iSTOCK
ΓΕΥΣΗ

Πού θα βρεις τα καλύτερα βουτήματα στην Αθήνα

Μικρά φουρνιστά που μοσχοβολούν βούτυρο, με σοκολάτα και μαρμελάδα και μπατόν σαλέ για τον καφέ και το τσάι σου.

Στα καλέσματα των περασμένων δεκαετιών, ο καφές και το τσάι συνοδεύονταν παραδοσιακά από βουτήματα. Τα μικρά φουρνιστά που μοσχοβολούν βούτυρο και βανίλια, που γεμίζονται με σπιτική μαρμελάδα ή καλύπτονται με κουβερτούρα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιεροτελεστίας του πρωινού και των tea parties.

Τα πτιφούρ (με το όνομά τους να προκύπτει από το γαλλικό petit four) αποτελούν στην κυριολεξία μικρές μπουκιές, γλυκές ή αλμυρές. Στον αντίποδα των πληθωρικών cookies και των νεότερων τάσεων στη ζαχαροπλαστική, τα βουτήματα παραμένουν τα νοσταλγικά εκείνα γλυκίσματα που είχαν περίοπτη θέση στο σερβίτσιο της γιαγιάς. Φιγούραραν σε κάθε σπίτι μέσα στα χάρτινα κουτιά των παλιών αθηναϊκών ζαχαροπλαστείων, ως το κλασικό κέρασμα μετά από μία επίσκεψη για καφέ ή τσάι.

Η πανταχού παρούσα ανάγκη για συναισθηματικούς δεσμούς με το παρελθόν αλλά και η επιμονή τους στην ποιότητα έχουν συμβάλει ώστε αρκετά από τα κλασικά ζαχαροπλαστεία της παλιάς Αθήνας να ανανεώνουν την πελατεία τους. Είναι τα μαγαζιά στα οποία ανατρέχουμε κάθε φορά που αναζητάμε τις γεύσεις του παρελθόντος. Πτιφούρ και γλυκά βουτήματα, φλωρεντίνες αμυγδάλου αλλά και τα αλμυρά μπατόν σαλέ που συνοδεύουν ιδανικά από τσάι μέχρι το ποτό και το κρασί είναι ανάμεσα στις σπεσιαλιτέ τους.

Στα πέριξ της Πατησίων, από τη Βικτώρια μέχρι την πλατεία Αμερικής τα παλιά μαγαζιά «αντιστέκονται» ακόμα στην επέλαση των νεωτερισμών. Το Μαρτίν (Μοσχονησίων 10, Αθήνα) είναι ίδιο και απαράλλαχτο τα τελευταία σαράντα (και) χρόνια, να μου θυμίζει τις βόλτες με τον παππού μου για τσουρέκι, αμυγδαλωτά και βουτήματα. Το Πέλιτ (Σπάρτης & Λευκωσίας 1, Αθήνα) αντέχει ακόμα στην πλατεία Αμερικής και όταν ανοίγει η πόρτα του ξεχύνεται η μυρωδιά του φρέσκου, αγνού βουτύρου. Εδώ, τα μπατόν σαλέ έχουν την τιμητική τους και θα τα ξεχωρίσεις από το μαύρο σουσάμι.

 

Το Πετέκ (3ης Σεπτεμβρίου 81, Αθήνα) φημίζεται για τα γλυκά του, αφού στο εργαστήριο διαφεντεύει ο Κωνσταντινοπολίτης ιδιοκτήτη Γιώργος Μαγκλάρας. Ανάμεσα στη μεγάλη ποικιλία, βρίσκεις εξαιρετικά σμυρνέικα κουλουράκια, τσατάλια (τα πολίτικα αλμυρά), δίπλες σε σχήμα φιογκάκι, αμυγδαλωτά με σπιτική μαρμελάδα βερίκοκο και palmiers.

Στον Μπόζα (Κερκύρας 39 & Παξών) στην Κυψέλη θα πας για την καλύτερη πάστα αμυγδάλου και το μυρωδάτο τσουρέκι του που το Πάσχα αποτελεί must αγορά. Θα βρεις όμως αμυγδαλωτά και τα κουλουράκια της παιδικής σου ηλικίας, από τα μισά – μισά με σοκολάτα μέχρι μαρόν γλασέ, το απόλυτο κέρασμα των γιορτών μαζί με τα σοκολατάκια που έκρυβαν μέσα τους λικέρ.

Στο Κολωνάκι, το ζαχαροπλαστείο Desire (Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι) αποτελεί σήμα κατατεθέν της παλιάς αστικής γειτονιάς. Η ιστορία ξεκινάει από το 1962 και μέχρι σήμερα, το μαγαζί έχει καταφέρει να ξεχωρίσει για τα γλυκά της κλασικής ζαχαροπλαστικής, τα σοκολατάκια και τα κουλούρια του, από τα βουτύρου με γλάσο σοκολάτας μέχρι τα σαμπλέ με μαρμελάδα, χωρίς να λείπουν φυσικά τα μπατόν σαλέ με παρμεζάνα, φέτα και ροκφόρ. Ακόμα κι αν κάνεις τις αγορές σου για το σπίτι, αξίζει να κάνεις μία στάση και να απολαύσεις το γλυκό και τον καφέ σου σε ένα από τα τραπεζάκια στον ζεστό χώρο του ζαχαροπλαστείου, σαν μία έξοδο μίας άλλης εποχής.

Το όνομα του Βάρσου (Κασσαβέτη 5) στην Κηφισιά είναι συνυφασμένο με την παράδοση στα γαλακτοκομικά. Και ναι, θα πας μέχρι εκεί για να πιάσεις θέση στα τραπέζια του και να απολαύσεις ρυζόγαλο, κρέμα και γαλακτομπούρεκο αλλά θα φύγεις με κουλούρια βουτύρου κλασικά, με κεράσι ή πασπαλισμένα με τρούφα, palmiers με κανέλα και μπατόν σαλέ.

Το ζαχαροπλαστείο Καμέλια (28ης Οκτωβρίου 2, Ψυχικό) ιδρύθηκε το 1972 από τον Ηλία Αποστόλογλου, ζαχαροπλάστη με μικρασιατική καταγωγή. Σήμερα, βρίσκεται στο ίδιο σημείο στο Παλαιό Ψυχικό και αποτελεί κοινό μυστικό για τους κατοίκους της περιοχής. Στο τιμόνι της επιχείρησης βρίσκεται ο γιος του ιδιοκτήτη, Νίκος Αποστόλογλου, ο οποίος συνδυάζει την κλασική ζαχαροπλαστική με πιο σύγχρονες ιδέες, σε έναν χώρο που πλέον αποπνέει παριζιάνικο αέρα. Αν φτάσεις μέχρι εκεί, θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε κουλουράκια και βουτήματα, αλλά αξίζει να πάρεις και τις κλασικές σοκολατένιες ελίτσες.

Οι βιτρίνες στο Sarayli (Αγίου Αλεξάνδρου 30) του Παλαιού Φαλήρου είναι γεμάτες με φρέσκα γλυκά και κάθε λογής αλμυρά και γλυκά βουτήματα. Όλα φτιάχνονται στο εργαστήριο και είναι προσεγμένα, τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Εδώ, θα πιεις καφέ και θα χαζέψεις την περατζάδα στην Αγίου Αλεξάνδρου, τσιμπολογώντας και κάποια από τα πιο νόστιμα κίφελ.