ΠΟΛΗ

Στο Bistro Cafe στο Περιστέρι, βρίσκεις φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ και σπάνιες ετικέτες ποτών

Ο Κώστας Τσώλης και η Ελέανα Πασσά έστησαν ένα μαγαζί που δίνει έμφαση στον ποιοτικό καφέ και τα premium spirits χωρίς φανφάρες και υπερβολές.

Στον αριθμό 23 της πολυσύχναστης οδού Βεάκη στο Περιστέρι, το Bistro Cafe οι κατάφυτοι τοίχοι τραβούν τα βλέμματα. Θυμίζει κάτι από Γαλλική συνοικία. Πάνω από ένα ξύλινο παγκάκι, λαμπιόνια ξεπηδούν από ένα ποτιστήρι ενώ το σκηνικό γύρω από το μπαρ, παραπέμπει σε αυλή. Ο Κώστας και η Ελεάνα έχουν στήσει όλο το μαγαζί με τα χέρια τους, δίνοντάς του την αισθητική που τους χαρακτηρίζει, εμπνεόμενοι από τα ταξίδια τους ανά τον κόσμο.

Διανύοντας τον 13ο χρόνο λειτουργίας του, το Bistro Cafe έχει αποκτήσει πλέον πιστούς θαμώνες τόσο για τον μονοποικιλιακό καφέ Κολομβίας, που είναι 100% Arabica χωρίς λιπάσματα και καβουρδίζεται στο μαγαζί με συγκεκριμένες προδιαγραφές όσο και για τη διαφορετική μουσική του. Ο Κώστας ασχολείται με τον καφέ από το 2002, έχοντας περάσει από κάθε πόστο και με δώδεκα πτυχία στα χέρια του (από roasting και cupping μέχρι σκάλισμα πάγου) δίνει ιδιαίτερη σημασία στο αποτέλεσμα.

 

«Έχουμε επενδύσει τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε γνώσεις, ώστε να υπάρχει ένα άριστο αποτέλεσμα και μια συνέπεια από όλα τα παιδιά που εργάζονται μαζί μας. Δεν σταματάμε να ψάχνουμε και να εκπαιδευόμαστε» τονίζει ο Κώστας. Στον αντίποδα του μονοποιλιακού καφέ, υπάρχει και μία ακόμα επιλογή espresso, που φέρει την υπογραφή της ιταλικής εταιρείας Carissimi και έρχεται αποκλειστικά για το Bistro σε όλο το Περιστέρι.

Το ποτό αποτελεί ένα ξεχωριστό, τεράστιο κεφάλαιο για τους δημιουργούς του Bistro Cafe. Ο νέος 13σέλιδος κατάλογος που ετοιμάζουν, χωρίζει τα περίπου 150 spirits σε κατηγορίες, δίνοντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες όπως οι αλκοολικοί βαθμοί και η χώρα προέλευσης.

Μας εντυπωσίασε το γεγονός ότι υπάρχουν QR Codes δίπλα σε κάθε ετικέτα στον κατάλογο, τα οποία σκανάροντάς τα, παραπέμπουν στην περιγραφή του ποτού σε ένα χάρτη στην ιστοσελίδα του καταστήματος, για να καταλαβαίνει ο πελάτης πραγματικά τι απολαμβάνει αλλά και την προέλευσή του κάθε αποστάγματος. Ο χάρτης συνεχώς εμπλουτίζεται με τις νέες ετικέτες των ποτών που προστίθενται στο μπαρ.

Το πάθος τους για τα ταξίδια και την εξερεύνηση του μαγικού κόσμου των spirits, οδηγεί τον Κώστα και την Ελεάνα να φέρνουν σπάνιες ετικέτες, πολλές από τις οποίες δεν εισάγονται στην Ελλάδα. Επίσης, εισήγαγαν τη λογική της μισής μερίδας – σκέψου ένα ποτηράκι δοκιμής των 25 ml. που σου δίνει τη δυνατότητα να γευτείς premium ποτά, ακόμα πιο οικονομικά.

Ο κατάλογος που έχουν δημιουργήσει παραπέμπει σε ένα ταξίδι ανά τον κόσμο με τα ποτά να γίνονται αφορμή για στάση. Ένα ιταλικό gin από το Τορίνο κλείνεται παιχνιδιάρικα μέσα σε συσκευασία που θυμίζει λάδι μηχανής και ένα μπουκάλι βότκα που φτιάχνεται στην Ουκρανία αποκλειστικά για το Ηνωμένο Βασίλειο, φέρει αριθμό φιάλης περιορισμένης παραγωγής.

«Μας ενδιαφέρει η εκπαίδευση χωρίς φανφάρες» λέει ο Κώστας, εξηγώντας τη φιλοσοφία του μπαρ. Από το σιρόπι πορτοκάλι και το limoncello μέχρι το γλειφιτζούρι που συνοδεύει το cocktail Greek Orion (το οποίο και βρέθηκε στην πρώτη δεκάδα του Πανελλήνιου διαγωνισμού Μαστίχα Skinos), φτιάχνονται όλα από τους ίδιους για να διασφαλίσουν ποιότητα, φρεσκάδα και γεύση. Ένα μεγάλο κομμάτι, αφορά τα κοκτέιλ αλλά και το bar food (club sandwich με spicy χειροποίητη σως 12 συστατικών, pizza σε 4 γεύσεις, μπαγκέτα και αραβική πίτα. Δεν μπορούσαν να λείψουν τα γλυκά ημέρας όπως μηλόπιτα, σοκολατόπιτα και σουφλέ σοκολάτας.)

Παρά την προσοχή στη λεπτομέρεια και τα εξαιρετικά premium ποτά και αναψυκτικά που χρησιμοποιούνται, όπως στο “23” που έχει ως βάση το ρούμι Zacapa 23, οι τιμές παραμένουν χαμηλά.

Το Bistro Cafe κρύβει όμως και εκπλήξεις εκτός μπαρ, αφού κατά καιρούς φιλοξενεί karaoke για φίλους ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τα τζάμια κλείνουν, τα επαγγελματικά μικρόφωνα ανοίγουν και – ποιος ξέρει – ίσως σε βρει το πρωί, τραγουδώντας.

 

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!