ΓΕΥΣΗ

Στο Μεράκι στο Παγκράτι θα βρεις ένα τσουρέκι σαν babka

Ένας φούρνος-ζαχαροπλαστείο που εκτός από το αγαπημένο πασχαλινό γλυκό, φτιάχνει και εξαιρετικά σοκολατάκια, αλλά και αλμύρες κις λορέν.

Ο κόσμος μοιράζεται γρήγορα οτιδήποτε νόστιμο και καλό και κάπως έτσι βρέθηκα να κρατάω ένα τσουρέκι με σοκολάτα που μου θύμιζε babka. Το γλυκό ψωμί που προέρχεται από τις εβραϊκές κοινότητες της Πολωνίας και της Ουκρανίας και είναι αρκετά δημοφιλές στο Ισραήλ και την εβραϊκή διασπορά. Είμαι σίγουρη πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σπύρος Κυριακόπουλος ακούει ότι η παραλλαγή του κλασικού τσουρεκιού που φτιάχνει εδώ και χρόνια στο Μεράκι, μοιάζει με το συγκεκριμένο ψωμί.

Το μαγαζί υπάρχει στην οδό Αντήνορος από το 1981, αλλά έγινε το Μεράκι όταν πέρασε στα χέρια του τωρινού ιδιοκτήτη το 2010. Ένας σιροπιαστός λουκουμάς στάθηκε η αφορμή για να γίνει τελικά ο Σπύρος Κυριακόπουλος επαγγελματίας ζαχαροπλάστης, αφού αγάπησε το γλυκό από την πρώτη στιγμή. Από το 1987, έχει εργαστεί σε σημαντικά πόστα, από τον Αστέρα Βουλιαγμένης μέχρι τον Βάρσο, ώσπου τελικά απέκτησε το δικό του ζαχαροπλαστείο-φούρνο στο Παγκράτι.

Η επόμενη γενιά βρίσκεται ήδη στο μαγαζί, το οποίο κρατάει οικογενειακό χαρακτήρα και προσπαθεί να διατηρήσει την ποιότητα όσο καλύτερα μπορεί. Τσουρέκι, κέικ, κριτσίνια, βουτήματα, πτι-φουρ, κις λορέν, σοκολατάκια, ταρτάκια, σιροπιαστά, κουραμπιέδες και παγωτό παρφέ φτιάχνονται αποκλειστικά στο εργαστήριο, σε μικρές ποσότητες, κι ανάλογα με την εποχή.

τσουρέκι Η επόμενη γενιά έχει ήδη μπει στο Μεράκι, το οποίο παραμένει οικογενειακή υπόθεση

Στη βιτρίνα-ψυγείο, για παράδειγμα, θα δεις τα σοκολατάκια για τα οποία φημίζεται το Μεράκι, καθώς επίσης ταρτάκια λεμόνι και σοκολάτα. Δε θα βρεις τούρτες και πάστες, αφού αυτά που προσφέρει είναι συγκεκριμένα.

Το τσουρέκι είναι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές. Κλασικό με μαχλέπι, μαστίχα και φρέσκο βούτυρο φτιάχνεται κάθε πρωί με αγάπη. «Το λέω και στους νεότερους. Το ζυμάρι πρέπει να το αγαπάς, να του μιλάς, είναι ζωντανός οργανισμός. Και θα σου επιστρέψει την αγάπη, θα βγει ωραίο» λέει ο Σπύρος Κυρακόπουλος. Εκτός όμως τις καλές πρώτες ύλες και την τέχνη του ζυμώματος, ένα μυστικό του είναι ότι κρατάει λίγο από το προηγούμενη ζυμάρι για να το χρησιμοποιήσει στην επόμενη φουρνιά.

τσουρέκι Το τσουρέκι φτιάχνεται κάθε μέρα με αγάπη

Το στρογγυλό τσουρέκι που μοιάζει με babka, είναι μια παραλλαγή του κλασικού, που αποκτά την τραγανή κρούστα χάρη στην πραλίνα που καραμελώνει με το ψήσιμο. Εκτός από τη σοκολατένια εκδοχή, το βρίσκεις με μήλο και λεμόνι. Η σοκολάτα είναι παρούσα σε κάθε γλυκό – είναι άλλωστε το αγαπημένο υλικό του ιδιοκτήτη όπως και η ταινία Chocolat – και είναι αποκλειστικά ΙΟΝ.

«Θεωρώ γενικά ότι έχουμε πολύ καλές ελληνικές πρώτες ύλες. Απλώς βλέπεις τι γίνεται στην αγορά. Είναι πιο ακριβές από τα εισαγόμενα προϊόντα. Πρέπει όμως να τις στηρίξουμε. Μόνο με την ποιότητα μπορείς να σταθείς τώρα πια».

τσουρέκι Στο μεράκι, ειδικεύονται στα σοκολατάκια

Οι γεμίσεις για τις κις λορέν φτιάχνονται με τη σειρά τους καθημερινά στο εργαστήριο. Έτσι, βρίσκεις μπρόκολο με ροκφόρ, πράσο με φέτα, αλλαντικά με μανιτάρια, μεσογειακή που είναι σαν χωριάτικη σαλάτα αλλά πάνω σε μία αλμυρή, βουτυρένια ζύμη και μία κοτόπουλο, ντομάτα, φέτα και κρεμμυδάκι φρέσκο. Για τη Σαρακοστή, στο μεράκι φτιάχνουν επίσης κουλούρια με μέλι, λάδι και κρασί, εξαιρετικά σκαλτσούνια, πουράκια γεμιστά με ταχίνι, παξιμάδι ζυμωμένο με πορτοκάλι, μέλι και ρακή και αμυγδαλόπαστα με επικάλυψη σοκολάτα υγείας.

ΤΟ ΜΕΡΑΚΙ