Φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα
ΕΞΟΔΟΣ

Για ράμεν, μεζέδες και απεριτίβο στην Πλατεία Αγίων Θεοδώρων

Γύρω από το βυζαντινό εκκλησάκι έχει αναπτυχθεί μία πιάτσα που τα έχει όλα και για όλες τις ώρες.

Κάτω από την πλατεία Κλαυθμώνος, το βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων αποτελεί σήμα κατατεθέν της ομώνυμης πλατείας που τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε μία νέα πιάτσα του κέντρου της Αθήνας. Δεν είναι λίγα τα καταστήματα που βρήκαν στέγη γύρω από την πλακόστρωτη πλατεία, προσφέροντας επιλογές για καφέ, φαγητό και ποτό.

Μία βόλτα στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων είναι και μία κατάδυση στην ιστορία, καθώς ο ναός οικοδομήθηκε πιθανότατα πάνω στα ερείπια παλαιότερου μικρού ναού, που σύμφωνα με την παράδοση υπήρξε ένας από τους δώδεκα που ανήγειρε η αυτοκράτειρα Ευδοκία στην ιδιαίτερη πατρίδα της. Οι ιστορικοί πάντως, διαφωνούν με την ανάγνωση της χρονολογίας ανεγέρσεως του ναού της κτητορικής επιγραφής και άλλοι θεωρούν ως ορθή ημερομηνία το 1049 μ.Χ., ενώ άλλοι το 1065 μ.Χ..

Αρκετούς αιώνες μετά, η περιοχή ακολουθεί τους εμπορικούς πρωινούς ρυθμούς ενώ όσο περνάει η ώρα, το σκηνικό αλλάζει και τα τραπέζια των μαγαζιών υποδέχονται τόσο ταξιδιώτες όσο και τους κατοίκους της πόλης. Σε αυτή τη μικρή, ολοζώντανη πλατεία μπορείς να βρεθείς όλες τις ώρες της ημέρας για ένα γρήγορο μεσημεριανό διάλειμμα με μία ζεστή σούπα ράμεν αλλά και να περάσεις το βράδυ σου στην πρώτη vermuteria της Αθήνας.

Ο βυζαντινός ναός δεν είναι το μόνο ιστορικό κτίσμα της πλατείας. Το κτίριο που στεγάζει το The Architects of Time (πλατεία Αγίων Θεοδώρων 3) κρύβει τη δική του ενδιαφέρουσα ιστορία, καθώς χρονολογείται από το 1936 και άνηκε στον πατέρα του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Μάλιστα ήταν ο ίδιος ο συνθέτης που το πούλησε στους τωρινούς ιδιοκτήτες του. Όσο για την ταμπέλα που φέρει και το όνομα του μαγαζιού, είχε βρεθεί να φιγουράρει στο βάθος του καταστήματος – κτήμα του ωρολογοποιείου που στεγαζόταν εκεί κάποτε. Σήμερα παραμένει ακριβώς στην ίδια θέση.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον τρίβια είναι πώς, σύμφωνα με μία εφημερίδα της εποχής, στον τρίτο όροφο του κτιρίου υπεγράφη το καταστατικό του ΕΛΑΣ με τον Άρη Βελουχιώτη. Τέλος, το υπόγειο του μαγαζιού, όπου πλέον βρίσκεται το κελάρι με τα κρασιά, λειτουργούσε ως ένα ασφαλές καταφύγιο σε περίπτωση βομβαρδισμών.

Η ομάδα πίσω από το project έχει σεβαστεί το κτίριο και την ιστορία του, αναδεικνύοντας μοναδικά στοιχεία όπως το μωσαϊκό, τα μάρμαρα στην πρόσοψη και τις τζαμαρίες, ανακατασκευάζοντας τα ακριβώς όπως το πρωτότυπο. Το αίθριο ανοίχτηκε ξανά και ό,τι στοιχείο προέκυπτε από το παρελθόν, αναπαλαιώθηκε με προσοχή.

Το μαγαζί λειτουργεί σε πολλαπλές ταχύτητες, για καφέ και brunch, για φαγητό και ποτό μέχρι αργά το βράδυ, αλλά και ως γκαλερί, φιλοξενώντας έργα διάφορων καλλιτεχνών ανά διαστήματα.

Ο Dopios, το μοντέρνο μεζεδοπωλείο που βρίσκεται με τη σειρά του στην πλατεία, είναι απαλλαγμένο από βαριά στησίματα και κινείται σε χαλαρούς ρυθμούς, υπό τη σχεδιαστική ματιά των A2 Architects. Highlight το artwork της Μαρίας Αθανασίου που κοσμεί έναν από τους τοίχους του. Στην κουζίνα, ο Χριστόφορος Πέσκιας χαρτογραφεί τους Έλληνες παραγωγούς και συγκεντρώνει τις αγαπημένες του ανακαλύψεις, από τη σαντορινιά φάβα του Αρβανίτη και τη γραβιέρα του Χονδράκη από τα Χανιά μέχρι το διάσημο αυγοτάραχο του Τρικαλινού και το καπνιστό χέλι του Γείτονα.

Σταθερή αξία στην πλατεία, το Odori Vermuteria di Atene, που έκανε την εμφάνισή του το 2016 κι έκτοτε σε ταξιδεύει μέσα από το βερμούτ στην ιταλική κουλτούρα. Εδώ, θα πιεις απεριτίβι αλλά και signature cocktails, τα οποία συνδυάζονται ιδανικά με πίτσα ναπολιτάνικου στυλ.

Έχει περάσει σχεδόν μία δεκαετία από τότε που το Clumsies άνοιξε τις πόρτες του σε ένα υπέροχο νεοκλασικό, στη σκοτεινή τότε οδό Πραξιτέλους. Στην πορεία, δεν ήταν λίγα τα μαγαζιά που ακολούθησαν τον δρόμο του με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί το σημερινό σκηνικό.

Πάνω από την πλατεία, στη συμβολή των οδό Ευρυπίδου και Αριστείδου, το Tanpopo βρίσκεται ανάμεσα στις πιο νέες αφίξεις. Μπορεί να είναι εστιατόριο αλλά στην καρδιά του δεν είναι παρά μία καντίνα, από αυτές που θα συναντούσες στην Ιαπωνία και θα έκανες μία στάση για ένα ράμεν στα γρήγορα. Από τα νουντλς και τους ζωμούς μέχρι τις σάλτσες και τα toppings, όλα γίνονται μέσα στην κουζίνα. Το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από χορταστικές και θρεπτικές σούπες – ιδανικές για τις χειμωνιάτικες ημέρες.