ΤΟ ΠΙΑΤΟ

Ο κόκορας με τραχανά στο Simul είναι σταθερή αξία

Ένα καλομαγειρεμένο πιάτο που ξυπνάει μνήμες κυριακάτικου τραπεζιού, μαγειρεύεται άρτια και με τις καλύτερες πρώτες ύλες και είναι το ίδιο νόστιμο κάθε φορά.

Όσο κι αν μας αρέσει να επισκεπτόμαστε καινούργια εστιατόρια και να δοκιμάζουμε νέες γεύσεις στα ήδη αγαπημένα μας, η οικειότητα στο φαγητό δίνει μια αίσθηση ασφάλειας. Το να γνωρίζεις από πριν τι θα φας, να επιστρέφεις σε ένα μαγαζί δηλαδή για ένα πιάτο που έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη σου, είναι επιτυχία.

Ο chef patron του Simul, Νίκος Θωμάς, δε θέλει να μπερδεύει ή να κουράζει τον κόσμο με δυσκολονόητες τεχνικές και πολλές πληροφορίες. Αντιθέτως, θέλει το φαγητό του να ξυπνάει συναισθήματα και μνήμες. «Αυτή είναι η ουσία σε όλα τα πιάτα» θα πει, και για όποιον παρακολουθεί τη μαγειρική του πορεία, αυτή η φιλοσοφία γίνεται πράξη.

Στο Simul, μαγειρεύουν εποχικά, εντάσσουν στο μενού τους νέες πρώτες ύλες από Έλληνες παραγωγούς και γίνονται δημιουργικοί χωρίς να χάνουν την ουσία. Η συχνή αλλαγή του μενού αποτέλεσε εξαρχής τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον Νίκο Θωμά και την Αλεξάνδρα Γασπαρινάτου.

Χωρίς καμία έκπτωση στην πρώτη ύλη – από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του μέχρι και σήμερα – το εστιατόριο αλλάζει το μενού δύο φορές τον χρόνο, ενωσματώνοντας πιάτα ανάλογα με την εποχή και τη δημιουργικότητα της κουζίνας, διατηρώντας όμως μία σταθερότητα, αρκετά σημαντική για τους πιστούς επισκέπτες τους.

Ο κόκορας με ξινό τραχανά από τη Σπάρτη, Αρσενικό Νάξου και πελτέ ντομάτας είναι από τα πρώτα πιάτα που μπήκαν στο μενού του εστιατορίου, όταν αυτό άνοιξε στις 23 Δεκεμβρίου 2015, και αποτελεί πλέον ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά του φαγητά.

Πιάτο με βαθιά νοστιμιά και comfort γεύση, δεν κρύβει πολύπλοκες τεχνικές, είναι όμως αρκετά εστιατορικό. «Η σάλτσα μαγειρεύεται γύρω στις 7 με 8 ώρες» λέει ο Νίκος Θωμάς. Τα μπούτια του κοτόπουλου φιλετάρονται και ψήνονται σε κενό αέρος περίπου 3,5 ώρες, χωρίς να αφαιρείται η πέτσα, για να διατηρούνται ζουμερά».

Συνδύασέ το με ένα Pinot Noir ή ένα Ξινόμαυρο, μιας και το Simul δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη λίστα με τα κρασιά, ενσωματώνοντας ενδιαφέρουσες ετικέτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από όλο τον κόσμο. Όσο ανοίγει ο καιρός, η όμορφη αυλή του εστιατορίου έχει βρει το σπίτι του στον ήσυχο δρόμο της Υψηλάντου στο Κολωνάκι, γίνεται ολοένα και πιο ιδανική για τις εξόδους μας.