© iStock
ΓΕΥΣΗ

Πού θα φας τα πιο νόστιμα noodles στην Αθήνα

Από το pad thai του Rouan Thai μέχρι το pad see ew του Tuk Tuk, αυτά είναι όσα ξεχωρίζουμε.

Η κουζίνα της ασιατικής ηπείρου αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή για noodles σε διαφορετικές εκδοχές, που συνδυάζονται με αμέτρητες σάλτσες, σούπες και διάφορα άλλα υλικά. Σύμφωνα με το National Geographic, το αρχαιότερο δείγμα noodles χρονολογείται πριν από 4,000 χρόνια και ανακαλύφθηκε στην Κίνα. Θα ήταν, λοιπόν, ασφαλές να πούμε ότι αυτή η δημοφιλής αμυλούχα τροφή έχει μακρά ιστορία ως βασικό συστατικό στη διατροφή των ανθρώπων.

Με τις πολλές διαθέσιμες επιλογές που υπάρχουν σε noodles, σίγουρα δεν μπορούν να μπουν σε μία και μόνο κατηγορία. Διαφορετικές συνθέσεις, σχήματα, μήκη και υφές κάνουν κάθε τύπο noodle μοναδικό και ταιριαστό για διαφορετικούς σκοπούς. Τα udon, για παράδειγμα, αποτελούν βασικό συστατικό της ιαπωνικής κουζίνας. Παρασκευάζονται με αλεύρι σίτου, νερό και αλάτι και έχουν πλάτος μεταξύ 2 και 4 χιλιοστών. Τα βρίσκεις στρογγυλεμένα, σε λεπτό, σωληνοειδές σχήμα, αλλά και επίπεδα.

Σε σύγκριση με τα soba noodles, τα οποία είναι επίσης κοινά στην Ιαπωνία, το Japan-Guide.com σημειώνει ότι τα udon είναι πιο μαστιχωτά και συνήθως έχουν λευκό χρώμα. Τα udon σερβίρονται ζεστά και κρύα, κάτι που τα κάνει δημοφιλή σε δεκάδες παρασκευές. Στην πιο απλή τους εκδοχή, σερβίρονται με έναν βασικό ζωμό dashi, αλλά συνδυάζονται επίσης με σάλτσα miso ή κάρυ.

Τα soba παρασκευάζονται με φαγόπυρο (soba στα ιαπωνικά) το οποίο συχνά αναμειγνύεται με αλεύρι σίτου. Δεδομένου ότι τα υλικά που απαιτούνται για την παρασκευή των soba noodles είναι απλά, το αποτέλεσμα εξαρτάται από την ποιότητά τους. Το Κιότο (όπου παρασκευάζονται συνήθως) βραβεύεται για την καθαρότητα του νερού, σύμφωνα με το 50 Best. Η αρχική εκδοχή των soba χρονολογείται από τον όγδοο αιώνα, αλλά η σύγχρονη εκδοχή πιθανότατα δημιουργήθηκε τον 16ο ή 17ο αιώνα.

Με το mei fun αναφερόμαστε τόσο σε rice vermicelli noodles όσο και σε πιάτα που περιλαμβάνουν τα πολύ λεπτά noodles. Τα ευαίσθητα αυτά noodles που μοιάζουν με νήματα, παρασκευάζονται με ρυζάλευρο και νερό και τα συστατικά είναι σίγουρα ένα μπόνους για όποιον ακολουθεί μία δίαιτα χωρίς γλουτένη. 

Ενώ τα vermicelli noodles είναι λεπτές, λεπτές κλωστές, τα flat rice noodles (που συναντάς σε ένα pad thai) είναι πιο φαρδιά και, σύμφωνα με το όνομά τους, επίπεδα. Χρησιμοποιούνται επίσης σε σούπες Pho κι έτσι στο Βιετνάμ ονομάζονται bahn pho.

Οι σύγχρονες συνταγές προσθέτουν κι άλλα συστατικά σε noodles που παραδοσιακά φτιάχνονται μόνο με αλεύρι και νερό. Έτσι, για παράδειγμα, μπορείς να βρεις vermicelli noodles με αλεύρι σίτου, ταπιόκα και αυγά.

Στο δημοφιλές ramen, τα noodles παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Σύμφωνα με τον Γιώργο Χατζηιωαννίδη, ο οποίος είναι μέλος της μαγειρικής ομάδας του Nolanverse, τα ramen noodles έχουν πιο υψηλό pH από τα συνηθισμένα, με αποτέλεσμα να έχουν τη συγκεκριμένη υφή και γεύση.

Χάρη στη μεγάλη ποικιλία των noodles, οι συνταγές είναι αμέτρητες. Στην Αθήνα, υπάρχουν μαγαζιά που τα προσφέρουν σε διαφορετικές εκδοχές, όπως το Rouan Thai με το διάσημο πλέον pad thai ή το Tuk Tuk Thai Street Food με τα pad see ew ή τα chao mein. Ακολουθούν μερικές δικές μας (νόστιμες) επιλογές.

Pad Thai στο Rouan Thai

pad thai noodles Unsplash

 

Το Pad thai είναι ένα πιάτο με stir-fried rice noodles που σερβίρεται συνήθως ως φαγητό του δρόμου στην Ταϊλάνδη και αποτελεί ένα από τα κλασικά πιάτα της τοπικής κουζίνας. Στο Rouan Thai, που σημαίνει το «σπίτι της Ταϊλάνδης», παραμένει από τις πιο δημοφιλείς και κλασικές επιλογές για τους θαμώνες του εστιατορίου.

Τα ρυζομακάρονα μαγειρεύονται στο γουόκ με διάφορα λαχανικά και θαλασσινά και σερβίρονται με λάιμ και μια επιλογή τεσσάρων υλικών, τα οποία πασπαλίζεις από πάνω κατά το δοκούν: ζάχαρη, τριμμένο φιστίκι, καυτερό μπούκοβο και πιπεριά τουρσί.

Pad See Ew Noodles στο Tuk Tuk

Rouan Thai

Αυτά τα noodles ρυζιού συνδυάζονται με λαχανικά (για ένα νόστιμο χορτοφαγικό πιάτο) καθώς επίσης με κοτόπουλο ή χοιρινό, αυγό, κινέζικο μπρόκολο, σάλτσα σόγιας oyster σως και rice vinegar. Το Tuk Tuk προσπαθεί να μένει πιστό στις παραδοσιακές συνταγές της Ταϊλάνδης, κρατώντας στον πυρήνα του τη λογική του street food.

TUK TUK THAI STREET FOOD

Ψητή πανσέτα και κίμτσι noodles στο Saitama

Στο σχετικά νέο street food που προσγειώθηκε στην πολύχρωμη γειτονιά του Κεραμεικού, η Ασία συναντά την Ανατολή. Με δύο βασικές κατηγορίες -κεμπάπ και noodles- ο Άνταμ Κοντοβάς ενώνει διαφορετικές κουζίνες και πολιτισμούς με τον πιο νόστιμο τρόπο. Στα highlights, τα χειροποίητα noodles με ψητή πανσέτα, κίμτσι, μποκ τσόι, τηγανητό κρεμμύδι, edamame και σάλτσα Saitama.

Udon noodles στο Nakama

Nakama

“Nakama” σημαίνει «κλειστός κύκλος, παρέα» και στο πέρασμα των χρόνων, το casual sushi bar στο Κολωνάκι, έχει σταθεί αντάξιο των περιστάσεων. Τα χορτοφαγικά udon noodles αποτελούν μία νόστιμη επιλογή όταν θέλεις ένα γρήγορο και οικονομικό delivery στο σπίτι, χωρίς υπερβολές.

Pho στο Hanoi

Hanoi

Σούπα και noodles πάνε μαζί και στο Hanoi βρίσκεις την Pho με μοσχάρι, κοτόπουλο αλλά και σε χορτοφαγική εκδοχή. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης έξι πιάτα με noodles σε διαφορετικούς συνδυασμούς -ανάμεσά τους και ρυζομακάρονα με μοσχάρι- για να διαλέξεις ανάλογα με την όρεξη της στιγμής.

Stir Fry Mushrooms στο Buba

Οι λάτρεις των μανιταριών έχουν το πιάτο τους στο Buba. Stir fry με μανιτάρια black fungus, chitake και shimeji με glass noodles, fish sauce και soy sauce για μια χορτοφαγική επιλογή γεμάτη πρωτεΐνη.