Foodon
ΓΕΥΣΗ

Foodon Social Dining: Μία γαστρονομική εμπειρία με σκοπό

Μία δράση που δείχνει ότι το φαγητό δεν είναι απλώς ένα μέσο επιβίωσης, αλλά μετατρέπεται σε μια γέφυρα κοινωνικής επαφής και άμεσης αλληλεπίδρασης.

Αν ξεπεράσουμε το γεγονός ότι το φαγητό είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας, μπορούμε κάλλιστα να το αναγάγουμε σε μία μορφή τέρψης και ένα μέσο κοινωνικοποίησης. Το φαγητό έχει τη δύναμη να μας ενώνει, να δημιουργεί αναμνήσεις και να μετατρέπει σε μία εμπειρία που κάθε φορά μπορεί να είναι διαφορετική. Σαν κι αυτή που ζήσαμε πρόσφατα στο Foodon Social Dining. 

Ο Αργύρης Ζανιάς, ιδρυτής και εμπνευστής της Foodon, εργάζεται για την εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού βλέποντας με έναν βιώσιμο τρόπο το θέμα της συμπερίληψης. Η ιδέα για τη δημιουργία του εν λόγω φορέα γεννήθηκε σε ένα φτωχικό σπίτι κάποιας επαρχιακής πόλης. Όντας παιδί μονογονεϊκής οικογένειας, πέρασε όλη του την παιδική και εφηβική ηλικία με στερήσεις, καθώς μεγάλωνε κάτω από τα όρια της φτώχειας. Τα βιώματά του, σε συνδυασμό με την επικριτική τοπική κοινωνία, τον οδήγησαν στην έμπνευση της Foodon.

foodon

Ο φορέας βασίζεται σε δύο σημαντικούς πυλώνες: την Ακαδημία μαγειρικής και το Social Dining. Η πρώτη είναι και η μοναδική ακαδημία μαγειρικής, χωρίς δίδακτρα, για οικονομικά ευάλωτες ομάδες. Αποτελεί έναν οργανισμό, ο οποίος μέσω της γνώσης προσφέρει όλα τα εφόδια σε ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη, έτσι ώστε να κάνουν μία νέα αρχή στη ζωή τους. Διδάσκει την τέχνη της μαγειρικής, όχι μόνο ως δεξιότητα αλλά και ως τρόπο ζωής, ενώ ταυτόχρονα συνδέει τους μαθητές με την αγορά εργασίας, προάγοντας τόσο την προσωπική όσο και την επαγγελματική εξέλιξη.

Στο Social Dining, το φαγητό δεν είναι απλώς ένα μέσο επιβίωσης, αλλά μετατρέπεται σε μια γέφυρα κοινωνικής επαφής και άμεσης αλληλεπίδρασης. Στις ξεχωριστές συναντήσεις που διοργανώνει, το φαγητό αποτελεί τον καταλύτη για νέες γνωριμίες και ανεκτίμητες αναμνήσεις.

Με τον σεφ τον Αλέξανδρο Κοσκινά να βρίσκεται στην κουζίνα και τους εθελοντές της Foodon να φροντίζουν τόσο το σέρβις όσο και την ομαλή έκβαση της βραδιάς, βρεθήκαμε 52 καλεσμένοι από διαφορετικά μονοπάτια της ζωής. Όταν κάθισα στο τραπέζι και συνειδητοποίησα πως δεν γνώριζα κανέναν, ένιωσα ένα απροσδιόριστο άγχος. Ο Μίλτος, η Άννα, η Βάγια και η Θεοδοσία αποδείχτηκαν όμως μια παρεά ευχάριστη, με ποικίλλα θέματα συζήτησης. Κατά τη διάρκεια των έξι πιάτων που πέρασαν από το τραπέζι, είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε, να συζητήσουμε, να γελάσουμε, ακόμα και να διαφωνίσουμε. Κάποιοι αποδείχτηκαν πιο εξωστρεφείς, άλλοι ήθελαν τον χρόνο τους για να νιώσουν άνετα.

foodon

Γύρω από ένα τραπέζι και με το φαγητό στο επίκεντρο, οι άμυνες πέφτουν. Για δύο ώρες δεν είχε καμία σημασία από πού προέρχεται ο καθένας μας, όσο βέβαια κι αν γνώριζα πολύ καλά πώς στο τέλος της βραδιάς θα επέστρεφα στο σπίτι μου και σε μία τακτοποίημενη – θα έλεγε κανείς – καθημερινότητα. Οι δεύτερες σκέψεις που είχα πριν καθίσω στο τραπέζι είχαν αρχίσει να ξεδιαλύνονται, καθώς είχα ανησυχήσει μήπως όλο αυτό το εγχείρημα έμοιαζε με επίσκεψη σε ένα ενυδρείο. Φαντάζομαι μπορείτε να κάνετε τη σύνδεση. Στο τέλος, συνειδητοποίησα ότι το μόνο πράγμα που με έκανε να αισθάνομαι άβολα ήταν ο εαυτός μου και το πώς έχει δομηθεί αυτή η κοινωνία.

foodon

Το Social Dining είναι μία δράση που εναντιώνεται απέναντι σε στερεότυπα και υπενθυμίζει το αυτονόητο: είμαστε εμείς που βάζουμε τις ταμπέλες και μεγαλώνουμε την απόσταση μεταξύ μας. Όταν γκρεμίζεται ο τοίχος της προκατάληψης, όμορφα πράγματα μπορούν να συμβούν. Ας μην σκεφτόμαστε αυτή τη δράση σαν ένα reality check που πρέπει να κάνουμε αλλά σαν μια ευκαιρία να πάρουμε μέρος σε μία γαστρονομική εμπειρία με σκοπό. Αυτόν της εξάλειψης του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ενημερώσου για την επόμενη δράση της Foodon Social Dining και κλείσε έγκαιρα τη θέση σου.