© Smash n Bun
ΦΑΓΗΤΟ

Πού θα φας το καλύτερο τηγανητό κοτόπουλο της πόλης

Tραγανό έξω, ζουμερό μέσα: μία λίστα για να βρεις αυτό ζητάς στην Αθήνα.

Το τραγανό πανάρισμα είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας για το πώς αντιλαμβανόμαστε τη γεύση του τηγανητού κοτόπουλου, το οποίο είναι τόσο λαχταριστό. Στην πραγματικότητα, ίσως να υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση στο γιατί γλείφεις τα δάχτυλά σου όταν κρατάς έναν κουβά με chicken nuggets και γιατί δεν μπορείς να αντισταθείς σε αυτό το «κρατς» της κάθε μπουκιάς.

Σε μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Flavor από τον Charles Spence, ο οποίος έχει χτίσει την καριέρα του γύρω από τον περίπλοκο χορό μεταξύ του εγκεφάλου και της διατροφής μας, ο πειραματικός ψυχολόγος αναλύει ακριβώς γιατί ο ήχος του φαγητού μας και ο τρόπος που ηχεί στα αυτιά μας είναι ζωτικής σημασίας για τη γεύση τού. Ο Spence φτάνει στο σημείο να περιγράφει τον ήχο ως «την ξεχασμένη αίσθηση γεύσης».

 

Δεν είναι μόνο ο ήχος που παίζει σημαντικό ρόλο στην ευχαρίστησή μας αλλά και το γεγονός ότι οργανισμός μας αγαπάει το αλάτι και το λίπος, δύο βασικές πτυχές του συγκεκριμένου πιάτου. Κι ας μην ξεχνάμε ότι στρεφόμαστε σε ευκολία στο comfort food, το οποίο μπορεί να μην είναι πάντα τόσο υγιεινό. Φαντάζομαι όμως ότι παρά τις συστάσεις για τις διατροφικές μας συνήθειες, λίγο τηγανητό κοτόπουλο δεν έβλαψε ποτέ κανέναν (τουλάχιστον ψυχικά).

Στην Ιαπωνία, εκατομμύρια οικογένειες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα κάθε χρόνο παραγγέλνοντας american fried chicken, με αποτέλεσμα να έχει γίνει εθνική παράδοση. Στην Κίνα, όπου κάποτε τα κοτόπουλα θεωρούνταν ιερά και ικανά να προβλέψουν το μέλλον, η πιο δημοφιλής αλυσίδα φαστ φουντ με διαφορά είναι τα KFC. Στις ΗΠΑ, οι Αφροαμερικανοί συχνά αναφέρονται στο τηγανητό κοτόπουλο ως Gospel bird λόγω της σύνδεσής του με την κουλτούρα της Κυριακάτικης εκκλησίας.

Στην πραγματικότητα, οι Αμερικανοί έδωσαν ακόμη και στο τηγανητό κοτόπουλο τη δική του «εθνική ημέρα» στις 6 Ιουλίου, και σε μια έρευνα που έγινε το 2020 από μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων στο Σαν Φρανσίσκο, το 16% των ερωτηθέντων είπε ότι αν μπορούσε θα παντρευόταν το τηγανητό κοτόπουλο.

Τα πολλά πρόσωπα ενός πιάτου

Ίσως, ο κόσμος λατρεύει το τηγανητό κοτόπουλο επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί τρόποι να το μαρινάρεις, να το αλατοπιπερώσεις και να το τηγανίσεις. Η τυπική εκδοχή του αμερικανικού νότου είναι να το πανάρεις με αλεύρι ή κουρκούτι και στη συνέχεια να το τηγανίσεις για να γίνει τραγανό. Εάν πριν το τηγανίσεις, μαρινάρεις το κοτόπουλο σε χυμούς εσπεριδοειδών και μπαχαρικά, έχεις την εκδοχή της Γουατεμάλας.

Αν το περιχύσεις με σάλτσα σόγιας, τζίντζερ και σκόρδο, το πανάρεις σε άμυλο πατάτας και το συσκευάσεις σε ένα bento, έχεις το ιαπωνικό Tatsuta-age. Για Korean Fried Chicken, αρκεί να το αφήσεις με τα κόκαλα, να το διπλοτηγανίσεις και να το αλείψεις με gochujang (πάστα τσίλι). Αντικατέστησε το gochujang με μια έντονα πικάντικη πάστα πιπεριού καγιέν και έχεις την εκδοχή του Nashville. Και η λίστα συνεχίζεται.

Το τηγανητό κοτόπουλο έχει κάνει εδώ και καιρό την εμφάνισή του στα μέρη μας. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πώς δεν είναι λίγοι οι chefs που επιλέγουν να διαχειριστούν μια ποιοτική πρώτη ύλη, όπως κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής, και να φτιάξουν μόνοι τους το μείγμα για το πανάρισμα, όπως επίσης και τις σος, μειώνοντας έτσι τη χρήση συντηρητικών. Και κάπως έτσι, το τηγανητό κοτόπουλο γίνεται πρώτη επιλογή όταν αναζητούμε το τέλειο comfort food.

6 διευθύνσεις για τηγανητό κοτόπουλο

τηγανητό κοτόπουλο Pexels

Chicken wings, nuggets, Korean Fried Chicken ή παναρισμένο με buttermilk. Ό,τι κι αν ζητήσεις σε τηγανητό κοτόπουλο, η Αθήνα το παρέχει απλόχερα.

Το Nolan Fried Chicken

Προσεκτικό φιλετάρισμα σε μέγεθος μπουκιάς, μαρινάρισμα 24 ωρών που το κάνει τόσο μαλακό, ζουμερό, ανάλαφρο αλλά τραγανό πανάρισμα, μαγιονέζα με τρεις διαφορετικές οξύτητες, σαλάτα με πιπεράτα φύλλα και homemade πίκλα αγγούρι είναι όσα συνθέτουν το πιο εμβληματικό και αγαπημένο πιάτο του Nolan. Υπάρχει και tip για την τέλεια μπουκιά: πιάνεις μια φλούδα πίκλα αγγούρι, ένα φύλλο ρόκα, μια μπουκιά κοτόπουλο με μαγιονέζα και φρέσκο κρεμμύδι και βουτάς ελαφρά στον πουρέ.

Βουλής 31, Σύνταγμα

Οι φρέσκες κοτομπουκιές του Chicken Picnic

Με μότο του το «ελληνικό κοτόπουλο», το Chicken Picnic αφιερώνεται σε ένα και μόνο προϊόν που δεν είναι άλλο από το εν λόγω πουλερικό. Στο μενού του βρίσκεις κοτόπουλο σε διάφορες εκδοχές, από σχάρας και παναρισμένο μέχρι καλαμάκι και σούπα. Αν όμως υπάρχει κάτι που θέλεις να παραγγέλνεις ξανά και ξανά αυτές είναι οι φρέσκες παναρισμένες κοτομπουκιές του. Τρώγονται χωρίς σταματημό, γι’ αυτό προτίμησε την ολόκληρη μερίδα.

Γρ. Θεολόγου 4, Καισαριανή

Το Chicken Katsu του Ekiben by Birdman

Ο Άρης Βεζενές δημιούργησε το τέλειο Chicken Katsu, ένα δημοφιλές comfort food στην Ιαπωνία, που ευτυχώς απολαμβάνουμε κι εδώ. Παναρισμένο μπούτι κοτόπουλο, τραγανό στο εξωτερικό και ζουμερό μέσα, ανάμεσα σε δύο αφράτα potato buns, με japanese coleslaw, πίκλα αγγουριού και wasabi aioli.

Βουλής 35, Σύνταγμα

Το Kitschen Fried Chicken

Το τηγανητό κοτόπουλο με την κρεμώδη σος αβοκάντο είναι ο ορισμός του comfort food στο Kitchen. Ο Δημήτρης Λίεμ κάνει τα μαγικά του και παρουσιάζει ένα πιάτο απλό αλλά ταυτόχρονα καλοφτιαγμένο, χωρίς ίχνος περιττής λιπαρότητας.

Κανάρη 5-7, Πειραιάς

Οι κοτομπουκιές του Naif

Το τηγανητό κοτόπουλο ταιριάζει ιδανικά με το cocktail σου και το Naif το ξέρει καλά. Τα χειροποίητα chicken nuggets συνδυάζονται με τραγανές πατάτες και μια σάλτσα ρεμουλάντ, που ταιριάζει γάντι για να βουτάς μέσα τις κοτομπουκιές σου.

Λεοντίου 10, Νέος Κόσμος

Το Korean Fried Chicken του Smash’n Bun

Στο μενού που δημιούργησε ο Μιχάλης Νουρλόγλου για το Smash’n Bun, το κοτόπουλο δεν έρχεται να καλύψει ένα κενό στον κατάλογο αλλά να πρωτοστατήσει ως επιλογή. Τόσο τα KFC burgers (Korean Fried Chicken) με χειροποίητο potato bun και όσο η μερίδα με πίκλες – όλα με bio κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής – απενοχοποιούν ό,τι έχουμε στο μυαλό μας για το τηγανητό κοτόπουλο.

Πατριάρχου Ιωακείμ 48, Κολωνάκι

 

Και μερικά ακόμα μέρη για τηγανητό κοτόπουλο