Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΤΟ ΠΙΑΤΟ

Η τηγανητή τυρόπιτα της Δήμητρας Γουναρίδη φτιάχνεται ακόμα με την παραδοσιακή συνταγή

Σε αυτό το εργαστήριο με την προσφυγική ιστορία, βρίσκεις μία τρίγωνη τηγανητή τυρόπιτα σαν κέντημα, που φτιάχνεται καθημερινά με τις καλύτερες πρώτες ύλες.

Στην αναζήτηση της τέλειας τυρόπιτας στην Αθήνα, ο δρόμος θα σε βγάλει και στη Νέα Ιωνία. Στο εργαστήριο της Δήμητρας Γουναρίδη, βρίσκεις την περίφημη τρίγωνη τηγανητή τυρόπιτα. Με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, που ζυμώνεται με μαεστρία, με αλεύρι από τους μύλους Κρήτης και αληθινή φέτα, αυτή η τυρόπιτα δεν αφήνει ίχνος λαδιού, παρά μόνο νοστιμιά.

«Κάποιος την είχε παρομοιάσει με την τεχνική της τεμπούρα, που γίνεται σε δυνατή φωτιά και θωρακίζεται για να μην τραβάει λάδι. Είναι βέβαια και η ποιότητα του φύλλου που παίζει ρόλο», εξηγεί ο Ηλίας Γουναρίδης που αποτελεί πλέον τη νεότερη γενιά στην επιχείρηση.

τυρόπιτα Δήμητρα Γουναρίδη

«Είναι ευθύνη και πρόκληση ταυτόχρονα γιατί υπάρχει ένα επίπεδο ποιότητας που πρέπει να το διατηρήσεις. Είναι όμως και τύχη. Υπάρχουν φίλοι στην ηλικία μου ξεκινούν κάτι καινούργιο, ενώ εγώ βρήκα κάτι ήδη χτισμένο και πάτησα πάνω. Βέβαια, δεν μπορείς να κάνεις πολλές τολμηρές κινήσεις ως προς τις συνταγές γιατί πατάς πάνω στην παράδοση αλλά και πάλι υπάρχει χώρος για να βελτιώσεις ή να προσθέσεις πράγματα», προσθέτει.

Όταν ο Τάσος Γουναρίδης ήρθε στη Νέα Ιωνία από τη Μικρά Ασία ήταν οκτώ χρονών. Μαζί με τη μητέρα και τις αδερφές του αναγκάστηκε να εργαστεί σκληρά για να επιβιώσει κι έτσι ξεκίνησε να μαθαίνει την τέχνη του φύλλου σε ένα προσφυγικό υπόγειο. Το 1941 γνώρισε τη σύζυγό του, Δήμητρα, και μαζί έστησαν το εργαστήριό τους. Από το 1945 μέχρι σήμερα, οι διάσημες πλέον πίτες της Δήμητρας Γουναρίδη, καθώς επίσης το μοσχομυριστό τσουρέκι και τα υπόλοιπα καλούδια που βγαίνουν από τον φούρνο, βρίσκεται στην ίδια ακριβώς διεύθυνση.

Μπορεί το προσφυγικό κτήριο να ξαναχτίστηκε μετά τον σεισμό και η νέα γενιά να ετοιμάζει ήδη την απαιτούμενη πλέον προέκταση του χώρου, αλλά οι γεύσεις μένουν πιστές στην παράδοση.

Εκτός από τη διάσημη τηγανητή τυρόπιτα, θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε τρίγωνες πίτες με χειροποίητες γεμίσεις, από κιμαδόπιτα, και σπανακόπιτα μέχρι μανιταρόπιτα και μελιτζανόπιτα, πίτες ταψιού, αλλά και χωριάτικο φύλλο ματσόβεργας και ζύμες με το κιλό για να φτιάξεις τις δικές σου συνταγές.  Από το εργαστήριο βγαίνουν επίσης αλμυρά και γλυκά κουλούρια, τσουρέκια και σιροπιαστά γλυκά ταψιού.

«Όλα γίνονται στο εργαστήριο. Είμαστε μία ομάδα επτά ατόμων, σαν οικογένεια πια, και συνεχίζουμε τις συνταγές του παππού και της γιαγιάς» καταλήγει ο Ηλίας Γουναρίδης.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΟΥΝΑΡΙΔΗ