υπόλοιπες επιπτώσεις στον οργανισμό του;

Η πανδημία που ζούμε είναι μια πανδημία που ξέρουμε ότι απειλεί περισσότερο τους ηλικιωμένους. Για την ακρίβεια, όσο μεγαλύτερος είναι κάποιος τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ρίσκο για την υγεία του από πιθανή μόλυνση από το COVID-19. Mε βάση το σκεπτικό αυτό, υπάρχουν πολλές φωνές που αγνοούν τους κινδύνους του κορονοϊού ή έστω μιλάνε αποκλειστικά για την αλληλεγγύη που πρέπει να δείξουν οι νέοι στους μεγαλύτερους. Ισχύει όμως ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε;

Η αλήθεια είναι ότι με βάση πρόσφατες μελέτες ένας νέος και υγιής άνθρωπος πράγματι έχει συντριπτικά λιγότερες πιθανότητες να πεθάνει από κορονοϊό. Για παράδειγμα, και με βάση μια έρευνα επιδημιολογικού τύπου που έγινε πρόσφατα ένας άνθρωπος 25 ετών που προσβλήθηκε από κορονοϊό έχει περίπου 250 φορές λιγότερες πιθανότητες να πεθάνει σε σχέση με έναν άνθρωπο στα 85 του. Για κάθε 1000 ανθρώπους κάτω από 35 που κολλάνε κορονοϊό πεθαίνει μόλις ο ένας. Oι πιθανότητες, λοιπόν, να πεθάνει ένας νέος από κορονοϊό είναι ελάχιστες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι νέοι δεν κινδυνεύουν.

Άλλες επιπλοκές

Είναι μια τελείως λανθασμένη αντίληψη να συνδέουμε το ρίσκο μόνο με τις πιθανότητες θανάτου. Γιατί ο κορονοϊός δημιουργεί προβλήματα σε διάφορα όργανα του σώματος. Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι πάνω από τους μισούς ασυμπτωματικούς ασθενείς παρουσίασαν αλλοιώσεις στους πνεύμονες, αφού ξεπέρασαν τον κορονοϊό. Μάλιστα ένα ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 7% και 20% φαίνεται ότι υπέστη κάποιου τύπου καρδιακή βλάβη λόγω του COVID-19.

Aπό την άλλη υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 1% των αντρών στα 30 τους θα χρειαστεί να διακομισθούν στο νοσοκομείο. Οι πιθανότητες να επιβιώσουν είναι συντριπτικά υπέρ τους. Φαίνεται όμως ότι 9 από τους 10 συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα για τουλάχιστον 2 μήνες από τη στιγμή που αρρώστησαν. Την ίδια στιγμή, οι πιθανότητες για έναν άντρα στα 60 να αναπτύξει τέτοια συμπτώματα είναι σημαντικά λιγότερες. Τελικά, ένας νέος άντρας έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει χρόνια προβλήματα υγείας λόγω COVID-19 σε σχέση με τις πιθανότητες που έχει ένας 60άρης να πεθάνει.

Και ακόμα δεν ξέρουμε τίποτα

Αυτά τα στοιχεία που παρουσιάσαμε παραπάνω προκύπτουν από έρευνες που έγινε στους λίγους μήνες που γνωρίζουμε τον COVID-19. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, είναι μόνο μια ένδειξη. Δεν ξέρουμε και δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα επηρεαστεί η υγεία των νέων που αρρωσταίνουν σήμερα από κορονοϊό σε 10 χρόνια για παράδειγμα. Ακόμα και αν αυτό αφορά οργανισμούς που ξεπέρασαν εύκολα ή και ασυμπτωματικά τον COVID-19.

Άλλωστε δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ιών που φαίνεται ότι αυξάνουν τις πιθανότητες ο ξενιστής τους να νοσήσει από μια φαινομενικά άσχετη με τον ιό νόσο. Για παράδειγμα, η ηπατίτιδα C αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο στο πάγκρεας, το ίδιο συμβαίνει και με διάφορους καρκίνους που προκύπτουν από τον HPV. Για την ακρίβεια, λοιπόν, δεν έχουμε ιδέα για το τι θα σημαίνει για την υγεία κάποιου ότι κάποιος κόλλησε κορονοϊό. Τουλάχιστον για μια δεκαετία από σήμερα.

Τι σημαίνει αυτό; Ο κίνδυνος οι νέοι να πεθάνουν είναι πράγματι πολύ μικρός. Υπάρχουν όμως πολλές πιθανότητες να δημιουργηθούν παράπλευρες ζημιές στον οργανισμό λόγω του COVID-19. Ζημιές που ακόμα δεν μπορούμε να ξέρουμε με βεβαιότητα. Και σίγουρα δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να μιλάμε για τη σχέση νέων-κορονοϊού ως μια σχέση χωρίς πραγματικές επιπτώσεις για τους πρώτους.