
Πώς θα φτιάξεις μόνος σου το Bubble Tea που έχει κατακλύσει την Αθήνα
Το ασιατικής προέλευσης τσάι με γάλα και τις χαρακτηριστικές μπαλίτσες ταπιόκας είναι πιο εύκολο απ' όσο φαίνεται στην παρασκευή του.
- 31 ΙΟΥΛ 2025
Σε μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, δύσκολα θα περάσει απαρατήρητο το πολύχρωμο και «παιχνιδιάρικο» ρόφημα που κρατούν πολλοί περαστικοί: το Bubble Tea ή Boba Milk Tea. Με καταστήματα όπως τα Share Wish, Bubbletale και Bubbleicious Tea Bar να έχουν επεκταθεί από το Ιστορικό Κέντρο σε διάφορες γειτονιές της πόλης, το ασιατικής προέλευσης τσάι με γάλα και τις χαρακτηριστικές μπαλίτσες ταπιόκας έχει γίνει πλέον μόδα.
Αν και για εμάς μοιάζει με μια νέα τάση, το Bubble Tea είναι δημοφιλές στην Ασία από τη δεκαετία του ’80. Η συνταγή προέρχεται από την Ταϊβάν, όπου ξεκίνησε ως ένα ρόφημα που συνδύαζε τσάι (ζεστό ή κρύο), γάλα, φρούτα ή χυμούς, με τις ελαστικές και μαλακές πέρλες ταπιόκας να προστίθενται στο τέλος.
Οι πέρλες αυτές, γνωστές και ως “boba” ή “pearls”, κάθονται στον πάτο του ποτηριού και καταναλώνονται με ένα χοντρό καλαμάκι. Η λέξη “bubble” αναφέρεται τόσο στις φυσαλίδες που δημιουργούνται κατά την ανάμειξη, όσο και στις ίδιες τις πέρλες.
Η ταπιόκα, βασικό συστατικό αυτού του ροφήματος, είναι άμυλο που εξάγεται από τη ρίζα της μανιόκας (cassava), χωρίς γλουτένη και με ουδέτερη γεύση. Χάρη στην υφή της, προσθέτει μία ξεχωριστή εμπειρία σε κάθε γουλιά, δημιουργώντας έναν ευχάριστο συνδυασμό μεταξύ ποτού και σνακ.
Η προετοιμασία του bubble tea στο σπίτι δεν είναι τόσο περίπλοκη όσο φαίνεται. Αν οργανωθείς σωστά και έχεις τα απαραίτητα υλικά, μπορείς να το φτιάξεις με τρόπο που να ταιριάζει απόλυτα στις προτιμήσεις σου, από το επίπεδο γλυκύτητας, έως τις γεύσεις και τα toppings. Και φυσικά, το κόστος είναι αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με τα εξειδικευμένα μαγαζιά. Άσε που είναι και μια εξαιρετική ευκαιρία να αποκτήσεις το δικό σου επαναχρησιμοποιούμενο καλαμάκι για boba.
Για να διευκολύνεις τη διαδικασία, η Genevieve Yam, συνεργάτιδα του Eater, προτείνει να ετοιμάσεις από την αρχή της εβδομάδας, μια μεγάλη ποσότητα τσαγιού και απλού σιροπιού. Έτσι όταν σου έρθει η όρεξη, το μόνο που μένει είναι να μαγειρέψεις τις πέρλες ταπιόκας.
Η συμβουλή των ειδικών είναι να βράσεις τις πέρλες για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά και στη συνέχεια να τις αφήσεις στον ατμό σκεπασμένες για άλλα 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμες, είναι μαλακές, ημιδιαφανείς και ζουμερές. Το μυστικό είναι να μην παραμαγειρευτούν.
Έπειτα, προτείνουν να τις μουλιάσεις σε σιρόπι από καστανή ζάχαρη. Αυτό προσδίδει στο boba μία βαθιά, γλυκιά γεύση που θυμίζει μελάσα, ενώ δημιουργεί και τις χαρακτηριστικές ρίγες στα ποτήρια. Οι Andrew Chau και Bin Chen από την αλυσίδα Boba Guys, προτείνουν να πειραματιστείς και με άλλες μορφές ζάχαρης για πιο πλούσιο γευστικό αποτέλεσμα. Το σιρόπι διατηρείται στο ψυγείο μέχρι και έναν μήνα, οπότε αξίζει να ετοιμάσεις μεγάλη ποσότητα εκ των προτέρων.
Τέλος, η blogger Lisa Lin υπογραμμίζει τη σημασία της έντασης στο τσάι. Χρησιμοποιεί διπλή ποσότητα από φακελάκια ή αφήνει το τσάι να μουλιάσει περισσότερο από τον συνηθισμένο χρόνο – μέχρι να κρυώσει εντελώς, δηλαδή περίπου 20 με 30 λεπτά – για πιο έντονη γεύση. Παρόλο που οι οδηγίες συνήθως συστήνουν έως τέσσερα λεπτά εκχύλισης για αποφυγή πικράδας, η Lin πιστεύει ότι το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο.
Η ταπιόκα δεν είναι κάτι που μπορείς να μαγειρέψεις σε μεγάλες ποσότητες και να αποθηκεύσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα – ακόμη και στο ψυγείο. Οι πέρλες ταπιόκας απολαμβάνονται καλύτερα την ημέρα που τις ετοιμάζεις και δεν πρέπει να φυλάσσονται όλη τη νύχτα. Μετά από αρκετές ώρες, η υφή των μαγειρεμένων σφαιριδίων ταπιόκας αλλοιώνεται και χάνει τη χαρακτηριστική της μαστιχωτή υφή.
Το bubble tea είναι εύκολα προσαρμόσιμο και μπορεί να παρασκευαστεί με πλήρες γάλα, μισό-μισό, συμπυκνωμένο, ακόμη και με γάλα χωρίς λακτόζη. Δοκίμασέ το με τα αγαπημένα σου είδη τσαγιού και πειραματίσου με τις γεύσεις των toppings. Σκοπός σου άλλωστε είναι να το απολαύσεις.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.