iStock
ΓΕΥΣΗ

Πού θα βρεις ζουμερό και νόστιμο γύρο στην Αθήνα

Έξι διευθύνσεις στην πόλη με σουβλατζίδικα που σερβίρουν σε τυλιχτό ή μερίδα τον δικό τους χειροποίητο γύρο.

Ο Luke Bryan και ο Jimmy Fallon γύρισαν ένα βιντεοκλίπ τραγουδώντας “I Don’t Know How to Pronounce Gyro” για να μάθουν τελικά πώς προφέρεται η λέξη γύρος. Μικρή σημασία έχει αυτό, αν γνωρίζεις τι θέλεις.

Ο γύρος φτιάχνεται τοποθετώντας κομμάτια κρέατος σε κάθετη σούβλα που γυρίζει συνήθως γύρω από ηλεκτρική εστία, όμως υπάρχουν κι άλλες εκδοχές για το νόστιμο ψιλοκομμένο κρέας (ακόμα και οριζόντια ή απλώς με το κατάλληλο μαχαίρι που δίνει το τέλειο κόψιμο).

Πρόκειται για πολύπαθο είδος αφού τις περισσότερες φορές συναντάμε στα σουβλατζίδικα τεράστια κομμάτια που καίγονται στη φωτιά από αμφιβόλου ποιότητας κρέατος. Παρόλα αυτά υπάρχει φως στο τούνελ με κάποιους μερακλήδες στην Αθήνα να διαλέγουν μόνοι τους το κρέας, να το μαρινάρουν και να προσφέρουν νόστιμο, χειροποίητο γύρο σε τυλιχτό ή μερίδα.

Αχιλλέας

γύρος Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Έχουν ειπωθεί ύμνοι για τον γύρο του Αχιλλέα και όχι άδικα. Σε αυτό το μαγαζί που είναι κρυμμένο σε ένα στενάκι στον Νέο Κόσμο, ανάμεσα σε συνεργεία αυτοκινήτου, φτιάχνεται ο τέλειος γύρος καθημερινά από το 1987.

Τα κομμάτια από το κρέας έχουν επιλεχθεί με προσοχή και έχουν μαριναριστεί με μια μυστική συνταγή. Δε θα πετάξεις κανένα κομμάτι (δε θα βρεις περιττό λίπος) και δε θα προσθέσεις επιπλέον αλάτι (τα μπαχαρικά του είναι όπως πρέπει). Τον απολαμβάνεις σε μία ξεροψημένη πίτα με ντομάτα, κρεμμύδι, ντομάτα και τζατζίκι.

Βοσκοπούλα

Η οικογενειακή ταβέρνα έχει ξεπεράσει τα σαράντα χρόνια ζωής και η νέα γενιά επιμένει στο κομμάτι ποιότητα. Φρέσκο κρέας, αγνές πρώτες ύλες, προϊόντα ημέρας, μαεστρία ψησίματος, αυστηρές προδιαγραφές διασφάλισης υγιεινής και γεύσης (και στο delivery) είναι όσα χαρακτηρίζουν τη Βοσκοπούλα.

Από την πίτα και τον γύρο που ψήνονται σωστά στα κάρβουνα ώστε να παραμένουν γευστικά και ζουμερά, την κομμένη στο χέρι πατάτα, τηγανισμένη μόνο σε ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο, έως και τις «σπεσιαλιτέ» προβατίνα και ζυγούρι, όλα τα πιάτα είναι προσεγμένα μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρεια. Ο γύρος είναι αριστοτεχνικά ψημένος στα κάρβουνα, ζουμερός και τρυφερός ώστε να κρατάει όλη τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά του κρέατος.

Dirty Gourmet

dirty gourmet

Οτιδήποτε υπάρχει στον κατάλογο παρασκευάζεται στο μαγαζί, από τις φρεσκότατες σαλάτες και τις σως μέχρι το μαρινάρισμα των κρεάτων, το κεμπάπ, τις πατάτες που κόβονται στο χέρι και τα ζυμάρια.

Στο Dirty Gourmet, ο γύρος ψήνεται οριζόντια και όχι κάθετα όπως έχουμε συνηθίσει να τον βλέπουμε και είναι μία μικρή αποκάλυψη καθώς έρχεται στο πιάτο σου λεπτοκομμένος και ζουμερός, χωρίς ίχνος λίπους. Ιδανικά τρώγεται σκέτος σε μερίδα με πίτες που ψήνονται στον ξυλόφουρνο και τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι. Αν θέλεις κάτι διαφορετικό, δοκίμασε γύρο κόκκορα.

Λιβαδειά

σουβλακι νοτια προάστια

 

Η Λιβαδειά έχει τη φήμη για τα σουβλάκια της κι έτσι το κλασικό σουβλατζίδικο της Γλυφάδας πήρε το όνομά του από την πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας. Το μαγαζί λειτουργεί από το 1988 και μέχρι σήμερα συνεχίζει να φτιάχνει τα τυλιχτά του με καλαμάκια χοιρινά και κοτόπουλο, χειροποίητο γύρο, μοσχαρίσιο μπιφτέκι και κεμπάπ. Στο μενού υπάρχουν επίσης μερίδες και σκέτα καλαμάκια.

Πάρις

Σε αυτή τη ροκαμπίλι ψησταριά που λειτουργεί στον Άλιμο από το 1963, τα κρέατα είναι ελληνικά και φρέσκα και όλα είναι προσεγμένα με γνώμονα την ποιότητα και τη γεύση.  Εδώ, τρως νόστιμο, χειροποίητο γύρο σε καλοψημένη πίτα.

Hoocut

Πιστοί της φιλοσοφίας Nose to Tail, οι chefs Περικλής Κοσκινάς, Μάνος Ζουρνατζής, Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος εκμεταλλεύονται κάθε μέρος του ζώου και προσφέρουνε μία διαφορετική εμπειρία στο σουβλάκι.

Το κρέας χωρίζεται σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια με ένα ειδικά σχεδιασμένο μαχαίρι “Mezzaluna” ψιλοκόβεται με τέτοιο τρόπο ώστε στο Hoocut να δημιουργούν τον δικό τους γύρο. 40” αρκούν για να απολαύσεις το κρέας όπως πρέπει, ζουμερό και πεντανόστιμο. Η προετοιμασία ξεκινάει τη στιγμή της παραγγελίας και όλα γίνονται από το μηδέν, μπροστά στα μάτια σου.