Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
ΓΕΥΣΗ

4 πιάτα για να δοκιμάσεις στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου

Το φημισμένο παστίτσιο του Γκίκα Ξενάκη, το μεσογειακό σεβίτσε του Σταμάτη Τσίλια, ένα πληθωρικό μπιφτέκι προβατίνας και νόστιμο μοσχαρίσιο συκώτι.

Η Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι ένας από τους πιο ζωντανούς δρόμους που ενώνουν τον Κεραμεικό με το Μεταξουργείο. Από την αρχή έως το τέλος της, οι αντιθέσεις είναι πολλές και -κυρίως- ενδιαφέρουσες καθώς ο δρόμος διατηρεί την αυθεντικότητά του με έναν υπέροχο τρόπο. Στα ισόγεια των πολυκατοικιών ζουν οικογένειες Ρομά, η επέκταση της κινέζικης αγοράς είναι αδιαμφισβήτητη, παλιά καταστήματα εμπορικού χαρακτήρα σε κάνουν να απορείς σε ποια εποχή έχουν μείνει και νέο-καφενεία προσπαθούν να εναρμονιστούν με τον χαρακτήρα της περιοχής.

Την ίδια στιγμή στον ίδιο δρόμο βρίσκεις ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας, το Aleria, όπου ο σεφ Γκίκας Ξενάκης κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα.

Παράλληλα έρχονται καινούργιες προσθήκες να χωρέσουν σε αυτό το πολυπολιτισμικό μωσαϊκό, με πρόσφατο παράδειγμα το Mayan – ένα εστιατόριο με ιαπωνο-περουβιανή κουζίνα και πολλές αναφορές από τη Λατινική Αμερική.

Το φημισμένο παστίτσιο του Γκίκα Ξενάκη, το μεσογειακό σεβίτσε του Σταμάτη Τσίλια, ένα πληθωρικό μπιφτέκι προβατίνας και νόστιμο μοσχαρίσιο συκώτι είναι τα μερικά από τα καλύτερα πιάτα που βρίσκεις σε μία βόλτα στη Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το παστίτσιο στο Aleria

Στο Aleria, ο chef Γκίκας Ξενάκης αντλεί έμπνευση από τη γαστρονομική παράδοση της Ελλάδας, την αφθονία των υλικών, τις εποχές, αλλά και τις προσωπικές του μνήμες. Με αυτά τα «υλικά», δημιουργεί πιάτα με βαθιά νοστιμιά που δομούν τη νέα ελληνική κουζίνα. Ανάμεσα στα πιάτα που συνθέτουν την πραγματικά comfort κουζίνα του είναι και το παστίτσιο, που παραμένει δικαιωματικά μία από τις σταθερές του μενού.

Το μεσογειακό σεβίτσε στο Mayan

Στο Mayan, το φαγητό του chef Σταμάτη Τσίλια βασίζεται στην ιαπωνο-περουβιανή κουζίνα αλλά μπλέκει νόστιμα και περιοχές της Λατινικής Αμερικής. Χιλή, Εκουαδόρ και Βολιβία συναντούν την Ιαπωνία στο σούσι και το Περού στο σεβίτσε, που αποτελεί και signature πιάτο του μενού. Μία από τις εκδοχές του σεφ είναι η μεσογειακή, που βασίζεται στην περουβιανή, αλλά έρχεται το μανταρίνι να δώσει ένα δροσιστικό twist.

Το μοσχαρίσιο συκώτι στο Φάλτσο

Ένα μουσικό καφενείο που αγαπάει την punk σκηνή αλλά αφήνει τους ορίζοντές του ανοιχτούς. Στο Φάλτσο, τρως φθηνά και νόστιμα μεζεδάκια, με εποχιακά και ελληνικά υλικά, πίνεις μπύρα και αποστάγματα, ακόμα και Club Mate. Κι αν αναρωτιέσαι ποιο είναι το πιάτο που πρέπει να παραγγείλεις με την πρώτη, αυτό είναι το μοσχαρίσιο συκώτι.

Το μπιφτέκι προβατίνας στο Πυρολίκι

Όταν ζεσταίνει ο καιρός, η άνετη αυλή που διαθέτει το Πυρολίκι γίνεται ο ιδανικός προορισμός για μία casual έξοδο για φαγητό. Ακόμα και ο εσωτερικός του χώρος όμως ακολουθεί την απλότητα που αποζητάς σε τέτοιου είδους μέρη, αφού η έμφαση δίνεται πάντα σε όσα έρχονται στο τραπέζι. Στον κατάλογο βρίσκεις όλα τα απαραίτητα για τη μέση, αλλά αν πρέπει να διαλέξεις ένα κυρίως, αυτό είναι το μπιφτέκι προβατίνας.

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!