© Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Πού να βγεις για ποτό και φαγητό μετά το Ηρώδειο

Ένας μίνι οδηγός για να ολοκληρώσεις την υπέροχη βραδιά σου κάτω από την Ακρόπολη.

Η επίσκεψη στο Ηρώδειο το καλοκαίρι είναι ένα είδος ιεροτελεστίας. Αυτό το μαγικό θέατρο κάτω από την Ακρόπολη σε ηρεμεί και πάνω από όλα σου δίνει τη δυνατότητα να δεις παραστάσεις που σπάνια βλέπεις. Για να κάνουμε τη βόλτα ακόμα πιο όμορφη, μαζέψαμε όλες τις επιλογές για πριν ή μετά την παράσταση.

Για Cocktail στο Tiki Athens και το Drupes Spritzeria

Ένα από τα παλαιότερα bar της Αθήνας και από τα λίγα αυθεντικά tiki bars βρίσκεται εκεί που τελειώνει ο πεζόδρομος και ξεκινάει το Κουκάκι. Στο Tiki Athens (Φαλήρου 15, τηλ. 210 9236908) Γιάννης Πέτρος Πετρής και Βασίλης Ρούσσος έχουν δημιουργήσει έναν πανέμορφο χώρο με πολυνησιακά διακοσμητικά στοιχεία αλλά και πεντανόστιμα cocktails.

Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις το Mai Tai, το Zombie ή το Pain Killer για να δροσιστείς τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Δροσιστικά cocktails και κυρίως spritzes έχει και το Drupes Spritzeria (Ζήτρου 20, τηλ. 6970 300404) όπου ο Αρτέμης Παπαδόπουλος σερβίρει spritz με αφρώδες ή ξηρό κρασί, Campari ή Aperol, καθώς και επιλεγμένα κρασιά.

Στην πρώτη spritzeria της πόλης θα βρεις και ωραία cicchetti, δηλαδή μικρά συνοδευτικά για ό,τι κι αν πίνεις. Όλα αυτά θα σε ταξιδέψουν στην Ιταλία και η υπέροχη σου βόλτα κάτω από την Ακρόπολη θα γίνει ακόμα πιο όμορφη.

Για κρασί στο Wine with Eleni και στο Materia Prima

Μία πραγματική όαση μέσα στις πολυκατοικίες του Κουκακίου, λίγα μέτρα από το Ηρώδειο είναι το Wine with Eleni (Μισαραλιώτου 20, τηλ. 6934125839). Εκεί στη μικρή πλατεία, κάτω από τα δέντρα θα πιεις υπέροχες ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα.

Για περισσότερες επιλογές μπορείς να επισκεφτείς το Materia Prima (Φαλήρου 68, τηλ. 2109245935) με ετικέτες τόσο από τον παγκόσμιο όσο κυρίως από τον ευρωπαϊκό και ελληνικό αμπελώνα. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι πάρα πολλές από αυτές σερβίρονται σε ποτήρι και έτσι μπορείς να δοκιμάσεις αρκετές χωρίς να χρειάζεται να πάρεις μπουκάλι.

Για μπύρα στα Blame The Sun και Strange Brew

Blame The Sun Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Μία μπύρα πριν αλλά κυρίως μετά την παράσταση είναι ό,τι χρειάζεσαι, και στο Κουκάκι έχει δύο επιλογές που ίσως να μην υπάρχουν σε καμία άλλη περιοχή της Αττικής. Από τη μία το Strange Brew (Φαλήρου 86, τηλ. 210 9232146) το οποίο ξεκίνησε το 2019 και μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι το πρώτο taproom της Αθήνας και προσφέρει μοναδικές μπύρες από διάφορες μικροζυθοποιίες.

Το δεύτερο taproom στην περιοχή είναι το Blame the Sun (Βεΐκου 60, τηλ. 210 9213523) όπου μέσα στον απλό του χώρο θα βρεις τις κάνουλες του Blame The Sun με craft μπύρες σε lager, ale και κάποιες εποχιακές, αλλά και πολλές από μικροζυθοποιίες σε όλη την Ελλάδα.

Για εστιατορικό φαγητό στα Sense και Point A

Στο ξενοδοχείο Αthens Was, πάνω στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου βρίσκεται το Sense (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, τηλ. 2109200240) όπου πραγματικά θα εντυπωσιαστείτε με τη θέα στην Ακρόπολη αλλά και με τα πιάτα τα οποία έχει επιμεληθεί ο σεφ Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος.

Στην ταράτσα ενός άλλου ξενοδοχείου, αυτή του Herodion βρίσκεται το Point α (Ροβέρτου Γκάλλι 4, τηλ. 210923899), το οποίο και αυτό συνδυάζει τέλεια θεά με υπέροχα και νόστιμα πιάτα. Για να καταλάβεις πόσο μοναδική είναι η θέση του, από το τραπέζι σου βλέπεις τα εκθέματα του τρίτου ορόφου του Μουσείου της Ακρόπολης.

Για Pizza στο Meno Male και την Τζάιαντ

Μία pizza είναι ότι πρέπει αν πεινάς μετά την παράσταση. Πρώτη και κοντινή επιλογή είναι το Meno Male (Βεΐκου 10, τηλ. 2109231350), ένα ιταλικό μπιστρό με μαρμάρινα τραπέζια και κρεμαστά φυτά. Οι πίτσες τους από λεπτό χειροποίητο ζυμάρι 48ωρης ωρίμανσης ψήνονται σε φούρνο με πυρότουβλο, ενώ έχει αρκετές ετικέτες κρασιών αλλά και ωραία κοκτέιλ για να τις συνοδεύεις.

Μία άλλη επιλογή, λίγο πιο μακρινή είναι η Τζάιαντ (Γεωρ. Ολυμπίου 21), απέναντι ακριβώς από το Μπελ Ρέυ. Η Τζάιαντ κινείται γύρω από τη λογική του street food και θα βρεις 10 διαφορετικές -και ιδιαίτερες- πίτσες με ζυμάρι που ωριμάζει για 48 ώρες και είναι λεπτές και τραγανές.

Για Σουβλάκι στο Dirty Μάνη και στις Γυναίκες

Ίσως όμως η λύση στην πείνα σου να είναι ένα σουβλάκι και εκεί κοντά έχεις δύο πολύ καλές επιλογές. Η πρώτη είναι το Dirty Μάνη (Δημητρακοπούλου 5, τηλ. 2109241534) που συνδυάζει επιτυχημένα το παραδοσιακό με το μοντέρνο και θα βρεις κλασικές αλλά και ενδιαφέρουσες επιλογές τυλιγμένες μέσα σε πίτα.

Αν είσαι όμως πιο cult τύπος, τότε το μαγαζί σου για σουβλάκι είναι οι Γυναίκες (Δράκου 16, τηλ. 210 9225648) οι οποίες φτιάχνουν σουβλάκια από το 1977. Απλά και παραδοσιακά πράγματα με ντομάτα, κρεμμύδι, γιαούρτι και πιπέρι μαζί με το κρέας και πίτα που ψήνεται στα κάρβουνα.

Για φαγητό στη Φάμπρικα του Ευφρόσυνου και στο Tuk Tuk

Αν δεν είσαι ούτε εστιατορικός τύπος, ούτε θες κάτι σε street food, αλλά θες να κάτσεις τότε η κορυφαία επιλογή είναι Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου (Ζίννη Αναστασίου 34, τηλ. 210 9246354).Το μενού του αλλάζει ανάλογα με το τι φρέσκο κυκλοφορεί στην αγορά, ενώ οι γεύσεις του είναι ξεκάθαρες και πάνω από όλα νόστιμες.

Για πιο εξωτικές γεύσεις θα πας στο Tuk Tuk (Βεΐκου 40, τηλ. 211 4051947), όπου το πιο πιθανό είναι να βρεις ουρές, είτε για να κάτσεις, είτε για να τα πάρεις μαζί σου, αλλά έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς. Ίσως φταίει ότι τα πιάτα του είναι προϊόν της αυθεντικής ταϊλανδέζικης κουζίνας ενώ μερικά από αυτά θα κάνουν ακόμα και τους πιο δύσπιστους να λατρέψουν αυτή την κουζίνα.

Για παγωτό στο Django

Πού θα βρεις τα καλύτερα παγωτά, σορμπέ και γλυκά κατάψυξης στην Αθήνα «Φανταστικός συνδυασμός το σορμπέ γιαούρτι με φιστίκι» | ©️ Τζώρτζια Παρασκεούδη / © Τζώρτζια Παρασκεούδη
«Φανταστικός συνδυασμός το σορμπέ γιαούρτι με φιστίκι» | ©️ Τζώρτζια Παρασκεούδη

Κάθε υπέροχη βραδιά επιβάλλεται να τελειώνει με ένα παγωτό και στο Κουκάκι υπάρχει ένα από τα ωραιότερα παγωτά της Αθήνας. Το Django (Βεΐκου 15, τηλ. 214 222029) είναι το διάσημο παγωτατζίδικο από τη Σύρο, το οποίο έχτισε τη φήμη του και ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης αποφάσισε να το φέρει στην Αθήνα πέρσι τoν Μάιο. Εκεί θα βρεις ιδιαίτερες επιλογές και πάνω από όλα δροσιστικές και πεντανόστιμες.