ΤΟ ΠΙΑΤΟ

Το Veggies Galore του Marketta είναι ένα «οσκαρικό» σάντουιτς

Το σάντουιτς που εμπνεύστηκε η Erica Cross, η Καναδή ιδιοκτήτρια του μικρού μπιστρό στη Λέκκα, δεν έχει καμία σχέση με ό,τι έχεις δοκιμάσει μέχρι τώρα.

Ένα σάντουιτς μπορεί να προσφέρει δυνατές συγκινήσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τόσο ο κινηματογράφος όσο και η τηλεόραση τού έχουν δώσει ουκ ολίγες φορές, ρόλο πρωταγωνιστή σε δημοφιλείς ταινίες και σειρές.

Στην Αθήνα, μπορείς να φας μερικά εξαιρετικά σάντουιτς, είτε αναζητάς με παστράμι είτε με χειροποίητο μπιφτέκι, με τα ήδη υπάρχοντα μαγαζιά να εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες. Γιατί το σάντουιτς μπορεί να σταθεί ως πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό αλλά και μεταμεσονύχτιο σνακ – γιατρειά μετά από κατανάλωση αλκοόλ.

Κι ενώ θεωρητικά τα είχαμε όλα, ήρθε το Marketta με το Veggies Galore να ξαναμοιράσει την τράπουλα. Γιατί το σάντουιτς που εμπνεύστηκε η Erica Cross, η Καναδή ιδιοκτήτρια του μικρού μπιστρό στη Λέκκα, δεν έχει καμία σχέση με ό,τι έχεις δοκιμάσει μέχρι τώρα.

Με το Marketta, η Erica θέλησε να επαναπροσδιορίσει την έννοια της σαλάτας. Αν και σε μία χώρα που φημίζεται για τα λαχανικά, τα μυρωδικά και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της, τα περισσότερα μαγαζιά επιμένουν σε σαλάτες προκάτ που δεν περιέχουν τίποτα από τα παραπάνω. Οι δικές της συνταγές κινούνται γύρω από τις εναλλαγές των εποχών, βασίζονται στο ελαιόλαδο (στην προκειμένη περίπτωση έρχεται από την Κρήτη) και στην πληθώρα των ελληνικών μυρωδικών.

Κι αφού έχουμε βάλει τσεκ σε όλα τα παραπάνω, έρχεται η ώρα που μια σαλάτα μπορεί να μεταμορφωθεί σε σάντουιτς και μάλιστα σε ένα από τα πιο νόστιμα και θρεπτικά που έχεις δοκιμάσει ποτέ. Το Veggies Galore είναι ένα πληθωρικό σάντουιτς, γεμάτο θρεπτικά υλικά, ιδανικό για χορτοφάγους αλλά και για όσους θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα από το κρέας και τα αλλαντικά. Πικλαρισμένα παντζάρια και καρότα, φέτα, βραστό αυγό, ελαιόλαδο και πολλά μυρωδικά μπαίνουν ανάμεσα σε δύο φέτες χειροποίητης φοκάτσιας. Το αποτέλεσμα είναι μία έκρηξη γεύσης σε κάθε μπουκιά.

 

Μία σαλάτα που είχε φάει πριν από αρκετά χρόνια στην πατρίδα της, τον Καναδά, έδωσε στην Erica την έμπνευση για ένα σάντουιτς που έχει πιστούς οπαδούς. «Εκείνη την εποχή όλοι έκαναν μια διαφορετική εκδοχή σαλάτας με παντζάρια, αλλά η καλύτερη που έφαγα ήταν μία με ψητά παντζάρια, αυγά, κατσικίσιο τυρί και μια πραγματικά ζωντανή βινεγκρέτ. Ήταν τέλεια. Κάθε μπουκιά ήταν διαφορετική, γλυκιά, αλμυρή, όξινη, και επέστρεφες πίσω για περισσότερη. Έτσι αποφάσισα ότι ήθελα να αναδημιουργήσω αυτή την ένταση μεταξύ γλυκού, αλμυρού, οξύτητας και πληθωρικότητας» εξηγεί και προσθέτει:

«Τα παντζάρια και τα καρότα τουρσί δίνουν ταυτόχρονα γλυκύτητα και οξύτητα. Η φέτα δίνει μια πληθωρική αίσθηση, αλάτι και λίγη οξύτητα. Το βραστό αυγό και η μαγιονέζα ενισχύουν την ένταση και το ελαιόλαδο προσθέτει αλάτι. Αλλά αυτό που κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά είναι τα φρέσκα μυρωδικά. Προσθέτουμε μια τεράστια ποσότητα ανάμεικτων φρέσκων μυρωδικών. Το σάντουιτς δεν έχει την ίδια γεύση χωρίς αυτά».

Το Veggies Galore είναι ένα σάντουιτς που απαιτεί αρκετό όγκο υλικών και προετοιμασία. Μάλιστα, η Erica σκέφτεται μερικές φορές αντικαταστήσει τη συνταγή, αλλά, όπως λέει και η ίδια, δεν μπορεί αφού έχει αποκτήσει φαν κλαμπ. «Ένας τακτικός πελάτης μας, το περιγράφει στους άλλους ως “οσκαρικό”» καταλήγει αστειευόμενη.