Eurokinissi
ΠΟΛΗ

Πού να ψωνίσεις τις καλύτερες λαγάνες της Αθήνας

Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας και φυσικά τα Νότια και Βόρεια Προάστια. Λαγάνα στην κλασική εκδοχή της αλλά και ολικής ή με γεύσεις.

Επίπεδη, με λεπτή ψίχα, τραγανή κόρα και αρκετό σουσάμι, η λαγάνα είναι ένα από τα βασικά εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας. Συνοδεύει ιδανικά τον ταραμά και τα υπόλοιπα φαγητά του γιορτινού τραπεζιού και δεν μένει ποτέ για την επόμενη μέρα.

Πρόκειται για άζυμο άρτο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την Καθαρά Δευτέρα. Ακόμα κι αν δεν είσαι από αυτούς που συμπαθούν τα έθιμα και της παραδόσεις, αυτό το ψωμί έχει την τιμητική του. Πολλοί είναι μάλιστα αυτοί που αναρωτιούνται γιατί πρέπει να κάνει την εμφάνισή του μόνο μία φορά τον χρόνο, τη μέρα που σηματοδοτεί την αρχή της Σαρακοστής.

Μπορείς πάντα να πειραματιστείς και να τη φτιάξεις στο σπίτι αλλά αν δεν έχεις διάθεση για ζύμωμα, υπάρχουν οι ειδικοί που ξέρουν την τέχνη της.

Αν είσαι πρωινός τύπος, τότε θα ξέρεις ότι την Καθαρά Δευτέρα καλό είναι να ξεκινήσεις νωρίς για να προμηθευτείς τη λαγάνα σου φρέσκια και ζεστή. Αν πάλι θέλεις να είσαι έτοιμος από πριν, υπάρχουν φούρνοι που αφιερώνουν περισσότερες ημέρες στην παρασκευή της.

Μαμά Ψωμί

Ημέρα γιορτής είναι η Καθαρά Δευτέρα για τον φούρνο που φημίζεται για τη μεγάλη ποικιλία στο ψωμί του. Έτσι, από το βράδυ της Κυριακής θα ξεκινήσει να φουρνίζει λαγάνες, για όσους θέλουν να προμηθευτούν αποβραδίς τη δική τους και θα συνεχίσει μέχρι την επόμενη ημέρα.

ΜΑΜΑ ΨΩΜΙ
 • Ζαχαρίτσα 42, Κουκάκι
 • 210 9227686

Kora

Το πρωί της Δευτέρας – και μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων (που συνήθως είναι νωρίς) – ο φούρνος της Αναγνωστοπούλου θα προσφέρει τις λαγάνες του. Εκτός από την κλασική, θα βρεις και μία ακόμα πρόταση με μαυροκούκι και  za’atar. Δύσκολο task για τους bakers η παρασκευή της, γι΄αυτό της αξίζει μια περίοπτη θέση στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

KORA
 • Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι
 • 210 3627855

Ο Τάκης

Ο διάσημος φούρνος κάτω από την Ακρόπολη που λειτουργεί στην ίδια θέση από το 1970 έχει την τιμητική του αυτές τις ημέρες. Ξεκίνα νωρίς για να προμηθευτείς λαγάνα αλλά και άλλες λιχουδιές.

Ο ΤΑΚΗΣ
 • Μισαραλιώτου 14, Ακρόπολη
 • 210 9230052

Τρομερό Παιδί

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Από νωρίς το πρωί της Καθαράς Δευτέρας ο φούρνος των Ιλισίων θα ξεφουρνίζει τις λαγάνες του, προσφέροντας μερικές επιπλεόν γεύσεις πέραν της κλασικής.

ΤΡΟΜΕΡΟ ΠΑΙΔΙ
 • Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, τηλ: 210 7777537
 • 210 7777537

Ρεμούνδος

Κυψέλη

Ο ιστορικός φούρνος της Κυψέλης συνεχίζει με σεβασμό την ιστορία του παππού – δημιουργού και προσφέρει καθημερινά τα καλύτερα αρτοσκευάσματα. Η λαγάνα δεν θα είναι guest star μόνο για την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, καθώς θα συνεχίσουν να φτιάχνουν για δύο ολόκληρες εβδομάδες.

ΡΕΜΟΥΝΔΟΣ
 • Κυψέλης & Τήνου, Κυψέλη
 • 210 8215808

Λυκαβηττός

φούρνος λυκαβηττός

Ο φούρνος που άνοιξε ο Σταύρος Ισκιδάκης πριν από 35 χρόνια στο Κολωνάκι αντέχει στον χρόνο και συνεχίζει να κρατάει την ποιότητα ψηλά. Στον Λυκαβηττό έμαθαν οι αθηναίοι να τρώνε γερμανικό ψωμί και λιχουδιές από όλο τον κόσμο αλλά δεν λείπει η παράδοση. Έτσι, την Καθαρά Δευτέρα, ο φούρνος έχει την τιμητική του με τους πιστούς πελάτες του να σπεύδουν για λαγάνα.

ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ

Καρράς

Σταθερή αξία στην Άνοιξη, ο Φούρνος Καρράς επιμένει από το 1928 στην παράδοση και την ποιότητα, ψήνοντας τα ψωμιά του στον ξυλόφουρνο. Από το Σάββατο, αρχίζει να βγάζει τη λαγάνα του στην κλασική εκδοχή της.

ΚΑΡΡΑΣ
 • Λ. Μαραθώνος 58, Άνοιξη
 • 210 6217762

Φούρνος Σέκκας

Με παραδοσή από το 1967 στο ζυμωτό, προζυμένιο ψωμί ο Σέκκας στον Πειραιά δεν αποτελεί εξαίρεση ούτε για τις λαγάνες του που ψήνονται στα ξύλα. Ελαφρώς αφράτες, με μπόλικο σουσάμι και μαυροκούκι.

ΦΟΥΡΝΟΙ ΣΕΚΚΑΣ