ΠΗΓΑ ΕΙΔΑ
SPONSORED

Ένα πρωινό στο Coffee Campus της JDE Peet’s: Όταν ο καφές γίνεται εμπειρία

Από την ιστορία του καφέ και τις ποικιλίες του, μέχρι τη στιγμή που φτιάχνεις μόνος σου espresso σε επαγγελματική μηχανή. Ένα βιωματικό ταξίδι που άλλαξε για πάντα τον τρόπο που βλέπω το αγαπημένο μου ρόφημα.

Υπάρχουν μερικές μέρες που ξεκινούν με ένα φλιτζάνι καφέ και καταλήγουν να αλλάζουν τελείως τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο. Ή, για να είμαι πιο ακριβής, τον τρόπο που βλέπω εγώ τον καφέ (που αποτελεί μεγάλο μέρος του κόσμου μου).

Η Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου ήταν μια τέτοια μέρα, καθώς βρέθηκα στο Coffee Masters Campus της JDE Peet’s, σε μια εμπειρία που δεν μπορείς να την αποκαλέσεις απλά επιμορφωτική. Ήταν περισσότερο μια μύηση στον κόσμο του specialty coffee, από αυτούς που δεν αρκεί να τους πιεις, αλλά χρειάζεται και να τους ζήσεις.

Το Coffee Masters Campus μάλιστα, είναι πιστοποιημένο από τον SCA (Specialty Coffee Association), τον παγκόσμιο οργανισμό που πιστοποιεί προγράμματα εκπαίδευσης για baristi. Για την ακρίβεια, όποιος παρακολουθήσει το πρόγραμμα και στη συνέχεια συμμετέχει στις εξετάσεις που διοργανώνονται από SCA, λαμβάνει επίσημη πιστοποίηση από τον οργανισμό.

Όταν έφτασα στα γραφεία της JDE Peet’s, όπου και θα πραγματοποιούνταν το Coffee Masters Campus, το πρώτο πράγμα που μου τράβηξε την προσοχή ήταν ο γεμάτος αρώματα καφέ χώρος, αλλά και η περιέργεια, ο ενθουσιασμός και η φρεσκάδα τόσο των συμμετεχόντων όσο και των ειδικών που μας υποδέχτηκαν.

Στο τραπέζι μας περίμεναν ένα σημειωματάριο για να κρατήσουμε ό,τι μας φανεί ενδιαφέρον, κόκκοι καφέ από διάφορες ποικιλίες της JDE Peet’s για να τους αγγίξουμε και να τους μυρίσουμε, και φυσικά η νέα, πολύχρωμη συσκευασία του Jacobs Origins Fusion.

Η προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια του σεμιναρίου, φαινόταν ακόμα και από το λογότυπο του, με την ατελή αλλά επιτηδευμένη, textured αισθητική που θυμίζει μια παραδοσιακή σφραγίδα, ενώ τα ρετρό στοιχεία που δείχνουν τη διαχρονικότητα που έχει η κουλτούρα του καφέ.

Γιατί μπορεί η τεχνολογία να προχωράει και η γεύση να γίνεται όλο και πιο ραφιναρισμένη με το πέρασμα των χρόνων, ένα όμως μένει ίδιο: η απόλαυση που προσφέρει κάθε γουλιά καλού καφέ.

Όπως ήταν αναμενόμενο Coffee Masters Campus, ο καφές ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής, κι εμείς απλώς οι τυχεροί θεατές και δοκιμαστές (και baristi, έστω και για λίγο).

Ο coffee expert της JDE Peet’s, ένας άνθρωπος που σε κάνει να νιώθεις ότι δεν έχεις πιει ποτέ στη ζωή σου «σωστό» καφέ μέχρι να σου τον εξηγήσει, ανέλαβε να μας ταξιδέψει από την Αιθιοπία μέχρι τη Βραζιλία –χωρίς να χρειαστεί να κλείσουμε εισιτήριο.

Μαζί του είχε και έναν εξειδικευμένο τεχνικό μηχανών, πιστοποιημένοι και οι δύο από την SCA και διαπιστευμένοι από την JDE Peet’s.

Μην μπερδεύεσαι όμως, το Coffee Masters Campus δεν είναι ένα ξύλινο σεμινάριο. Εδώ οι άνθρωποι της JDE Peet’s θα σε κάνουν να δεις πέρα από τους αριθμούς και τις τεχνικές και θα σου ξυπνήσουν το πάθος για τον ποιοτικό καφέ που οφείλει να είναι απόλαυση και μέρος μια τελετουργίας.

Σκοπός δεν είναι να γεννηθεί ακόμα ένας barista, αλλά κάποιος που θα μπορεί να μετατρέψει ένα φλιτζάνι καφέ σε τέχνη, παρηγοριά, συναίσθημα.

Άλλωστε ο καφές μπορεί να είναι η πρώτη ανάσα της ημέρας και να μας δίνει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να κατακτήσουμε τα tasks την καθημερινότητας, είναι όμως και μια εμπειρία και την εμπειρία αυτή μόνο ένας barista με μεράκι και αγάπη γι’ αυτό που κάνει, μπορεί να τη δημιουργήσει.

Μάθαμε για τις ποικιλίες, τον τρόπο που συλλέγεται ο καφές, τις διαφορές ανάμεσα στους κόκκους Arabica και Robusta, αλλά και τι σημαίνει πραγματικά φρεσκοκαβουρδισμένος καφές και ακόμα καλύτερα πως καβουρδίζεται σωστά ο καφές. Και, φυσικά, μάθαμε πώς από τους αγρούς της Κολομβίας, της Βραζιλίας, του Παναμά, της Αιθιοπίας ο καφές φτάνει στη JDE Peet’s για να γίνει μια εμπειρία καθημερινής απόλαυσης.

Η JDE Peet’s, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο που ειδικεύεται αποκλειστικά στον καφέ και το τσάι, κατέχει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει πάνω από 50 παγκόσμια, περιφερειακά και τοπικά brands, όπως  Peet’s, L’OR και Jacobs. Τον Ιούλιο του 2025, η εταιρεία παρουσίασε τη νέα της στρατηγική που έχει ως επίκεντρο τα brands: “Reignite the Amazing” μια στρατηγική αλλαγή επικεντρωμένη στους καταναλωτές και στην κάλυψη των τρεχουσών και αναδυόμενων αναγκών τους.

Και κάπως έτσι εξηγείται γιατί αυτή η εμπειρία δεν έμοιαζε με καμία άλλη εταιρική παρουσίαση. Είχε καφέ, αλλά είχε και ψυχή.

Το καλύτερο σημείο της ημέρας όμως ήταν όταν περάσαμε από την άλλη πλευρά του πάγκου. Μπορεί να μη φορέσαμε ποδιές, αλλά σταθήκαμε μπροστά από τις επαγγελματικές μηχανές espresso και, με βοηθό τον coffee expert της εταιρείας, φτιάξαμε τον δικό μας καφέ.

Δε θα σου πω ψέματα, ο πρώτος espresso μου ήταν κάπως μέτριος και το παραδέχομαι, χωρίς ντροπή. Αλλά ο δεύτερος μου πέτυχε! Ίσως γιατί, για πρώτη φορά, κατάλαβα τι σημαίνει να σέβεσαι αυτό που πίνεις. Να καταλαβαίνεις την ιστορία του, τη διαδρομή του, το κόπο που κρύβει.

Φυσικά, βοήθησε και το γεγονός πως τη δεύτερη φορά ακολούθησα κατά γράμμα τις συμβουλές του coffee expert της JDE Peet’s και ζύγισα τα πάντα πριν ανάψω τη μηχανή.

Έφυγα από το Coffee Masters Campus της JDE Peet’s με μια εντελώς νέα οπτική. Γιατί τελικά, ο καφές δεν είναι ρουτίνα. Είναι τέχνη, κουλτούρα, εμπειρία. Και η JDE Peet’s το αποδεικνύει με τρόπο που δεν αφήνει καμία αμφιβολία.