iStock
ΓΕΥΣΗ

Πού θα φας το πιο νόστιμο κεμπάπ στην Αθήνα

6 μαγαζιά για ζουμερά και αφράτα κεμπάπ, σε μερίδα ή τυλιχτά.

Η επιλογή του κρέατος, η αναλογία του με το λίπος, η τεχνική ζυμώματος, τα μπαχαρικά και το πώς θα περαστεί στη σούβλα, είναι σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν το πόσο ζουμερό και νόστιμο θα γίνει το κεμπάπ.

Τα αφράτα αυτά μπιφτέκια, με καταγωγή από την Ανατολή  έχουν αρκετές παραλλαγές ως προς την παρασκευή τους. Το σίγουρο είναι ότι ταιριάζουν τέλεια με ζεστές πίτες, σάλτσες, όπως γιαουρτλού, καυτερές πιπεριές, δροσιστικές ντομάτες και φρέσκο κρεμμύδι.

Το λαχταριστό κεμπάπ του Tomas

σουβλάκι Το κεμπάπ του Τόμας / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Το κεμπάπ του Τόμας είναι από τα καλύτερα της Αθήνας. Προερχόμενος από την Αρμενία, το 1985 άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στην οδό Θ. Βρεσθένη στον Νέο Κόσμο για να μεταφερθεί το 1988 στη Σαρκουδίνου 43 όπου έμεινε για 29 χρόνια. Από το 2016, ο Τόμας βρίσκεται λίγο πιο κάτω, στον αριθμό 49, εκεί δηλαδή που τον βρίσκουμε και σήμερα.

Το κεμπάπ του φτιάχνεται αποκλειστικά από αρνί και μοσχάρι, ενώ στο μείγμα μπαίνει απλώς λίγο αλάτι και στο τυλιχτό με πίτα βάζει μόνο ντομάτα και κρεμμύδι. Φυσικά, υπάρχει και η μερίδα, με τα αφράτα κεμπάπ να συνοδεύονται από ζεστές πίτες, ντομάτες περασμένες από τα κάρβουνα και λεπτοκομμένο κρεμμύδι με μαϊντανό για να σπάσει η αψάδα. Στα χρόνια που πέρασαν, λίγες ήταν οι προσθήκες που έγιναν στο μενού, όπως κοτόπουλο και σουτζούκι, με το μυστικό να είναι πάντα η ποιότητα και η καλή πρώτη ύλη.

Στον Αβραάμ στη Δραπετσώνα

κεμπάπ

Ένα από τα ιστορικά μαγαζιά της περιοχής, αφού ξεκίνησε το 1938 με το φημισμένο καυτερό σουτζούκι του. Ο Πόντιος Αβράαμ Σαββίδης μετέδωσε τη μαεστρία και την τέχνη του στη νέα γενιά και παρόλο που το σουβλατζίδικο έχει αλλάξει πλέον χέρια, παραμένει μια cult αναφορά σε περασμένες εποχές.

Το κεμπάπ του είναι πληθωρικό και αν το προτιμήσεις σε μερίδα, συνοδεύεται από μία μεγάλη πίτα, ντομάτα ψημένη, πιπεριά Φλωρίνης, κρεμμύδι και πατάτες τηγανητές. Αν πας μέχρι εκεί, δοκίμασε και το «μαύρο» του, που δεν είναι άλλο από το σουτζούκι για το οποίο έγινε γνωστός.

Ο Σέρκος στην Κοκκινιά

Το αφράτο, αρμένικο κεμπάπ του Σέρκου μετράει 50 χρόνια στην Κοκκινιά, με την επόμενη γενιά να παραμένει πιστή στις αξίες του δημιουργού του. Το κεμπάπ δεν έχει πολλά – πολλά, μόνο αλάτι και πιπέρι, ό,τι χρειάζεται δηλαδή το μείγμα του αρνίσιου και μοσχαρίσιου κιμά. Αφράτες πίτες, ντομάτες και κρεμμύδι ολοκληρώνουν τη μερίδα.

Ο Αιγύπτιος στην Ηλιούπολη

Αιγύπτιος Ηλιούπολη

Θα πας για τα τραγανά φαλάφελ, τις μαλακές πίτες που ψήνονται στα κάρβουνα και τα κίμπε που μοιάζουν με τηγανητά κεφτεδάκια και είναι γεμιστά με κιμά, πλιγούρι και κουκουνάρι. Μετά τα πρώτα πιάτα όμως, σειρά στον Αιγύπτιο έχουν τα κρεατικά. Το σουβλάκι μοσχάρι είναι πεντανόστιμο και το κοτόπουλο ζουμερό, αλλά αν σου αρέσει το κεμπάπ, εδώ προσθέτουν λίγο αρνίσιο κιμά για γεύση και λιπαρότητα και το πλάθουν λεπτό και φίνο.

ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ

Το οικογενειακό Ρόδι στα Σεπόλια

κεμπάπ

Βασισμένο στις οικογενειακές συνταγές, το Ρόδι παραμένει ένα από τα πιο τίμια σουβλατζίδικα στα Σεπόλια, κάτω από τις γραμμές του τρένου. Λειτουργεί από το 1970 και ειδικεύεται στο κεμπάπ, παρόλο που βρίσκεις κι άλλες επιλογές όπως σουτζούκι αρμένικο, λαχματζούν, γεμιστό μπιφτέκι μοσχαρίσιο και παϊδάκια.

ΤΟ ΡΟΔΙ

Η σταθερή αξία του κυρ Αρίστου

κεμπάπ

Εδώ, η τέχνη του κεμπάπ έφτασε στο Παλαιό Φάληρο από τη Σμύρνη. Ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανός και πάπρικα είναι τα υλικά που περιλαμβάνουν τα τυλιχτά και πέρα από το κλασικό κεμπάπ, μπορείς να δοκιμάσεις κοτόπουλο και προβατίνα. Κι αν είσαι λίγο παραπάνω μερακλής, στον Κυρ Αρίστο προσφέρουν παστουρμά και σουτζούκι κομμένα στο χέρι.