ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON
ΓΕΥΣΗ

Best Chef Awards 2025: 4 Έλληνες chefs στους καλύτερους του κόσμου

Στη γιορτή γαστρονομίας που στήθηκε στο Μιλάνο, ο Δανός Rasmus Munk βρέθηκε ξανά στην κορυφή, ενώ τέσσερις Έλληνες chefs από αθηναϊκά εστιατόρια διακρίθηκαν στην κατηγορία One Knife.

Η γαστρονομική σκηνή συγκεντρώθηκε στο Μιλάνο για την απονομή των The Best Chef Awards 2025, μιας διοργάνωσης που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως του πιο συμπεριληπτικού και διεθνούς θεσμού στον χώρο της υψηλής γαστρονομίας. Το φετινό event ανέδειξε νέες προσωπικότητες, τίμησε καινοτόμους δημιουργούς και παρουσίασε ένα ανανεωμένο σύστημα αναγνώρισης που αντικαθιστά τις παραδοσιακές λίστες κατάταξης με ένα πολυεπίπεδο μοντέλο αξιολόγησης.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται για δεύτερη χρονιά ο Δανός chef Rasmus Munk από το εστιατόριο Alchemist της Κοπεγχάγης, ενώ ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα η Ana Roš από το Hiša Franko στη Σλοβενία και ο Himanshu Saini από τοTrèsind Studio στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αξιοσημείωτη είναι όμως και η παρουσία της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής, καθώς διακρίνονται τέσσερις chefs από αθηναϊκά εστιατόρια στην κατηγορία One Knife (Excellent): ο Γιώργος Παπαζαχαρίας από το DELTA, ο Σταμάτης Μισομίκης από το Nyn Esti, ο Τάσος Μάντης από το Soil και ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης από το CTC.

Ο Rasmus Munk είναι γνωστός για τον τρόπο που συνδυάζει επιστήμη, τέχνη και θέατρο, μετατρέποντας το δείπνο σε μια καθηλωτική εμπειρία για όλες τις αισθήσεις. Με το όραμά του να ξεπερνά τα όρια της παραδοσιακής γαστρονομίας, θεωρείται πλέον ένας από τους πιο οραματιστές δημιουργούς παγκοσμίως.

«Η νίκη αυτή δεν είναι απλώς προσωπική τιμή, αλλά αναγνώριση για ολόκληρη την ομάδα του Alchemist. Πιστεύω πως η γαστρονομία μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από δεξιοτεχνία. Μπορεί να εμπνεύσει, να προκαλέσει σκέψη και να οδηγήσει σε αλλαγή», δήλωσε ο Δανός chef.

Edward Trzeciakiewicz

Η κουζίνα της Ana Roš, της πρωτοπόρου σεφ του Hiša Franko, είναι μια τολμηρή έκφραση του σλοβενικού terroir, συνδυάζοντας έντονες γεύσεις και πολιτισμικές επιρροές από όλο τον κόσμο. Με τα μενού γευσιγνωσίας της, η Roš έχει κατορθώσει να τοποθετήσει τη Σλοβενία στον διεθνή γαστρονομικό χάρτη, αναδεικνύοντας την τοπική ταυτότητα μέσα από παγκόσμια οπτική.

Ο Himanshu Saini, που βρίσκεται στην τρίτη θέση, έχει επαναπροσδιορίσει την ινδική κουζίνα μέσω του Trèsind Studio στο Ντουμπάι. Με συνδυασμό μοντέρνας τεχνικής και σεβασμού στην παράδοση, ο Saini δημιούργησε μια εμπειρία που συνδέει την αυθεντικότητα με τον πειραματισμό. Η διάκριση αυτή αποτελεί και σταθμό για τη γαστρονομική σκηνή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που κερδίζει όλο και περισσότερη αναγνώριση διεθνώς.

Ειδικά βραβεία The Best Chef 2025

Πέρα από τις τρεις κορυφαίες θέσεις, απονεμήθηκαν και ειδικά βραβεία σε chefs που διακρίθηκαν για συγκεκριμένες συνεισφορές:

  • The Best Humanity: Chefs of World Central Kitchen, ιδρυτής José Andrés
  • The Best Visionary: Massimo Bottura, Osteria Francescana, Ιταλία
  • The Best Pastry Award: Pía Salazar, NUEMA, Εκουαδόρ
  • The Best Terroir Award: Debora Fadul, DIACÁ, Γουατεμάλα
  • The Best Creativity Award: Jason Liu, Ling Long, Σαγκάη
  • The Best Food Art Award: Quique Dacosta, Ισπανία
  • The Best New Entry Award: Prateek Sadhu, Naar, Ινδία
  • The Best Dining Experience Award: Anika Madsen, Iris, Νορβηγία
  • The Best Science Award: Diego Guerrero, DSTAgE, Ισπανία
  • The Best Voted by Professionals Award: Himanshu Saini, Trèsind Studio, ΗΑΕ
  • The Best NextGen Award: Sebastian Jiménez, Ræst, Νησιά Φερόε
  • The Best Milan Award: Andrea Aprea, Μιλάνο, Ιταλία
  • The Best Origins & Future Award: Diego Rossi, Trippa, Μιλάνο

Το νέο σύστημα “Knife Recognition”

Το 2025 σηματοδότησε τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ιστορία των βραβείων, με 783 σεφ να λαμβάνουν διακρίσεις. Το νέο σύστημα Knife Recognition αντικαθιστά τις παραδοσιακές κατατάξεις, προσφέροντας μια πιο δίκαιη και ολιστική προσέγγιση της αριστείας:

  • Three Knives (The Best): 126 σεφ με άνω του 80% της μέγιστης βαθμολογίας
  • Two Knives (World-Class): 236 σεφ με άνω του 40%
  • One Knife (Excellent): 421 σεφ με άνω του 20%

Με 972 ψηφοφόρους (εκ των οποίων 572 σεφ από 64 χώρες), η φετινή διαδικασία χαρακτηρίστηκε ως η πιο αντιπροσωπευτική και δημοκρατική στην ιστορία του θεσμού.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.