Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Πού θα φας τα καλύτερα σουβλάκια εκτός κέντρου

9 εγγυημένες διευθύνσεις όταν ψάχνεις καλό σουβλάκι από την Καλλιθέα μέχρι τη Δραπετσώνα κι από το Ελληνικό ως τη Νέα Ερυθραία.

Πολλές οι λίστες που διατείνονται πώς φιλοξενούν τα «καλύτερα» σουβλάκια στην Αθήνα και μπορεί η γεύση να είναι υποκειμενική αλλά για τις παρακάτω διευθύνσεις μπορούμε τρόπον τινά να εγγυηθούμε. Μαγαζιά που λειτουργούν χρόνια, έχουν πλέον καθιερωμένη πελατεία αλλά κερδίζουν και νεότερη, κρατούν τις παραδοσιακές συνταγές τους και προσέχουν λίγο παραπάνω το σουβλάκι τους. Πού τρώμε τακτικά, όπως και οι φίλοι μας και τα συζητάμε μεταξύ μας.

9 εγγυημένες διευθύνσεις λοιπόν από την Καλλιθέα μέχρι τη Δραπετσώνα κι από το Ελληνικό ως τη Νέα Ερυθραία όταν ψάχνεις καλό σουβλάκι εκτός κέντρου.

Στα πέριξ του κέντρου

σουβλάκι Το κεμπάπ του Τόμας / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
Το κεμπάπ του Τόμας

Στον Νέο Κόσμο, που έχει γίνει πια δορυφόρος του Κουκακίου ο Αχιλλέας (Σπινθάρου 18, Νέος Κόσμος) λειτουργεί από το 1987 και από το απόγευμα που ανοίγει, σχηματίζεται ουρά για τον γύρο του. Τον φτιάχνουν καθημερινά σε μικρή ποσότητα από επιλεγμένα κομμάτια κρέατος που μαρινάρονται με τη δική τους μυστική συνταγή. Δε θα πετάξεις κανένα κομμάτι (δεν θα βρεις περιττό λίπος) και δε θα προσθέσεις επιπλέον αλάτι (τα μπαχαρικά του είναι όπως πρέπει). Τον απολαμβάνεις σε μία ξεροψημένη πίτα με ντομάτα, κρεμμύδι, ντομάτα και τζατζίκι.

Στον Τόμας (Σαρκουδίνου 49) πηγαίνεις για το κεμπάπ. Ο Αρμένιος Τόμας ήρθε στην Αθήνα το 1977 κι έχοντας μυηθεί στα μυστικά της μαγειρικής από τη μητέρα του, αποφάσισε να αφήσει πίσω του τη δουλειά του ως μοντελίστ και να ανοίξει το ομώνυμο μαγαζί του. Ο μικρότερος γιος του, ο Μάριος, συνεχίζει μια παράδοση χρόνων, με το χειροποίητο κεμπάπ που φτιάχνεται μόνο με μοσχάρι, αρνί και αλάτι.

Με αρκετά χρόνια παράδοσης στην Καλλιθέα, ο Λευτέρης (Ξενοφώντος 146) είναι γνωστός για τα σουβλάκια του στην περιοχή. Η ψησταριά ανάβει το απόγευμα και η μεγάλη πρασιά που απλώνεται έξω από το μαγαζί είναι ό,τι πρέπει για να πιάσεις τραπέζι το βράδυ. Θα παραγγείλεις πίτα με μπιφτέκι και επειδή κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα, βάλε εξαρχής δύο στην παραγγελία σου.

Σουβλάκι και πιροσκί, ένα για τον δρόμο, ένα για το σπίτι. Αυτή είναι η παραγγελία στο μαγαζί της κυρίας Άννας, γνωστό και ως «Ρωσίδες» (Αναγνωσταρά 16), μιας και η ιστορία του ξεκινά από δύο γυναίκες με καταγωγή από τη Ρωσία. Η επιχείρηση πέρασε στα χέρια της κυρίας Άννας πριν από 33 χρόνια, η οποία ήρθε από το Καζακστάν στην Ελλάδα το 1978. Μαζί της έφερε και τη συνταγή για τα ρωσικά πιροσκί, τα οποία φτιάχνει καθημερινά, όπως και τα διάσημα σουβλάκια της με τη δική της μυστική κόκκινη σάλτσα.

Στα Βόρεια

Μία μερίδα καλαμάκια στον Καυτερό με τη σήμα κατατεθέν καυτερή σάλτσα
Μία μερίδα καλαμάκια στον Καυτερό με τη σήμα κατατεθέν καυτερή σάλτσα

Σε μία αυλή που θυμίζει χωριό, ανάμεσα σε κτίρια που στεγάζουν γραφεία εταιρειών και πολυκατοικίες, ο Καυτερός (Αγρινίου 5) μοιάζει αφημένος από άλλη εποχή. Θα πιάσεις τραπέζι για να απολαύσεις με την ησυχία σου τη μερίδα με καλαμάκια χοιρινά, πίτες, ντομάτες, κρεμμύδια και φυσικά τη -σήμα κατατεθέν- καυτερή σάλτσα του μαγαζιού, ιδανικός συνδυασμός η παγωμένη μπύρα. Αν πάλι, είσαι βιαστικός, προτίμησε τυλιχτό, πάντα με σάλτσα.

Τα σουβλάκια του Πανερυθραϊκού (Αναξαγόρα 11) τρώγονται σε δύο μπουκιές, γι΄ αυτό κάνε εξαρχής σοφά την παραγγελία σου. Το μαγαζί αποτελεί σταθερά αξία στη Νέα Ερυθραία, καθώς λειτουργεί από το 1975 και μένει πιστό στη συνταγή του, με τα χειροποίητα χοιρινά καλαμάκια, το κρεμμύδι με τον μαϊντανό και το κόκκινο πιπέρι, όλα μέσα σε αφράτη πιτούλα.

Τα Σουβλάκια της Λίλας (25ης Μαρτίου 41) στο Νέο Ψυχικό μπορεί να πέρασαν στα χέρια της επόμενης γενιάς αλλά δεν άλλαξαν και πολλά στο πέρασμα του χρόνου. Εκτός από τις κλασικές επιλογές σε καλαμάκια, θα βρεις μπιφτέκι και κοντοσούβλι για την τραγανή και ξεροψημένη πίτα σου. Το απ’ όλα της Λίλας ή «κομπλέ» όπως το λένε, έχει σπιτική σάλτσα ντομάτας, μία μικρή δόση μουστάρδας, ντομάτα και κρεμμύδι.

Στα Νότια

Ένα από όλα στο Ελληνικόν, που δεν κάνει ντελίβερι / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
Ένα από όλα στο Ελληνικόν, που δεν κάνει ντελίβερι

Και νόστιμο καλαμάκι κοτόπουλο και λαχταριστό μπιφτέκι βρίσκεις στο Ελληνικόν (Λ. Ιασωνίδου 53), που φημίζεται για το σουβλάκι του. Ντελίβερι δεν κάνει, οπότε αν βρεθείς στα νότια πεινασμένος, κάνε μία παράκαμψη.

Στον Πειραιά

Αν φας στο Ροδόπολις στη Δραπετσώνα θα θέλεις να επιστρέψεις σύντομα / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
Αν φας στο Ροδόπολις στη Δραπετσώνα θα θέλεις να επιστρέψεις σύντομα

Δεν ξεχνάς την πρώτη φορά που δοκιμάζεις τα μπιφτεκάκια και την πίτα που έχει ποτίσει με τη μαγική κόκκινη σάλτσα στο Ροδόπολις – Κοσμίδης (Ανδριανού 13) στη Δραπετσώνα. Όλα είναι χειροποίητα, από τα χοιρινά καλαμάκια μέχρι τα μπιφτέκια και φυσικά τη σάλτσα που η συνταγή της παραμένει μυστική.