Bonnie Jo Mount/Getty Images/Ideal Image
ΓΕΥΣΗ

5 οινοποιεία για αποδράσεις και wine tastings στην Αττική

Μία καλή ευκαιρία για να γνωρίσεις καλύτερα τις τοπικές ποικιλίες μέσα από οινογνωσίες και δραστηριότητες αλλά και να χαλαρώσεις σε όμορφα κτήματα, συνομιλώντας με ενδιαφέροντες ανθρώπους.

Το Σαββατιανό είναι η ποικιλία που αντικατοπτρίζει τον αττικό αμπελώνα. Η αντοχή του σταφυλιού στην ξηρασία, αλλά και η ικανότητα του να προσαρμόζεται ως «χαμαιλέων» σε διαφορετικές εδαφολογικές συνθήκες το κάνουν μια από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες όχι μόνο στην Αττική αλλά στην ευρύτερη περιφέρεια της Κεντρικής Ελλάδας.

Τα τελευταία χρόνια, μία νέα γενιά αμπελουργών, με τη σωστή αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης, της επίμονης μελέτης και των σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης του αμπελώνα και των μεθόδων οινοποίησης, επανέφερε την εν λόγω ποικιλία δυναμικά στο προσκήνιο δίνοντας νέα διάσταση στη δυναμική του σταφυλιού όχι μόνον ως προς τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, αλλά και ως προς το χρόνο παλαίωσης στο κελάρι.

Τα κύρια γευστικά χαρακτηριστικά των κρασιών της ποικιλίας Σαββατιανού είναι ο ντελικάτος γευστικός χαρακτήρας που πλαισιώνεται από αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, λουλουδιών και βοτάνων σε μύτη και στόμα που σε συνδυασμό με την τρυφερή οξύτητα χαρίζουν φρεσκάδα, ισορροπημένη γεύση και μακρά επίγευση.

Επιπλέον, ένα μεγάλο πλεονέκτημα της γεύσης του Σαββατιανού, είναι η δυναμική του στο τραπέζι να ταιριάζει με πληθώρα γεύσεων, από ορεκτικά και μεζεδάκια, έως πλούσιες γεύσεις όπως όσπρια, κρεατικά, ψάρια, θαλασσινά και τυροκομικά προϊόντα.

Οι εξορμήσεις στα οινοποιεία της Αττικής αποτελούν πάντα μία καλή ευκαιρία για να γνωρίσεις καλύτερα τις τοπικές ποικιλίες μέσα από wine tasting αλλά και να χαλαρώσεις σε όμορφα κτήματα, συνομιλώντας με ενδιαφέροντες ανθρώπους.

Τα παρακάτω 5 αποτελούν μία καλή αρχή για να ξεκινήσεις.

Οινότρια Γη

Καινοτομία και σεβασμός στη φύση χαρακτηρίζουν όλες τις εκφράσεις του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη, ήδη από το ξεκίνημά του.

Από την ποικιλιακή σύνθεση των πρώτων αμπελώνων, που έθεσαν τις βάσεις για την αναγέννηση της αμπελουργίας στην περιοχή, μέχρι τον εξοπλισμό του οινοποιείου, ο οποίος βρίσκεται σταθερά στην τεχνολογική πρωτοπορία ή τον χαρακτήρα των κρασιών που ακολουθεί τις ιδιαιτερότητες κάθε αμπελοτοπιού ή χρονιάς.

Κατά την επίσκεψη στους χώρους του «Μουσείου Οίνου», θα γνωρίσεις τη βασική διαδικασία της οινοποίησης και θα δοκιμάσεις αντιπροσωπευτικές ετικέτες του Κτήματος. Επίσης, μπορείς να αγοράσεις όλα τα προϊόντα, σε ειδικές τιμές.

Οινοποιείο Νικολού

Στον ίδιο παραδοσιακό χώρο όπου η οικογένεια Νικολού οινοποιούσε κρασιά από το 1875 βρίσκεται σήμερα το Οινοποιείο Νικολού στο Κορωπί.

Σήμερα, διαθέτει σύγχρονα μηχανήματα αλλά και μία γραμμή αφρωδών οίνων με την παραδοσιακή μέθοδο ζύμωσης στη φιάλη. Από τα Μεσόγεια οινοποιούν Σαββατιανό και Μανδηλαριά, από τη Λήμνο Μοσχάτο Αλεξανδρείας, από τη Βόρεια Αττική τη Μαλαγουζιά, το Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah και από την ορεινή Νεμέα το Αγιωργίτικο.

Το οινοποιείο διατηρεί την παραδοσιακή λαϊκή αρχιτεκτονική, όπου οι πέτρινοι τοίχοι και οι μεγάλες πέτρινες καμάρες σε μεταφέρουν στο παρελθόν και πιστοποιούν τη μακρόχρονη οικογενειακή παράδοση στην παραγωγή κρασιών.

Μπορείς να δοκιμάσεις κρασιά στο εκθετήριο του οινοποιείου και να ενημερωθείς σε θέματα γύρω από την οινοποίηση ενώ αν επισκεφτείς το κτήμα την εποχή του τρύγου, θα ζήσεις σίγουρα μία μοναδική εμπειρία.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΝΙΚΟΛΟΥ

Αμπελώνες Μάρκου

Μέσα από μία σειρά δραστηριοτήτων, οι Αμπελώνες Μάρκου σού δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσεις μια πλήρη εμπειρία στον κόσμο του κρασιού.

Η βαθιά γνώση και αγάπη της οικογένειας για την αμπελουργία μεταλαμπαδεύτηκαν από γενιά σε γενιά, με συνέπεια και μεράκι. Καρπός αυτής της διεργασίας ήταν η δημιουργία μίας σύγχρονης οινοποιητικής μονάδας στην Παιανία, όπου σήμερα η τέταρτη γενιά Μάρκου καταθέτει τα πρώτα δείγματα προσωπικής δουλειάς.

Εδώ, μπορείς να συνδυάσεις το τερπνόν μετά του ωφελίμου, κάνοντας γευστικές δοκιμές μοναδικών ποικιλιών κρασιού. Αν πάλι θέλεις να κάνεις μία αναδρομή στον οινικό πολιτισμό προηγούμενων αιώνων, δεν έχεις παρά να επισκεφτείς το Μουσείο Οίνου στην Παλλήνη.

Μυλωνάς Μικροοινοποιία

Στην Κερατέα, η οποία ανήκει στην ευρύτερη αμπελουργική ζώνη της Μεσογαίας, μια ιστορική ζώνη, φημισμένη για το κρασί της από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας, η Μικροοινοποιία Μυλωνάς αποτελείται συνολικά από 120 στρέμματα, με την ποικιλία Σαββατιανό να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό.

Ο αμπελώνας διαφοροποιείται έντονα σε σχέση με την υπόλοιπη Μεσογαία, καθώς διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο σε κλιματικές και υψομετρικές συνθήκες όσο και σε εδαφολογική σύσταση. Βρίσκεται στους πρόποδες του Πάνειου όρους σε υψόμετρο 200-350 μέτρων και αγκαλιάζεται και από τις δυο πλευρές με θάλασσα, χαρίζοντας του περισσή δροσιά.

Αξίζει να δοκιμάσεις τη Ρετσίνα Μυλωνά, που συνοδεύει εξαιρετικά θαλασσινά, μαριναρισμένα ψάρια, τηγανητά μεζεδάκια αλλά και γεύσεις με έμφαση το σκόρδο.

ΜΥΛΩΝΑΣ ΜΙΚΡΟΟΙΝΟΠΟΙΙΑ

Κτήμα Μάτσα

Η Roxane Matsa είναι απόγονος της ιστορικής οικογένειας Καμπά και κληρονόμος του διάσημου κτήματος Μάτσα.

Οι συνάδελφοί της οινοπαραγωγοί την αποκαλούν «Η κυρία της Μαλαγουζιάς» ενώ έχει συμβάλει με το έργο της στη διατήρηση και τη διάδοση της οινικής κουλτούρας. Η ζωή στο κτήμα της δίνει τη χαρά της καθημερινής φροντίδας του αμπελώνα, των κρασιών, και συμμετέχει ενεργά σε όλη την παραγωγή και τη διαδικασία της οινοποίησης βάζοντας την προσωπική της σφραγίδα.

Η ξενάγηση στον αμπελώνα, με επίκεντρο την ιστορία του κτήματος (που ιδρύθηκε το 1878), είναι μια χαλαρωτική απόδραση στον 19ο αιώνα, ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο που συνδυάζει μάθηση, γευστική απόλαυση και χαλάρωση. Μετά την ξενάγηση, σειρά έχει ο όμορφος, σκιερός κήπος του κτήματος, για να δοκιμάσεις Σαββατιανό, Μαλαγουζιά και Syrah κατάλληλα συνδυασμένα με παραδοσιακά ορεκτικά.

Αν πάλι είσαι λάτρης της φύσης και των υπαίθριων δραστηριοτήτων, μπορείς να επιλέξεις να κάνεις ένα πικνίκ στο κτήμα. Κατά την άφιξή σου, θα σε περιμένει ένα καλάθι με σάντουιτς, νερό, φρέσκα φρούτα, επιδόρπιο κι ένα μπουκάλι κρασί από τη συλλογή του κτήματος.