
Πού θα βρεις τα καλύτερα σάντουιτς για το καλοκαίρι στην πόλη
Τίποτα δεν συγκρίνεται με ένα λαχταριστό σάντουιτς όταν θέλεις να αποφύγεις τα ζεστά πιάτα.
- 15 ΙΟΥΝ 2025
Ο ζεστός καιρός είναι ιδανικός για σάντουιτς που μπορείς να απολαύσεις οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Από τα κλασικά κρύα μέχρι πιο δημιουργικές εκδοχές υπάρχει μία συνταγή για κάθε προτίμηση.
Τα ψητά λαχανικά έχουν την τιμητική τους, καθώς το αποτέλεσμα είναι θρεπτικό, ελαφρύ και νόστιμο. Στη Focacceria Napul’e (Πετράκη 30, Αθήνα), ο Francesco Granata φτιάχνει τη δική του φοκάτσια και επιλέγει εκλεκτά υλικά από την πατρίδα του, την Ιταλία. Το σάντουιτς με ψητή κολοκύθα, κρέμα παρμεζάνα, ντοματίνια κονφί και ρόκα είναι μία λαχταριστή χορτοφαγική επιλογή ενώ ανάμεσα στα πιο δημοφιλή είναι αυτό με μορταδέλα Μπολόνιας, κρέμα φιστικιού και μους από μπουράτα και μοτσαρέλα.
Στο Alimentari Morando (Μαυρομιχάλη 142, Εξάρχεια) θα πας για πλατό τυριών και αλλαντικών και δροσιστικά spritz, όταν θέλεις να κάνεις μία οικονομική έξοδο. Θα κάνεις όμως και μία στάση για να φας απολαυστικά panini, καθώς σε αυτό το ιταλικό παντοπωλείο βρίσκεις πιο ιδιαίτερες επιλογές – από φρέσκα τυριά (όπως μοτσαρέλα μπούφαλα και στρατσιατέλα) μέχρι σαλάμι, προσούτο και σπεκ. Το καλύτερο είναι ότι θα βρεις μια ποικιλία από λαχταριστά σνακ στα ράφια για να συνοδεύσεις το σάντουιτς που θα φτιάξεις.
Τα προζυμένια ψωμάκια με τυρί κόμτε και βούτυρο που έχει αφρατέψει, τρώγονται χωρίς δεύτερη σκέψη στο Hygge (Ιπποκράτους 192, Εξάρχεια). Ο φούρνος που άνοιξε η Σουηδέζα Anne Meurling τον περασμένο χρόνο, εναρμονίζεται πλήρως με τη σημασία του ονόματός του (χούγκα είναι η δανέζικη αντίληψη για την ευτυχία και τη χαρά), τόσο μέσα από το στήσιμο του μαγαζιού όσο και από τις δημιουργίες του εργαστηρίου. Για κάτι ακόμα πιο δροσερό, δοκίμασε το fruitbread με τυρί και αγγούρι.
Εκτός από τον εκλεκτό καφέ, τα rolls, τα κρουασάν και τα μπισκότα (όλα φτιάχνονται στο εργαστήριο), το Motiv (Εμ. Μπενάκη 20, Αθήνα & Φορμίωνος 42, Παγκράτι) κρύβει πάντα ενδιαφέρουσες αλμυρές νοστιμιές. Όπως ένα σάντουιτς από χειροποίητη φοκάτσια αργής ωρίμανσης με ψητά λαχανικά και σπιτική σάλτσα.
Οι ουρές έξω από το Guarantee (Βεϊκου 41, Κουκάκι) σχηματίζονται ό,τι εποχή κι αν είναι. Λογικό, καθώς το σαντουιτσάδικο μετρά πάνω από τρεις δεκαετίες και παραμένει – για πολλούς – το καλύτερο της Αθήνας. Η ποικιλία ξεκινάει από το ψωμί (λαγανίτσα, καμπαγιού, τσιαπάτα, χωριάτικο, ζέας ή ντίνκελ) και συνεχίζεται στα υλικά (από τυριά και αλλαντικά μέχρι χειροποίητες σάλτσες, σος και τσάτνεϊ).
Δεν θα σε αφήσουν να το παρακάνεις και να μπλέξεις τις γεύσεις – αρκούν μαξ 4 υλικά για να φτιάξεις το τέλειο σάντουιτς. Σκέψου μία ομελέτα που ετοιμάζεται τη στιγμή της παραγγελίας, με δροσερή ρόκα και μοτσαρέλα.
Πριν εμφανιστεί η πίτσα τα απογεύματα στο Armando (Σαλαμίνος 43, Κεραμεικός), τα φώτα πέφτουν στα σάντουιτς. Πιάσε τραπέζι στον όμορφο πεζόδρομο της Σαλαμίνος και απόλαυσε καφέ και σάντουιτς με χοιρομέρι, ταλέτζιο, νιφάδες τσίλι, μέλι και ρόκα. Το μενού έστησε η σεφ Ελένη Σαράντη, προτείνοντας επιλογές όπως αρέσουν στην ίδια.
Αν κάτι μετράει σε ένα σάντουιτς, αυτό είναι το ψωμί. Στο Oven (Αρτέμιδος 9, Γλυφάδα) φτιάχνουν το δικό τους με προζύμι για το Νew Υork breakfast sandwich, το οποίο περιλαμβάνει αυγά scrambled, μπέικον και τυρί.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.