Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΔΡΟΜΟΙ

4 νόστιμες επιλογές για να δοκιμάσεις στην οδό Λέκκα

Από χειροποίητες πίτες και φρέσκες σαλάτες μέχρι νόστιμα ψαρικά και μία από τις καλύτερες πίτσες της Αθήνας, όλα υπάρχουν σε έναν μυστικό δρόμο της πόλης.

Υπάρχουν κάποιοι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας που μοιάζουν σχεδόν μυστικοί. Σαν τη Λέκκα για παράδειγμα. Αυτός ο μικρός δρόμος, που σε ένα κομμάτι του έχει μετονομαστεί σε οδός Αθανασίου Αξαρλιάν, συνεχίζει ως Λέκκα για να καταλήξει στην Κολοκοτρώνη.

Πριν φτάσει μέχρι εκεί όμως, φιλοξενεί αρκετά μαγαζιά, συμπυκνωμένα – θα λέγαμε – σε ένα τμήμα του. Κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό με την οδό Λέκκα είναι τα παρακλάδια της, που με τη σειρά τους κρύβουν άλλα μυστικά, από μπαρ με αυλές μέχρι μαγαζάκια που χωρούν σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα.

Αν ξεκινήσεις από τον πεζόδρομο Αθανασίου Αξαρλιάν, θα πρέπει να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά για το μικροσκοπικό Harry’s Kitchen που σερβίρει καθημερινά τις χειροποίητες πίτες του, μέχρι να ξεπουλήσει νωρίς το μεσημέρι.

Όταν περνάς τον δρόμο, ο δρόμος γίνεται και πάλι Λέκκα και εκεί σε περιμένει το Marketta, με το γαλάζιο χρώμα του να θυμίζει κάτι από διακοπές. Λίγο πιο κάτω, σταθερή αξία για θαμώνες της περιοχής και τουρίστες, το Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς, που μαζεύει κόσμο από το μεσημέρι για ψαρικά αλλά και φαγητά της ώρας.

Και τα μυστικά της Λέκκα δεν σταματούν εδώ, αφού ο δρόμος καταφέρνει και χωράει ένα μεγάλο κομμάτι της διασκέδασης του κέντρου, με μπαρ όπως το Αμπάριζα και Peek A Bloom.

The Roadtrip Salad στο Marketta

Slow fast food μπορεί να χαρακτηριστεί το Marketta της Erica Cross, αφού ναι μεν τρως σάντουιτς στο χέρι αλλά με φοκάτσια που φτιάχνεται στο χέρι, φουσκώνει με το πάσο της και γεμίσεις που έχουν μαγειρεύονται με τα καλύτερα συστατικά.

Δύσκολα ξεχωρίζω ένα μόνο πιάτο από το Marketta, αφού είτε μιλάμε για σάντουιτς είτε για σαλάτες είναι όλα θρεπτικά, νόστιμα και πολύχρωμα. Αλλά κάτι συμβαίνει με το The Roadtrip Salad (ίσως το όνομα και το γεγονός ότι μου αρέσουν οι φακές).

Μία σαλάτα με λαχανίδα, φακές, πράσινες ελιές, πορτοκάλι, τρίμμα από τραγανό αμύγδαλο και φρέσκο κρεμμυδάκι είναι ό,τι χρειάζεσαι για ένα ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα.

Ψαρικά στο Τριαντάφυλλο της νοστιμιάς

Από το 1995 στη στοά της Λέκκα, το μεζεδοπωλείο αποτελεί σταθερή αξία στα ψαρικά και είναι πάντα γεμάτο από πιστούς θαμώνες, εργαζόμενους στις γύρω εταιρείες και φυσικά τουρίστες. Το Τριαντάφυλλο προσφέρει ό,τι πιο κοντινό θα βρεις σε μία ταβέρνα των διακοπών αλλά εδώ είσαι στο κέντρο της Αθήνας. Ακολούθησε την όρεξή σου και παράγγειλε κατά βούληση.

Πίτες στο Harry’s Kitchen

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Οι πίτες σε αυτό το μικροσκοπικό μαγαζί είναι οικογενειακή υπόθεση. Μικρές στο μέγεθος, φτιάχνονται καθημερινά από χειροποίητο ζυμάρι και διαλεχτά υλικά. Η γκάμα είναι μεγάλη, από την τυρόπιτα (που ένα τσακ δυόσμο κάνει τη διαφορά) μέχρι σπανακόπιτα και κοτόπιτα.

Όλες οι γεμίσεις μαγειρεύονται καθημερινά για να μπουν στις πίτες και τόσο η φρεσκάδα όσο και η νοστιμιά είναι εγγυημένες.

Πίτσα prosciutto e funghi στο Granello

Η πίτσα του Granello είναι ένα από τα κοινά μυστικά για το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας. Αρκούν λίγα τετραγωνικά μέτρα, ένας εντυπωσιακός φούρνος και ένα φυσικό προζύμι που εκκινεί το όλο εγχείρημα, για μία πίτσα που έχει τη δική της χαρακτηριστεί γεύση και πολλούς οπαδούς.

Οι επιλογές είναι πολλές, αλλά ας πούμε ότι είναι μία ωραία εποχή για προσούτο και μανιτάρια.

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!