Σταύρος Διοσκουρίδης
ΓΕΥΣΗ

5 μαγαζιά για τις ζεστές μέρες στην πόλη

Κάτω από τη σκιά των δέντρων και σε πράσινες αυλές ή πλατείες για τις επόμενες εξόδους μας.

Θα μπορούσες να μείνεις κλεισμένους στους τέσσερις τοίχους με το κλιματιστικό να δουλεύει υπερωρίες. Μετά σκέφτεσαι όμως τον λογαριασμό του ρεύματος. Ο ανεμιστήρας οροφής δεν έχει τόση πλάκα αν δεν είσαι μέσα σε ένα canopy κάπου τροπικά και το να γεμίσεις την μπανιέρα με κρύο νερό και να βυθιστείς μέσα, δεν αρμόζει στις προειδοποιήσεις για τη μείωση στα αποθέματα των υδάτινων πόρων. Τι θα έλεγες να βγεις έξω;

Η Αθήνα δεν είναι σε καμία περίπτωση μια «πράσινη» πόλη, καθώς όπως γράφει και στο ρεπορτάζ του ο Άγγελος Κλάδης, κανένας δήμος του λεκανοπεδίου δεν καλύπτει την ιδανική αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο που έχει θέσει ο ΠΟΥ και μόνο οι 9 από τους 40 δήμους έχουν μεγαλύτερη από το ελάχιστα επιτρεπόμενο ποσοστό.

Αντιλαμβανόμενοι προφανώς την έλλειψη πρασίνου, κάποιοι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης φροντίζουν και δημιουργούν ευχάριστο και δροσερό περιβάλλον προκειμένου να γίνουν τα μαγαζιά τους πιο θελκτικά για τις ζεστές ημέρες.

Κάποια από αυτά έχουν την τύχη να βρίσκονται ήδη σε προνομιακά μέρη, ευνοούμενα από τη σκιά των δέντρων ή το άνοιγμα μιας πλατείας. Τα αναζητούμε λοιπόν για τις εξόδους μας τις ζεστές μέρες.


Στον Θεσσαλό για την αυλή

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Το κλασικό στέκι του Βοτανικού κρύβει μία φανταστική αυλή, η οποία έχει φιλοξενήσει ατελείωτα μουσικά γλέντια. Ο κατάλογος μένει πιστός στην ταυτότητα του μαγαζιού και υπάρχουν πιάτα – σήμα κατατεθέν, όπως οι πατάτες baby με δεντρολίβανο και σκόρδο, τα αυγά με σουτζούκι και ντομάτα και ο καβουρμάς. Και δεν είναι τα μοναδικά. Λουκάνικο χοιρινό και πρόβειο από τα Τρίκαλα, μια μικρή ποικιλία τυριών με ονομασία προέλευσης, μαυρομάτικα σαλάτα με πιπεριές Φλωρίνης είναι ανάμεσα στα πιάτα που ξεχωρίζουν.

ΘΕΣΣΑΛΟΣ

Στον Νότη σαν να είσαι σε χωριό

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Για να εντοπίσεις το ψητοπωλείο «Νότης», πρέπει να κατέβεις τα σκαλιά που οδηγούν στην πλατεία Γκαίτε. Εκεί, τα τραπεζάκια κυκλώνουν οι περιποιημένες γλάστρες που είναι γεμάτες με λουλούδια, φυτά, αρωματικά και βότανα, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για όμορφα βράδια. Δεν είναι όμως μερακλήδες μόνο στην περιποίηση του εξωτερικού χώρου αλλά και στο φαγητό τους.

Ο ανατολίτικης καταγωγής ιδιοκτήτης Μουσταφά και ο Δημήτρης, που βρίσκεται συνεχώς στην κουζίνα, φροντίζουν να είναι όλα φρέσκα και νόστιμα. Ο δεύτερος, περνάει το κρέας στα καλαμάκια, ζυμώνει τις λεπτές κουρδικές πίτες, πλάθει τα κεμπάπ, φτιάχνει κεφτέδες και φαλάφελ και ανακατεύει χειροποίητες σος.

 


Το γιαουρτλού κεμπάπ που σερβίρεται με κομμένες χειροποίητες πίτες, ψητή πράσινη πιπεριά και μια τηγανιά πατάτες είναι από τα καλύτερά τους πιάτα αλλά θα βρείτε επίσης ιτσλί, φαλάφελ με αρκετά μυρωδικά και χορταρικά, μαζί με αλεύρι ρεβυθιού και ταμπουλέ – όλα ιδανικοί μεζέδες για μπύρα.

 

Στην Κυβέλη για την πλατεία

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Τα παγκάκια στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη είναι πάντα κατειλημμένα από κατοίκους που βγάζουν βόλτα τους σκύλους τους και παρέες νέων που αράζουν. Τα δέντρα χαρίζουν πολύτιμη σκιά στα τραπέζια που γεμίζουν από θαμώνες στα γύρω μαγαζιά. Η Κυβέλη έχει καταφέρει να γίνει προορισμός για καλό και οικονομικό φαγητό στη γειτονιά, έχοντας δημιουργήσει ένα ωραίο χαλαρό περιβάλλον. Η φιλοσοφία στην κουζίνα παραμένει σταθερά δημιουργική ελληνική και μεσογειακή, με πιάτα όπως χωριάτικο λουκάνικο, κριθαρότο με κοτόπουλο, τυροκαυτερή, μελιτζανοσαλάτα και ταλαγάνι.

ΚΥΒΕΛΗ

Στον Πλάτανο για μεζέδες κάτω από ένα ιστορικό δέντρο

Instagram/Platanos

Στη συμβολή των οδών Καλλιφρονά και Αγίας Ζώνης, το καφενείο πήρε το όνομά του από τον υπέροχο πλάτανο που στέκι εκεί εδώ και 250 χρόνια.

Λειτουργεί από το 1938 – εδώ γυρίστηκε και μια σκηνή από την ταινία «Η θεία από το Σικάγο» (1957), με τον Ορέστη Μακρή να συζητά με τους φίλους του πώς θα καταφέρει να παντρέψει τις τέσσερις κόρες του.


Σήμερα, οι θαμώνες πάνε για τα νόστιμα μεζεδάκια που συνδυάζονται με ρακή ή κρασί, και για τις βραδιές με ζωντανή μουσική.

Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ

Στο Mirlo για το αεράκι

Ο Αντρέας Κιλτικσής με τον Αντρέα Νικολόπουλο
Ο Αντρέας Κιλτικσής με τον Αντρέα Νικολόπουλο

Μια ωραία συνθήκη επικρατεί στο νέα καντίνα που άνοιξε στην οδό Ελασιδών, αφού σε αυτή την τρίγωνη πλατεία δημιουργείται ένα πολυπόθητο ρεύμα. Τα λιγοστά αλλά άνετα τραπέζια βρίσκονται κάτω από τη σκιά των δέντρων και έτσι απολαμβάνεις το φαγητό και το κρασί σου, σε ένα ωραίο μικροκλίμα. Ο Αντρέας Κιλτσικσής και η ομάδα του, έφτιαξαν ένα μενού που πατάει στην παράδοση αλλά δεν αφήνει εκτός τον πειραματισμό.

Έτσι, μπορείς να δοκιμάσεις ένα γιαουρτλού κεμπάπ με πρόβειο κρέας και χειροποίητη πίτα, αλλά και μοσχαρίσια γλώσσα με καμένο κρεμμύδι, πικάντικο τουρσί και ροδόξυνο ή μπαμπαγανούς. Ξεχωρίζει το zyriabi – κεφτέδες από πρόβειο κιμά με βερίκοκο και πευκόμελο, το οποίο συνδυάζεται ιδανικά με ένα ποτήρι κρασί.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.