Φωτογραφία: Instagram / @kouvelosrestaurant
ΓΕΥΣΗ

Γύρω από του Φιλοπάππου για καφέ και φαγητό

Αφήνοντας πίσω τον λόφο, μπορείς να συνεχίσεις την ημέρα σου για καφέ, φαγητό και ποτό σε μαγαζιά που βρίσκονται σχεδόν κάτω από τη σκιά του.

Ο λόφος του Φιλοπάππου ή των «των Μουσών» όπως ήταν η αρχική του ονομασία, αποτελεί έναν μικρό ζωτικό πνεύμονα στην Αθήνα. Τα μονοπάτια σε οδηγούν σε μία όμορφη διαδρομή μέσα στη φύση και μία κατάδυση στην ιστορία, από την ανάβαση στο μνημείο του Φιλοπάππου και τα σπήλαια μέχρι το υπαίθριο θέατρο ελληνικών χορών «Δόρα Στράτου», τις αρχαίες συνοικίες της Μελίτης και της Κοίλης και τον ναό του Αγ. Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη.

Η ομώνυμη συνοικία που αναπτύχθηκε γύρω του, βρίσκεται ανάμεσα στο Κουκάκι, τα Πετράλωνα, τη Μακρυγιάννη και την Ακρόπολη, με τον λόφο να προσφέρει στους περίοικους μια ιδανική επιλογή για περιπάτους, άσκηση, βόλτα με τα κατοικίδιά τους, ακόμα και πικ νικ. Αφήνοντας πίσω τον λόφο, μπορείς να συνεχίσεις την ημέρα σου για καφέ, φαγητό και ποτό σε μαγαζιά που βρίσκονται σχεδόν κάτω από τη σκιά του.

Κοντά στον περιφερειακό του Φιλοπάππου, η ταβέρνα Κούβελος (Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Αθήνα) άνοιξε το 1908 και σήμερα προσφέρει κόμφορτ φαγητό και γερές δόσεις νοσταλγίας. Η αυλή του είναι αναμφισβήτητα το δυνατό του σημείο, με τους ασβεστωμένους τοίχους, τα λευκά τραπέζια και τα δέντρα να προσφέρουν δροσιά όσο ζεσταίνει ο καιρός.

Σε όχι τόσο μεγάλη απόσταση από την ιστορική ταβέρνα, συναντάς το Parkbench (Πραμάντων 10, Αθήνα). Βρίσκεται στην πλατεία Ελπίδας, εκεί που συνορεύουν το Κουκάκι και τα Πετράλωνα, σε μία ήσυχη γειτονιά που όσο μπαίνει η άνοιξη γίνεται ακόμα πιο θελκτική. Η ανοιχτή κουζίνα του εστιατορίου βρίθει δημιουργικότητας. Όλα φτιάχνονται εδώ, από τα ψωμιά του κουβέρ μέχρι αυτά των burger.

Μοσχαρίσια μάγουλα με τραχανά, μανιτάρια shiitake και μπεσαμέλ τρούφας, γιουβέτσι σουπιάς με pesto πιπεριάς Φλωρίνης, κοτόπουλο confit και κουσκούς με κρέμα porcini είναι μερικά από τα πιάτα που αποδεικνύουν πώς μπορεί να εξελιχθεί όμορφα η παράδοση. Δεν λείπουν όμως τα tapas και οι επιλογές σε sushi, που είναι πραγματικά μικρές, νόστιμες εκπλήξεις.

Με την Ακρόπολη να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, η Gargaretta (Ροβέρτου Γκάλι 1, Αθήνα) βρίσκεται χωρίς δεύτερη σκέψη σε προνομιακό σημείο. Το all day μπιστρό δανείζεται το όνομά του από τη Γαργαρέττα, μία από τις παλαιότερες συνοικίες της Αθήνας που το όνομά της τείνει να χαθεί στο πέρασμα του χρόνου. Το όνομα αποδίδεται στην ιταλική οικογένεια Gargaretta, η οποία κατά τον μεσαίωνα καλλιεργούσε κτήματα, στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα το μπιστρό.

Εδώ, βρίσκεις προτάσεις για όλες τις ώρες της ημέρας, από εξαιρετικής ποιότητας καφέ, πρωινό και brunch μέχρι πλατό τυριών και αλλαντικών, μενού με κυρίως πιάτα εμπνευσμένα από τη μεσογειακή κουζίνα, μία ενημερωμένη λίστα κρασιών και signature cocktails.

Από την πλευρά των Πετραλώνων, ο Κύριος Χου (Υπερίωνος 1, Αθήνα) είναι κρυμμένος στεγάζεται σε μια υπέροχη μονοκατοικία-νεοκλασικό το οποίο χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930 με υπέροχη αυλή στην πίσω μεριά. Μπορείς να ξεκινήσεις τη μέρα σου με καφέ και brunch και να συνεχίσεις με ποτό και cocktails.