Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
ΓΕΥΣΗ

Πού βγαίνουμε για φαγητό και ποτό γύρω από τα μουσεία της Αθήνας

Οι καλύτερες προτάσεις για να συνεχίσεις την έξοδό σου.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερο λόγο για να επισκεφτείς κάποιο από τα μουσεία της Αθήνας. Πάντα υπάρχει κάτι νέο να ανακαλύψεις, μια καινούργια έκθεση που αξίζει να δεις ή να παρακολουθήσεις μία ενδιαφέρουσα ξενάγηση. Κι ενώ όλα τα μουσεία φιλοξενούν κάποιο cafe ή εστιατόριο, μια καλή ιδέα είναι να γνωρίσεις λίγο καλύτερα τη γειτονιά έξω από αυτό, επιλέγοντας να συνεχίσεις την έξοδό σου σε κάποιο από τα μαγαζιά που θα βρεις στα πέριξ.

Είναι πολύ όμορφη η γειτονιά γύρω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Βρίσκεται σε κομβική θέση, αφού σε λίγα λεπτά μπορείς να βρεθείς στην Κυψέλη, κάνοντας έναν ενδιαφέρον περίπατο.

Σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων έχει ανοίξει τον τελευταίο χρόνο Το Ρίνι, όπου η σεφ Μαρίνα Χρονά αναδεικνύει πολλά παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα σε comfort πιάτα. Αν προτιμήσεις να καθίσεις για καφέ, βρίσκεις καλοφτιαγμένα κέικ κι επιλογές σε αυγά για πρωινό. Διασχίζοντας το Πεδίον του Άρεως, καταλήγεις για καφέ και τσίμπημα στο Λέικ cafe (Αιγίνης 1), το οποίο αποτελεί κομμάτι μιας νέας πιάτσας που έχει γεννηθεί το τελευταίο διάστημα στην Κυψέλη.

Με αφετηρία το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο Κολωνάκι μπορείς να βρεθείς γρήγορα στο μe (Καψάλη 10) για ένα ποτήρι κρασί και ένα ελαφρύ πιάτο από το lunch/diner menu, όπως τα κεφτεδάκια με σπανάκι, γιαούρτι κουρκουμά και αρωματικό πλιγούρι ή για ένα νόστιμο γλυκό, όπως το banoffee πάβλοβα με χειροποίητη μαρέγκα, μπανάνα, κρέμα τυριού, cacao nibs και καραμέλα.

Αν θέλεις ένα νόστιμο σάντουιτς για να συνεχίσεις τη μέρα σου, κάνε μία στάση στο Degustation (Κουμπάρη 5). Βρίσκεις μία μεγάλη ποικιλία αλλαντικών από όλο τον κόσμο, όπως jamon, μπρέζαολα, μορταδέλα και τσορίθο για να τα συνδυάσεις με ένα εκλεκτό τυρί σε μία αφράτη μπαγκέτα.

Στο Point-a (Ροβέρτου Γκάλι 4Α) θα είναι σαν να μην έφυγες ποτέ από το Μουσείο Ακρόπολης αφού από τον πέμπτο όροφο του ξενοδοχείου Ηρώδειο εξακολουθείς να έχεις υπέροχη θέα στον Ιερό Βράχο και να νιώθεις δίπλα σου τα εκθέματα. Το μπαρ δεσπόζει σε κεντρικό σημείου του rooftop, δίνοντάς σου την επιλογή να καθίσεις και να απολαύσεις το cocktails σου, ενώ ο χώρος μοιράζεται ανάμεσα σε lounge και εστιατόριο, αφήνοντας έτσι ελεύθερη την επιλογή ανάλογα με τη διάθεση. Μεσογειακές γεύσεις κυριαρχούν στο μενού, ενώ στα cocktails χρησιμοποιούνται ελληνικά αποστάγματα και φρέσκα υλικά.

Αν πάλι αναζητάς μία σκιερή γωνιά κάτω από την Ακρόπολη, η Lotte (Τσάμη Καρατάσου 2) απλώνει τα τραπέζια της στην άνετη πρασιά, δίπλα σε ένα παρκάκι. Χειροποίητες πίτες, τάρτες, γλυκά βγαλμένα από τα παιδικά μας χρόνια, όπως ο κορμός και μία ενδιαφέρουσα ποικιλία σε χυμούς και παγωμένα ροφήματα συνθέτουν το μενού. Φυσικά, δε λείπει ο καφές και τα cocktails.

Σε προνομιακή θέση βρίσκεται το ΕΜΣΤ, καθώς φεύγοντας από εκεί μπορείς να στραφείς είτε προς Κουκάκι είτε προς Νέο Κόσμο. Αν διαλέξεις το πρώτο, κι έχεις όρεξη για παγωμένη μπύρα, το κοντινότερο taproom που θα βρεις είναι το Strange Brew (Φαλήρου 86). Η Jasmine, μία άκρως αρωματική IPA, με γεμάτη γεύση τροπικών και εσπεριδοειδών φρούτων, που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν του, μας μύησε στον ποιοτικό κόσμο της craft μπίρας. Αν πάλι αγαπάς το κρασί, στον αριθμό 68 του ίδιου δρόμου συναντάς το Materia Prima, το οποίο συνδυάζει μια ενημερωμένη κάβα και ένα εστιατόριο με φρέσκες, μεσογειακές προτάσεις.

Απέναντι από τις γραμμές του τραμ, στη νέα γαστρονομική γειτονιά που έχει δημιουργηθεί στη Μεναίχμου συναντάς το wine bar Επτά Μάρτυρες (στον αριθμό 3Β) και το Annie Fine Cooking. Στο πρώτο, απολαμβάνεις κρασιά από τον ελληνικό και γαλλικό αμπελώνα μαζί με μικρά, νόστιμα πιάτα. Στο εστιατόριο ακριβώς απέναντι, η σεφ Κωνσταντίνα Κασπαρίδου ξετυλίγει τις γευστικές της μνήμες με φρεσκάδα και πειραματισμούς.

 

Μια ωραία γειτονιά έχει διαμορφωθεί γύρω από το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι. Δεν χρειάζεται να απομακρυνθείς από τον δρόμο του μουσείου, αφού στην Ερατοσθένους βρίσκεις ό,τι θελήσεις. Αν αναζητάς ποιοτικό καφέ και ένα γλυκό σνακ, λίγα βήματα μακριά συναντάς το Shake ‘n Bake. Για τον καφέ, έχει επιλεχθεί ένα exclusive blend από τη SAMBA Coffee Roasters, αλλά δεν λείπουν και οι μονοποικιλιακοί καφέδες. Στη μικρή βιτρίνα του μαγαζιού φιγουράρουν τα χειροποίητα σνακ που φτιάχνει σε μικρή παραγωγή στο εργαστήριο της η Βίκυ Πάλλιου.

Το Nob. που άνοιξε πριν από λίγο καιρό στον αριθμό 3, φτιάχνει ένα από τα πιο νόστιμα burger αυτή την περίοδο. Πέντε προτάσεις σε burgers – δύο smash, ένα μπρίσκετ, ένα κοτόπουλο buttermilk κι ένα vegetarian. Αρκετές επιλογές σε πατάτες, δύο – τρία sides και σαλάτες ολοκληρώνουν το μενού. Πίσω στα smash τώρα, δεν λείπει προφανώς το κλασικό cheeseburger, η ναυαρχίδα όλων.

Έχουν προσθέσει όμως και ένα διπλό 100% wagyu μπιφτέκι 160 γραμμαρίων, παλαιωμένο τσένταρ, iceberg, αγγούρι τουρσί και μαγιονέζα τρούφας. Είναι τόσο πληθωρικό όσο το φαντάζεσαι. Ακριβώς απέναντι από το μουσείο, το Λούβρον σε περιμένει από νωρίς για καφέ μέχρι αργά το βράδυ για να απολαύσεις το ποτό σου. Θα βρεις νόστιμα πιάτα για να συνοδεύσεις το κρασί σου για ένα μεσημεριανό διάλειμμα ή μια βραδινή έξοδο.