Getty Images Christiana Botic
ΓΕΥΣΗ

Πού θα φας τα καλύτερα τυλιχτά χωρίς κρέας στην Αθήνα

Επτά διευθύνσεις στην πόλη για να βρεις τα πιο νόστιμα χορτοφαγικά μπουρίτο, λαχματζούν και σουβλάκια με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιγκανισμού.

Οι μέρες που το νηστίσιμο ή «παιδικό» σουβλάκι ήταν η μοναδική εναλλακτική για κάποιον που ήθελε να αποφύγει το κρέας, ανήκουν (ευτυχώς) στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια, έκαναν την εμφάνισή τους μαγαζιά που άκουσαν την ανάγκη για περισσότερες χορτοφαγικές – ακόμα και vegan επιλογές – ξεφεύγοντας από τη λογική της σαλάτας. Έτσι, βρίσκουμε τυλιχτά με γύρο μανιταριών και ντολμαδάκια, χορτοφαγικά μπουρίτο και λαχματζούν, ακόμα και vegan hot dog.

Σήμερα, 1η Νοεμβρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Βιγκανισμού (World Vegan Day). Η ημέρα ξεκίνησε στην Αγγλία το 1994, όταν η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων Louise Wallis έψαχνε το κατάλληλο πλαίσιο για να γιορτάσει την 50ή επέτειο της Vegan Society. Ως πρόεδρος της Vegan Society, στόχος της ήταν όχι μόνο να τονίσει την ύπαρξη μιας vegan κοινότητας, αλλά και να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι η λέξη “vegan” είχε βρει το δρόμο της στην αγγλική γλώσσα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιγκανισμού αποτελεί μια ευκαιρία για τους vegans να γιορτάσουν την εν λόγω διατροφή και να μοιραστούν τις θετικές της πτυχές. Είναι όμως και μια αφορμή για τους υπόλοιπους να αλλάξουν έστω και λίγο τις διατροφικές τους συνήθειες, μειώνοντας την ποσότητα του κρέατος που καταναλώνουν.

Στις παρακάτω διευθύνσεις στην Αθήνα θα βρεις τα πιο νόστιμα τυλιχτά χωρίς κρέας για να γιορτάσεις την ημέρα ή απλώς να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό.

Χορτοφαγικό μπουρίτο στο Απ’ Αλλού

Σε ένα από τα πιο παλιά μαγαζιά των Εξαρχείων που προσφέρουν γρήγορο φαγητό στο χέρι, πριν γίνει τάση το street food, τρως ένα χορταστικό και οικονομικό τυλιχτό. Το χορτοφαγικό μπουρίτο που βρίσκεις στο Απ’ Αλλού περιέχει φρέσκα και ψητά λαχανικά και ρύζι. Επίσης, κοστίζει λιγότερο από τρία ευρώ.

Λαχματζούν ζάαταρ στο Feyrouz

Το Feyrouz είναι ένα από τα καλύτερα street food της πόλης κι αυτό γιατί εμμένει εδώ και χρόνια στην ευγενική εξυπηρέτηση και στη συνέπεια όσον αφορά την ποιότητα και τη γεύση των προϊόντων του. Μια εξίσου σημαντική παράμετρος που το βάζει στη λίστα με τους πιο αγαπημένους προορισμούς για φαγητό στο χέρι είναι η ποικιλία του καταλόγου του.

Βρίσκεις αρκετές vegan και χορτοφαγικές επιλογές σε λαχματζούν (τυλιχτά) και πίτες, με φρέσκα και θρεπτικά υλικά. Ένα από αυτά που ξεχωρίζουν είναι το λαχματζούν ζάαταρ (το αγριοθύμαρο της Συρίας όπως το αποκαλούν) με λεπτή προζυμένια πίτα ολικής άλεσης, ψημένη με manouche από μπαχαρικά, μυρωδικά και ξηρούς καρπούς, που συνδυάζεται ιδανικά με χούμους.

Ντολμαδάκι σε πίτα στο Hoocut

 

Το Hoocut θέλησε να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μας με το σουβλάκι. Έτσι, μάς σύστησε τη δική του ποιοτική εκδοχή που περιλαμβάνει χειροποίητη πίτα, φρέσκα λαχανικά και κρέατα με την υπογραφή των αδερφών Λιάκου.

Κι ενώ το τυλιχτό προβατίνα κέρδισε φανατικούς οπαδούς, έρχεται μία άλλη πρόταση να κερδίσει ακόμα και όσους δεν δηλώνουν χορτοφάγοι: πίτα με χειροποίητα ντολμαδάκια περασμένα από τα κάρβουνα, τζατζίκι, ντομάτα, άνηθο και κρεμμύδι.

Φαλάφελ στο Al Sharq

φαλάφελ πλατεία βάθης

Στο Al Sharq στην πλατεία Βάθη το αυθεντικό φαλάφελ σερβίρεται με μαρούλι, ντομάτα, ταχίνι και μαϊντανό και ενδείκνυται να πεις «ναι» στην καυτερή σάλτσα. Δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που προσθέτουν και πατάτες τηγανητές.

Το ταχίνι είναι αυτό που εξισορροπεί το κάψιμο της κόκκινης σάλτσας, με τη λεμονάτη και σκορδάτη γεύση του να ξεχωρίζει. Αυτή η αραβική πίτα που κλείνει μέσα της τρία μεγάλα φαλάφελ, κοστίζει μόνο 1,5 ευρώ.

AL SHARQ

Τυλιχτό με γύρο μανιταριών στο Cookoomela Grill

τυλιχτά χωρίς κρέας

Σε αντίθεση με άλλα καταστήματα που εντάσσουν στα μενού τους επιλογές χωρίς κρέας, η κουζίνα του Cookoomela στηρίζεται στη μεσογειακή φυτική διατροφή. Έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία τυλιχτών που έχουν ως βάση τους τον γύρο μανιταριών και διαφορετικά υλικά, όπως φυτικό τζατζίκι, μαγιονέζα, φρέσκια σαλάτα και πατάτες.

COOKOOMELA GRILL

Chivichanga στο Ancho Mexican Grill

H chivichanga είναι μόνο ένας από τους πολλούς λόγους για να επισκεφθείς ένα από τα καταστήματα Ancho στην Αθήνα. Πρόκειται για tortilla που γεμίζει με τα υλικά της αρεσκείας σου και στη συνέχεια ψήνεται στο grill.

Το πρώτο βήμα γίνεται επιλέγοντας τη βάση (πικάντικο τόφου ή φαχίτας λαχανικών και μανιταριών), στη συνέχεια το ρύζι και τα φασόλια για να ολοκληρώσεις με salsa και toppings, φτιάχνοντας ένα αποκλειστικά vegan φαγητό.

Hot Dog στο Βαζάκι

Σημείο συνάντησης για όσους έχουν διαφορετικές διατροφικές συνήθειες – vegan, χωρίς γλουτένη, χωρίς ζάχαρη κτλ – αλλά και για εκείνους που θέλουν να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές είναι το Βαζάκι.

Το juice bar έχει δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο μενού που βασίζεται αποκλειστικά στις φυτικές πρώτες ύλες και περιλαμβάνει αρκετές προτάσεις για ένα ολοκληρωμένο γεύμα αλλά και για φαγητό στο χέρι, όπως το περίφημο vegan hot dog του. Το λουκάνικο tofu μπαίνει ανάμεσα σε χειροποίητο ψωμί και περιχύνεται με σπιτική σάλτσα ντομάτας και vegan μαγιονέζα.