Scott Suchman/For the Washington Post/Getty Images/Ideal Image
ΓΕΥΣΗ

Πού θα βρεις τις καλύτερες τάρτες στην Αθήνα

Με κρέμα και φρούτα, με σοκολάτα, με λεμόνι και αέρινη μαρέγκα, ακόμα και ψητά με ζάχαρη και κανέλα, αυτές είναι οι πιο λαχταριστές τάρτες στην πόλη.

Αν υπάρχει ένα γλυκό που κανείς δεν μπορεί να αστισταθεί αυτό είναι η τάρτα. Η τραγανή ζύμη της γίνεται η βάση για να μεγαλουργήσουν οι ζαχαροπλάστες, αφού οτιδήποτε και να φανταστούν μπορεί να ταιριάξει. Οι συνδυασμοί είναι ανεξάντλητοι, από την κλασική με κρέμα και φρέσκα φρούτα μέχρι τις παραδοσιακές Pastéis de Nata, να ταιριάξουν ιδανικά με τον καφέ σου ή να κλείσουν γλυκά ένα γεύμα.

Οι τάρτες απολαμβάνονται εδώ και αιώνες. Η ιστορία τους ανάγεται στους αρχαίους πολιτισμούς, όπου συχνά παρασκευάζονταν με φρούτα και μέλι, συχνά ως προσφορά στους θεούς. Με την πάροδο του χρόνου, οι τεξελίχθηκαν ώστε να περιλαμβάνουν μια μεγάλη γκάμα γεύσεων και συστατικών. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, οι τάρτες έγιναν δημοφιλείς στην Ευρώπη, ιδίως στην Αγγλία και τη Γαλλία. Στην Αγγλία, οι τάρτες γεμίζονταν συχνά με κρέας ή ψάρι, ενώ στη Γαλλία, με φρούτα ή κρέμα. Η δημοτικότητά τους αυξήθηκε τον 16ο και 17ο αιώνα και έγιναν βασικό συστατικό της ευρωπαϊκής κουζίνας. Η γαλλική πόλη Ρουέν ήταν τόσο φημισμένη για τις μηλόπιτες της, που αναφέρεται ακόμη και σε ένα θεατρικό έργο του 17ου αιώνα από τον Μολιέρο.

Δημοφιλείς είναι και οι custard tarts, που χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα όπου σερβίρονταν συχνά σε συμπόσια και γιορτές. Οι πρώτες τάρτες κρέμας παρασκευάζονταν με ένα μείγμα από γάλα, αυγά, ζάχαρη και μπαχαρικά. Ήταν το 18ο αιώνα, όπου οι τάρτες έγιναν πιο περίτεχνες, με την προσθήκη της κρέμας ζαχαροπλαστικής, των κονσερβοποιημένων φρούτων και της σαντιγί. Οι φόρμες έγιναν με τη σειρά τους πιο εξειδικευμένες, με διακοσμητικά σχέδια και αυλακωτά άκρα.

Σήμερα, οι τάρτες εξακολουθούν να είναι ένα δημοφιλές επιδόρπιο σε όλο τον κόσμο, με τρομερή ευελιξία καθώς μπορούν να σερβιριστούν ζεστές ή κρύες και να κατασκευαστούν σε διάφορα μεγέθη. Και οι επιλογές που έχουμε στην Αθήνα, δεν είναι λίγες.

Ταρτάκια με φρούτα στο Serano

τάρτες Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Τα ταρτάκια που λατρέψαμε σαν παιδιά φτιάχνονται στο ζαχαροπλαστείο Serano. Με φοβερή μπισκοτένια βάση και ολόφρεσκη αληθινή κρέμα, είναι πραγματικά μια μικρή απόλαυση για το καλοκαίρι.

Ταρτάκια με λεμόνι και πραλίνα στο Μεράκι

Με σοκολάτα ΙΟΝ φτιάχνεται το μείγμα για τα φανταστικά ταρτάκια στο Μεράκι, το οποίο καλύπτεται με κρέμα λεμόνι και είναι ένας συνδυασμός που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι.

Τάρτα λεμόνι στον Παπασπύρου

Τίποτα καλύτερα από τα λεμονάτα ταρτάκια με μαρέγκα για να ολοκληρωθεί ένα γεύμα. Τα lemon meringue tarts του Παπασπύρου έχουν τραγανή βάση και κρέμα αρωματική κρέμα.

Τάρτα gianduja semifreddo στα Fresh

Αν αναζητάς την πιο σοκολατένια τάρτα εκεί εξώ, τα Fresh προτείνουν gianduja semifreddo. Πληθωρική και ταυτόχρονα δροσιστική, είναι μία τάρτα για όσους αγαπούν τη σοκολάτα.

Pasteis de nata στο Sweet Nolan

Τα πορτογαλικά ταρτάκια έγιναν το γλυκό – ναυαρχίδα του Sweet Nolan. Μοσχομυρίζουν βούτυρο, η κρέμα τους είναι λαχταριστή και σίγουρα δεν μπορείς να φας μόνο ένα.