Φωτογραφίες: Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι / 24Media
OPENINGS

Άκρα: Πρώτες εντυπώσεις από το πιο πολυαναμενόμενο εστιατόριο της Αθήνας

Το μαγαζί των Γιάννη Λουκάκη και Σπύρου Πεδιαδιτάκη αναμένεται να μας απασχολήσει πολύ τους μήνες που έρχονται.

Μπορεί να είναι πάρα πολύ νωρίς αλλά η ερώτηση -για όσους ασχολούνται με την εστίαση στην Αθήνα- είναι μία κι άλλη καμία: Θα καταφέρουν τα Άκρα να γίνουν η Μούργα της Αθήνας;

Ήταν εκείνο που αναρωτιόνταν όσοι γράφουν για γεύση, αλλά και όσοι απολαμβάνουν να τρώνε, από την πρώτη μέρα που ακούστηκε πως ο Γιάννης Λουκάκης κατεβαίνει επιτέλους στην πρωτεύουσα και μαζί με τον κορυφαίο pastry chef Σπύρο Πεδιαδιτάκη, ετοιμάζουν ένα εστιατόριο που θα συνδυάζει την ελληνική κουζίνα που έκανε γνωστό τον πρώτο, με την υψηλή γαστρονομία για την οποία φημίζεται ο δεύτερος.

Τα Άκρα βρίσκονται στην Πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι, ένα μέρος που έχει συνδεθεί και με άλλα αγαπημένα μαγαζιά των Αθηναίων και μοιάζουν σαν να υπήρχαν εκεί από καιρό. Ο χώρος, σχεδιασμένος από την αρχιτέκτονα Μυρτώ Κιούρτη, είναι λιτός και χωρίς περιττές πληροφορίες.

Εδώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον έχει ξεκάθαρα το φαγητό, για αυτό και σε όποιο τραπέζι κι αν καθίσετε θα δείτε στον πάγκο δίπλα σας να ετοιμάζεται και από ένα πιάτο. Στα Άκρα κουζίνα και σάλα είναι ένα, με τη φωτιά που καίει στο βάθος, να κλέβει αναμφισβήτητα τις εντυπώσεις. Ακόμα κι εκεί όμως, υπάρχει ένα μεγάλο τραπέζι, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 12 άτομα. Εδώ ο πελάτης βρίσκεται πάντα στη μέση της δράσης.

 

Όπως μας είχε συνηθίσει και στα μαγαζιά του στη Θεσσαλονίκη, τη Μούργα και τη  +Τροφή, ο Γιάννης Λουκάκης συνεχίζει και στα Άκρα να ρίχνει το μεγαλύτερο βάρος του στην εποχικότητα των υλικών και  την ποιοτική πρώτη ύλη, γι’ αυτό και τα περισσότερα πιάτα είναι λιτά, χωρίς υπερβολικές σάλτσες και μπαχαρικά.

Πρώτο στο τραπέζι μας φτάνει ένα μικρό καρβέλι προζυμένιου ψωμιού, το οποίο βουτάμε σε λάδι από κορωνέικες ελιές Σπάρτης, ενώ λίγο αργότερα φτάνει ένα πιάτο με παντζάρι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες, συνοδευμένο από φύκια, αλλά και λεπτοκομμένα ραπανάκια με λάδι και κάπαρη.

Άκρα

Ανάμεσα στα άλλα που μας κέρδισαν ήταν τα βουτυράτα μακαρόνια με το αρνί, αλλά και η γίδα με τη σάλτσα ντομάτας. Και τα δύο αν και μπορεί στο άκουσμα να μοιάζουν βαριά, στην πραγματικότητα όμως ήταν το αντίθετο, ενώ τα άνθη κολοκυθιού γεμιστά με ξινόχοντρο και συκωταριά, θα πείσουν και τους πιο δύσπιστους. Λίγο πριν περάσουμε στα γλυκά που ετοιμάζονται στο πατάρι του μαγαζιού από την ομάδα του Σπύρου Πεδιαδιτάκη, το δείπνο συμπληρώθηκε με κόκκορα ψητό σερβιρισμένο πάνω σε φασολάκια, και συκώτι σε μπόλια συνοδεία φάβας.

Στα Άκρα όλα ψήνονται στα κάρβουνα σε μια ανοιχτή φωτιά που καίει συνεχώς.

Άκρα

Άκρα

Τα κρασιά είναι ήπιων παρεμβάσεων, από επιλεγμένους Έλληνες παραγωγούς, με κάποια από αυτά να είναι ειδικά οινοποιημένα για τα Άκρα. Όσο για τα γλυκά, ακολουθούν κι αυτά τη φιλοσοφία του zero waste και της βιωσιμότητας, με τον Σπύρο Πεδιαδιτάκη να μην αφήνει καμία πρώτη ύλη να πάει χαμένη.

Το σορμπέ με το πεπόνι ήταν ιδανικό για να καθαρίσει τον ουρανίσκο μας, πριν περάσουμε στο παγωτό με αγελαδινό γάλα Θεσσαλίας σερβιρισμένο με φρέσκα κεράσια μελωμένα στο μαντέμι.

Άκρα

Άκρα

Εδώ τον ρυθμό δίνει η πρώτη ύλη, γεγονός που σημαίνει ότι το μενού δε θα είναι σχεδόν ποτέ ίδιο και θα ευνοούνται οι αυτοσχεδιασμοί, ενώ θα λειτουργεί από το πρωί ως φούρνος.

Τα Άκρα που κατάφεραν να εντυπωσιάσουν πριν ακόμα ανοίξουν τις πόρτες τους, στάθηκαν παραπάνω από αντάξια των προσδοκιών, τουλάχιστον στην πρώτη δοκιμή. Μένει να δούμε αν το στοίχημα των Λουκάκη και Πεδιαδιτάκη θα συνεχίσει να εντυπωσιάζει και θα κερδίσει το κοινό της πρωτεύουσας.

ΑΚΡΑ
  • Αμύντα 12, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι
  • 210-72.51.116