Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Παγκόσμια Ημέρα Κρουασάν: 4 μαγαζιά που πρέπει να επισκεφτείς

Η αγάπη για τα κρουασάν έφτασε και στη χώρα μας και φαίνεται πως τα μαγαζιά της Αθήνας δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα αυτά του εξωτερικού.

«Μήπως το καλύτερο κρουασάν στον κόσμο φτιάχνεται στην Αυστραλία;», αναρωτιούνταν οι New York Times το 2015, όταν έγραφαν για τη Lune Croissanterie. Είναι γεγονός πως η Μελβουρνέζικη croissanterie, δημιούργημα της Kate Reid, μιας πρώην μηχανικού της Φόρμουλα Ένα, θεωρείται από τις κορυφαίες παγκοσμίως, αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να πάμε μέχρι την άλλη άκρη της υφηλίου για να φάμε καλό κρουασάν. Πλέον μπορούμε να λέμε πως και στην Αθήνα βρίσκουμε ποιοτικά κρουασάν από αυτά που έχουμε συνηθίσει να τρώμε σε πόλεις όπως το Παρίσι και η Βιέννη, που λέγεται πως είναι και η γενέτειρα τους.

Τα πρώτα κρουασάν φουρνίστηκαν στην αυστριακή πρωτεύουσα από κάποιον Βιεννέζο αρτοποιό ο οποίος ήθελε να γιορτάσει την νίκη της χώρας του επί των Οθωμανών. Αυτό ήταν και ο λόγος που τους έδωσε το χαρακτηριστικό σχήμα μισοφέγγαρου που διατηρούν μέχρι και σήμερα. Εκείνα τα πρώτα κρουασάν ονομάζονταν «κίπφερλ» και ταξίδεψαν μέχρι το Παρίσι με την Μαρία Αντουανέτα και απέκτησαν το όνομα με το οποίο τα γνωρίζει πια όλος ο πλανήτης. Άλλωστε, κρουασάν στα γαλλικά σημαίνει ημισέληνος.

Ας επιστρέψουμε όμως στα δικά μας…

Φαίνεται πως η τρέλα του κρουασάν έχει πια φτάσει και στην Αθήνα. Νέοι άνθρωποι με αγάπη για το γαλλικό έδεσμα έχουν αρχίσει να φτιάχνουν τις δικές τους croissanteries στα στενά του κέντρου και μια δοκιμή θα σας πείσει πως δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από εκείνες των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων. Εμείς βρήκαμε τα μαγαζιά που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς, ειδικά σήμερα που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Κρουασάν.

Holy Llama

 

Ο πρώτος plant based creative φούρνος της πόλης υπόσχεται πως τα κρουασάν του είναι αφράτα και φτιάχνονται με τις καλύτερες πρώτες ύλες.

Εδώ μπορείς να απολαύσεις στρογγυλό κρουασάν με απαλή κρέμα από βιολογικό Αιγίνης και crème pâtissière, διπλοφουρνιστό κρουασάν με γέμιση από κρέμα αμυγδάλου, αλλά και κρουασάν black forrest με γέμιση patisserie σοκολάτα και compote morelo cherry, βουτηγμένο σε σοκολάτα, στολισμένο με montee vanilla ,τριμμένο cake σοκολάτας και κομμάτια βύσσινο.

HOLY LLAMA

Overoll

 

Λίγο πριν το τέλος του 2020, τότε που έμοιαζαν αβέβαια για την εστίαση, ο Άλκης Ζέρβας, ο Γιάννης Κίκιρας και ο Σπύρος Παππάς, τρεις νέοι ζαχαροπλάστες με αγάπη για τη σφολιάτα, αποφάσισαν να πάρουν το ρίσκο και άνοιξαν την πρώτη croissanterie της πόλης.

Τα κρουασάν στη βιτρίνα του Overoll φτιάχνονται με προζύμι και γαλλικό βούτυρο, ενώ γεμίζονται με πραλίνα φουντουκιού, με κόκκινα φρούτα και με καραμέλα βουτύρου, αλλά και με σπανάκι ή με λουκάνικο, μπέικον και ντομάτα.

OVEROLL
  • Πραξιτέλους 27, Αθήνα

Fika

 

Εκεί που συναντιέται ο Νέος Κόσμος με την Ακρόπολη υπάρχει ένα μαγαζί που μοιάζει σαν να έχει ξεφύγει από κάποια γειτονιά της Κοπεγχάγης και φρεσκοφουρνίζει κρουασάν από τις 05:30 το πρωί.

Εδώ το αλεύρι είναι πάντα βιολογικό και το προζύμι ωριμάζει τρεις μέρες πριν μεταμορφωθεί σε κρουασάν και γεμίσει με αμύγδαλο, σοκολάτα, κόκκινα φρούτα ή με μπεσαμέλ και αυγό, για όσους αγαπούν τις πιο αλμυρές γεύσεις.

FIKA ATHENS
  • Βούρβαχη 6, Ακρόπολη

Boulangerie PAUL

 

Η πρώτη αυθεντική Boulangerie της Αθήνας κρύβει πίσω της 130 χρόνια ιστορίας, αφού αποτελεί υποκατάστημα του αντίστοιχου μαγαζιού στο Παρίσι. Και όπως κάθε γαλλική boulangerie που σέβεται τον εαυτό της κι εδώ σερβίρονται καθημερινά φρέσκα κρουασάν, φτιαγμένα με τις καλύτερες πρώτες ύλες.

Εδώ θα μπορέσετε να δοκιμάσετε αυθεντικά κρουασάν βουτύρου, αλλά και με κρέμα αμυγδάλου, αλλά και pain au chocolat, το τετράγωνο αδερφάκι των κρουασάν με την λαχταριστή γέμιση σοκολάτας.

BOULANGERIE PAUL
  • Αθήνα: Πανεπιστημίου 10● Γλυφάδα: Κύπρου 70 & Πλατεία Εσπερίδων ● Κηφισιά: Λεβίδου 4 ● Χαλάνδρι: Ανδρέα Παπανδρέου 13