Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Για palmier, pastel de nata και κρητικά κουλουράκια στο Μπισκοτέκ στον Χολαργό

Ένα μαγαζάκι σε μία γειτονιά του Χολαργού προσφέρει λαχταριστά κουλούρια, χειροποίητες σφολιάτες και γλυκά ψυγείου σε μικρή παραγωγή.

Το τελευταίο που περιμένεις να δεις ανεβαίνοντας τον δρόμο της Σαρανταπόρου στον Χολαργό, είναι ένα μαγαζί με το όνομα Μπισκοτέκ. Αν αυτό δεν είναι δέλεαρ για να σταματήσεις και να ρίξεις μία ματιά μέσα από την τζαμαρία, τότε τι είναι;

Όταν περάσεις πια την πόρτα του μαγαζιού, που έστησε το 2019 η Ελένη Μαθιουδάκη, καταλαβαίνεις ότι μόνο ταιριαστό είναι.

Η ιδιοκτήτρια δημιούργησε έναν χώρο μίνιμαλ, με καθαρές γραμμές, αλλά του πρόσθεσε funky και ρετρό στοιχεία, όπως ένα παλιό τηλέφωνο και πολυθρόνες 70s σε παστέλ αποχρώσεις, που μοιάζουν να βγήκαν από το χολ ενός σπιτιού.

Φωτογραφία: Μπισκοτέκ

Στους τοίχους κρεμασμένα βινύλια και κορνίζες συμπληρώνουν αισθητικά το μαγαζί.

Η Ελένη Μαθιουδάκη ασχολείται με τη ζαχαροπλαστική τα τελευταία 15 χρόνια και ήταν αυτή της η αγάπη ο λόγος που τελικά άνοιξε το δικό της μαγαζί. Με καταγωγή από την Κρήτη, ξέρει από εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και καλές πρώτες ύλες, όπως τα αυγά ελευθέρας βοσκής και το εκλεκτό βούτυρο, τις οποίες και επιλέγει αποκλειστικά για όσα φτιάχνει.


Έχει ιδιαίτερη αδυναμία στις χειροποίητες σφολιάτες της και στις παλιές συνταγές του τόπου της, με αποτέλεσμα να έχεις μια ποικιλία από καλούδια.

Φωτογραφία: Μπισκοτέκ

Θα βρεις καλορίζικα (τα κρητικά κουλουράκια με αμύγδαλο) και σταφιδωτά Σητείας (ένα ξεχωριστό παραδοσιακό γλυκό του νησιού), μεταξύ άλλων, κέικ, μπισκότα αλλά και βουτήματα που θεωρούνται ξεχασμένα, όπως τα βουτυρένια palmier και η πάστα-φλώρα (και σε μίνι εκδοχή μπισκότου).

Κι εκεί που νομίζεις ότι το Μπισκοτέκ είναι βγαλμένο από τα παιδικά χρόνια και τα καλέσματα των 80s, υπάρχει μία ακόμα έκπληξη που σε μεταφέρει εντελώς αλλού. Το pastel de nata, το φημισμένο ταρτάκι της Πορτογαλίας, με τη χειροποίητη σφολιάτα της Ελένης.

Η παραγωγή της είναι περιορισμένη σε ποσότητα γιατί θέλει να διατηρεί την ποιότητα μέχρι το τελευταίο κουλουράκι και γιατί κατανοεί τη δυναμική μιας περιοχής που είναι γειτονιά.
Τώρα το καλοκαίρι, έρχονται να προστεθούν κάποια γλυκά ψυγείου, όπως το τιραμισού με ανανά και το cheesecake με ανθότυρο.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.