Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson
ΓΕΥΣΗ

10 από τις καλύτερες πίτσες της Αθήνας

Πίτσα για κάθε προτίμηση και budget, για να την απολαύσεις με μπύρα στο χέρι ή με ένα aperitivo, στο κέντρο ή στα προάστια. Ψάξαμε, βρήκαμε και δοκιμάσαμε 10 από τις πιο νόστιμες πίτσες της πόλης.

Αν στο δίλημμα πίτσα ή σουβλάκι, επιλέγεις το πρώτο, συνέχισε να διαβάζεις. Το αγαπημένο φαγητό έχει κατακλύσει την Αθήνα, με επιλογές για όλα τα γούστα και για διαφορετικά budget. Πίτσα ναπολιτάνικου στυλ, με φυσικό προζύμι, αργής ωρίμανσης, ψημένη στον ξυλόφουρνο – ό,τι κι αν σκεφτείς θα το βρεις στις παρακάτω διευθύνσεις. Εσύ μένει να διαλέξεις αν θα την απολαύσεις με μία μπύρα στο χέρι ή με ένα aperitivo, κάπου στην πόλη.

La Bella Napoli

Ακολουθώντας την απλή μέθοδο – 100% ιταλικό αλεύρι με βιολογικούς κόκκους, μαγιά, υγρασία 70%, ακόμα και 80 ώρες ωρίμανσης – ο  Marco Zenaboni δεν παρεκκλίνει από την παράδοση της Νάπολης. Οι ντομάτες San Marzano και η mozzarella di bufala είναι υψηλής ποιότητας, χρησιμοποιούνται μόνο φρέσκα ιταλικά προϊόντα και δεν μπαίνει τίποτα κατεψυγμένο. Από την Ελλάδα, ο Marco προμηθεύεται μόνο λαχανικά και εξαιρετικό ελαιόλαδο. Η φρέσκια bufalina με 125 γραμμάρια mozzarella di bufala και πολύ, μυρωδάτο, βασιλικό είναι η ιδανική επιλογή για το καλοκαίρι.

Ρουμπέση 64, Νέος Κόσμος, Τηλ. 21 1115 0602

Totonno Pizzeria Napoletana

Ο χρόνος και η υγρασία παίζουν σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία της τέλειας πίτσας και στο Totonno η ζύμη ωριμάζει για 72 ώρες και το ποσοστό υγρασίας φτάνει στο 75%. Τα πυρότουβλα του ξυλόφουρνου είναι από το Βεζούβιο, ενώ όλα τα υλικά προέρχονται από διάφορες πόλεις της Ιταλίας. Λάτρης της ιταλικής κουζίνας και φίλος του κρασιού, ο Αντώνης Πανταζής που είναι και το πρόσωπο πίσω από το μαγαζί, ταξιδεύει στη γειτονική χώρα και επιλέγει από πρώτο χέρι τις καλύτερες πρώτες ύλες.

Καλογρέζης 1, Χαλάνδρι, Τηλ. 21 5215 9588

Valteziana Pizzeria

Η πιτσαρία του Manuel Capurso και της Γεωργίας Στρατάκη ενώνει γαστρονομικά την Ιταλία με την Ελλάδα. Χωρίς να μπαίνουν ταμπέλες, η πίτσα ακολουθεί τη ναπολιτάνικη φιλοσοφία – το αλεύρι ταξιδεύει από τη Νάπολη, χρησιμοποιείται μαγιά και το ζυμάρι μεγαλώνει για 48 ώρες. Όλα τα προϊόντα έρχονται από την Ιταλία, με μοναδική εξαίρεση τα λαχανικά και το ελαιόλαδο. Στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου, η πίτσα συνδυάζεται με ελληνικές μπύρες και κρασί, αλλά και κάποιες προσθήκες, όπως οι σαλάτες.

Βαλτετσίου 41, Εξάρχεια. Τηλ. 2121073755

Granello

Σε ένα ιστορικό κτίριο του 1865, στην καρδιά της Αθήνας, ο custom ξυλόφουρνος, που έχει έρθει από τη Νάπολη, είναι ο πρωταγωνιστής. Εκεί, η ομάδα του Granello, με επικεφαλής τον Κυριάκο Λιοδάκη, παρασκευάζει καθημερινά ναπολιτάνικου στυλ πίτσα, με φυσικό προζύμι, που ωριμάζει για 48 ώρες. 14 διαφορετικές επιλογές, όλες με καλοδιαλεγμένα υλικά – με προτίμηση στους μικρούς παραγωγούς – για κάθε προτίμηση και γούστο.

Περικλέους 18, Αθήνα, Τηλ. 210 3226542

Mario & Luigi – The Eatalians

Στο Mario & Luigi, οι παιδικοί φίλοι Σπύρος Αργυρίου και Αντώνης Βαρδάλος ένωσαν την αγάπη τους για την ιταλική γαστρονομία, ταξίδεψαν από το Μιλάνο έως τη Νάπολη και συνδύασαν την τέχνη της ιταλικής κουζίνας με την ελληνική φιλοξενία. Με 75% υγρασία, όταν ψηθεί, το ζυμάρι δημιουργεί ένα μαλακό φουσκωμένο στεφάνι, με τραγανή υφή λεπτής κρούστας. Ο κατάλληλος συνδυασμός για να απολαύσεις τις ποιοτικές πρώτες ύλες που βρίσκονται στο εσωτερικό του. Κρέμα τρούφας, παρμεζάνα, φρέσκος βασιλικός, σάλτσα san Marzano είναι μόλις μερικά από τα λαχταριστά υλικά που στολίζουν την πίτσα σου.

Ελευθερίου Βενιζέλου 190, Ηλιούπολη, Τηλ. 21 0995 7953

Lollo’s Atene

Γνωρίσαμε την “pinsa” του Lollo’s στην Αντίπαρο και τα τελευταία χρόνια την απολαμβάνουμε και στην Αθήνα. Οι ιδιοκτήτες μένουν πιστοί στην αγάπη τους για την καλή πρώτη ύλη, επιλέγοντας αλλαντικά και τυριά με ονομασία προέλευσης από την Ιταλία και φτιάχνοντας το δικό τους ξεχωριστό ζυμάρι από βιολογικά άλευρα και πολύωρη ξεκούραση.

Εθνικής Αντιστάσεως 3Α, Χαλάνδρι, Τηλ. 210 680 1040

Cupola

Σε έναν ήσυχο πεζόδρομο του Παγκρατίου, απομακρύνεσαι από τη φασαρία της πόλης και απολαμβάνεις εξαιρετική πίτσα (δική μου αγαπημένη η tartufata). Συνδυάζεται ιδανικά με cocktails και aperitivo ή με ένα μπουκάλι κρασί από την ενημερωμένη κάβα του εστιατορίου.

Ευφορίωνος 13, Παγκράτι, Τηλ. 21 1411 7444

Napul’é Italian Comfort Food

Η Μάγκυ Ταμπακάκη και ο pizzaiolo (και σύζυγό της) Francesco Ciccio ακολουθούν την ίδια φιλοσοφία στην κουζίνα τους και στο νέο χώρο του Napul’e. Η πίτσα είναι λεπτή και με ελαφρώς τραγανή ζύμη – το ζυμάρι παίρνει τον χρόνο που πρέπει – και τα υλικά που μπαίνουν από πάνω προέρχονται από την Ιταλία.  Η διαδικασία της παρασκευής και η «ξεκούραση» 48 ωρών του ζυμαριού είναι και οι λόγοι για τους οποίους το εστιατόριο έχει μικρή διαθεσιμότητα σε πίτσα. Για μια αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα, προτίμησε τη Marinara με σάλτσα ντομάτας, ρίγανη και σκόρδο.

Β. Κωνσταντίνου 43, Βάρη, Τηλ. 21 0965 5815

School Pizza Bar

Κλασικό στέκι για πίτσα στην πολυσύχναστη πλατεία Αγίας Ειρήνης, το School Pizza Bar διαφοροποιείται χάρη στη διακόσμησή του. Το μενού χωρίζεται σε pinsa και ιταλική πίτσα και σίγουρα θα βρεις αυτή που ταιριάζει στις γευστικές σου προτιμήσεις. Salsicia και Bianca όμως είναι δύο καλές επιλογές για να κάνεις την αρχή.

Πλατεία Αγίας Ειρήνης 8

Pizza Days

Η ιδέα του Pizza Days γεννήθηκε το 2014 σε μία γειτονιά των δυτικών προαστίων. Κινητήριος δύναμη του project, είναι η αγάπη της ομάδας για τον ξυλόφουρνο και τη φρέσκια ζύμη. Βασισμένη, λοιπόν στην ίδια φιλοσοφία με το αρχικό μαγαζί, η ομάδα δημιούργησε κι έναν νέο χώρο στον Άγιο Δημήτριο, που ακολουθεί τις ίδιες αξίες στην καλή πίτσα.

Ανδρέα Παπανδρέου 2, Άγ. Δημήτριος, Τηλ. 210 9755593 & Πηνειού 38, Άνω Λιόσια, Τηλ. 210 2482464