iStock
ΓΕΥΣΗ

6 αγαπημένα ουζερί για τηγανητά καλαμαράκια και γαύρο μαρινάτο

Από το κέντρο της πόλης μέχρι τη θάλασσα, τα μαγαζιά που θα συνδυάσεις το αγαπημένο απόσταγμα και τους κατάλληλους μεζέδες γιατί το ούζο δεν πάει ξεροσφύρι.

Μέρες παράξενες, θαυμάσιες μέρες θα έλεγε κανείς ότι διανύουμε αλλά σε αντίθεση με τους Active Member, εδώ μιλάμε για τις Αλκυονίδες. Οι μέρες που φέρνουν την άνοιξη στην καρδιά του χειμώνα είναι ιδανικες για βόλτες στα ουζερί της Αθήνας. Από το κέντρο της πόλης μέχρι τη θάλασσα, το ζητούμενο είναι γερές δόσεις ήλιου με το αγαπημένο απόσταγμα και τους κατάλληλους μεζέδες γιατί δεν πάει ξεροσφύρι.

Ξεκινώντας από την καρδιά της πόλης, η Βαρβάκειος είναι το πρώτο μέρος που σου έρχεται στο μυαλό όταν θέλεις να νιώσεις κομμάτι της αγοράς. Με αδιάκοπη λειτουργία για περισσότερα από 130 χρόνια, η δημοτική αγορά αποτελεί τον πυρήνα της Αθήνας για το φαγητό και το εμπόριο. Στην ταβέρνα «Άρης» (Σοφοκλέους 17-19) που λειτουργεί τα τελευταία είκοσι χρόνια, οι θαμώνες απολαμβάνουν φρέσκους ψαρομεζέδες από την αγορά κατευθείαν στο πιάτο τους. Ό,τι πρέπει δηλαδή για να συνοδεύσεις το ούζο σου.

«Η αγορά βρίσκεται ακριβώς δίπλα, όλα τα κρέατα, τα θαλασσινά και τα ψάρια είναι διαλεγμένα. Κάθε πρωί διαλέγουμε τα καλύτερα, από σαρδέλα, κουτσομούρα, γαύρο, χταπόδι και καλαμάρι φρέσκο. Αν κάτι δεν υπάρχει, απλώς δεν θα το πάρουμε» λέει ο Άρης, ο γιος της οικογένειας που εργάζεται εδώ και χρόνια στην επιχείρηση.

Κλασικό ψαροκαφενείο είναι ο Ατλαντικός (Αυλητών 7), το καλτ μαγαζί που σε κάνει να νιώθεις τουρίστας στην πόλη. Καθόλου τυχαίο που το επισκέφτηκε και η Rosalia το περασμένο καλοκαίρι κατά την παραμονή της στην πρωτεύουσα, στο πλαίσιο του Release Athens. Στην ήσυχη οδό Αυλητών, το μαγαζί στέκεται προφυλαγμένο από τη φασαρία της Ερμού και τα πιάτα που παραγγέλνεις είναι πάνω κάτω τα ίδια: τηγανητός μπακαλιάρος με πατάτες, ρεβιθάδα φούρνου με ρέγκα, καυτερές πιπεριές ψητές και φυσικά την πηχτή ψαρόσουπα.

Άρρηκτα συνδεδεμένες με την καθημερινότητα στην πόλη, οι στοές της Αθήνας κρύβουν τις δικές τους ιστορίες. Πολλές έχουν απομείνει σκοτεινές και εγκαταλελειμμένες να μαρτυρούν εποχές που πέρασαν. Υπάρχουν όμως και κάποιες ακόμα ζωντανές που φιλοξενούν εμπορικά καταστήματα, μπαρ και καφενεία. Σε μία τέτοια στεγάζεται και το Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς (Λέκκα 22) από το 1995. Γνώριμο στέκι για τους λάτρεις των μεζέδων και των αποσταγμάτων, με προσιτές τιμές και χωρίς εκπλήξεις. Το μενού έχει μεταξύ άλλων καλαμαράκια τηγανητά, κουτσομούρες, γαριδάκι, φάβα και σαγανάκι.

Θα είναι σαν να είσαι διακοπές αλλά θα βρίσκεσαι στα Εξάρχεια. Στη Λέσβο (Εμ. Μπενάκη 38), ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στα ’60s, όταν δύο αδέρφια άνοιξαν ένα ουζερί με το όνομα του τόπου τους, το οποίο επιβιώνει μέχρι και σήμερα. Η Λέσβος πέρασε σε άλλα χέρια όμως δεν έχασε την ταυτότητά της. Οι θαμώνες της απολαμβάνουν κεφτέδες, παστά ψάρια, πατάτες τηγανητές, φάβα, χταποδάκι και πολλούς ακόμα ουζομεζέδες.

Κοινό μυστικό είναι το Λέσβιον (Βαρδουσίων 3) στο Γαλάτσι, σε μία περιοχή που δεν την πιάνει το μάτι σου αν δεν πας με σκοπό το καφενείο. Φάβα, ρέγκα καπνιστή, σαρδέλα παστή και γαύρος μαρινάτος είναι ανάμεσα στα ορεκτικά που ταιριάζουν ιδανικά με το ούζο σου, για να προχωρήσεις μετά σε κουτσομούρα τηγανητή, χταπόδι ψητό, καλαμάρι και σουπιά. Στα αποστάγματα βρίσκεις τσίπουρο με ή χωρίς γλυκάνισο ανάλογα με τα γούστα σου, χύμα από τη Λήμνο αλλά και σε ποτήρι. Ποικιλία υπάρχει και στο ούζο, με τις επιλογές κι εδώ να καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

Τα ηλιόλουστα μεσημέρια θέλουν θάλασσα. Στην Πειραϊκή, το Ακρί (Ακτή Θεμιστοκλέους 298) είναι μία ψαροταβέρνα που πήρε το όνομά της από τη γειτονιά του χωριού Αγία Μαρίνα στην Κάσο, καθώς τιμά γευστικά το νησί. Κασιώτικα ντολμαδάκια, μακαρούνες, συμιακό γαριδάκι, γαριδομακαρονάδα, μύδια σαγανάκι, σουπιές κρασάτες και γαύρος μαρινάτος είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που θα συνοδεύσουν το ούζο σου.