Μιχάλης Τσίτας
ΓΕΥΣΗ

Στην ταράτσα του The Zillers για ένα γαστρονομικό ταξίδι με θέα την Ακρόπολη

Δύο degustation menu παρουσιάζονται καθημερινά από τον chef Παύλο Κυριάκη και την ομάδα του, για μία εμπειρία dining με νόστιμα cocktails και εξαιρετικά κρασιά.

Σε αρμονία με τις διεθνείς τάσεις που ορίζουν εκ νέου το dining, το The Zillers Roof Garden προτείνει υψηλή γαστρονομία μεε ένα πιο χαλαρό στυλ. Αυτό μεταφράζεται σε ένα προσεγμένο περιβάλλον, με άριστο σέρβις που, χωρίς κανένα στοιχείο υπερβολής και επιτήδευσης.

Το εστιατόριο ακολουθεί το ίδιο μοντέρνο και συνάμα εκλεπτυσμένο ύφος που έδωσαν στο boutique hotel οι αρχιτέκτονες Κώστας Βλαχογιάννης και Θάνος Μπαμπανέλος, μετατρέποντας το ιστορικό νεοκλασικό κτήριο σε σημείο αναφοράς για την ελληνική φιλοξενία και γαστρονομία.

Τον σχεδιασμό του "The Zillers" υπογράφουν οι αρχιτέκτονες Κώστας Βλαχογιάννης και Θάνος Μπαμπανέλος / Μιχάλης Τσίτας

Από τον τρίτο όροφο του “The Zillers”, η θέα στις αθηναϊκές ταράτσες και την Ακρόπολη είναι απρόσκοπτη, συνθέτοντας έτσι ένα ειδυλλιακό σκηνικό για το dinner. Η ώρα που ξεκινά το sitting (19:30) συμπίπτει με το τέλειο αττικό φως, χαρίζοντας μια πραγματικά μοναδική εμπειρία.

Η καλύτερη ώρα για να ξεκινήσει το δείπνο σου

Αυτή είναι και η καλύτερη στιγμή για ένα cocktail από τη λίστα που έχει επιμεληθεί ο bar manager Φώτης Κουλέτσος. Αντλώντας έμπνευση από πίνακες δέκα διάσημων Ελλήνων ζωγράφων, όσο ξεφυλλίζεις την cocktail list, νιώθεις σαν να περιηγείσαι σε μουσείο. Το έργο “Δύο παιδιά στην παραλία” του Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη, για παράδειγμα, μεταφράζεται σε μία άψογη εκδοχή του G&T: Το The Ziller’s Gimlet φτιάχνεται με Bickens Gin, Elderflower Λικέρ, honey cordial και Aegean tonic.

Επικεφαλής στην κουζίνα είναι ο Παύλος Κυριάκης, που παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει να επιδείξει εξαιρετικές δουλειές και συνεργασίες, όπως αυτή με τον εμβληματικό chef Alex Atala, σε ένα pop up event που διοργάνωσε το “The Zillers” μέσα στο καλοκαίρι.

Χειροποίητο ψωμί , έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και κατσικίσιο βούτυρο / Μιχάλης Τσίτας

Δύο degustation menu (All Astir και Going Abroad) παρουσιάζονται καθημερινά από τον chef και την ομάδα του – με sous chef τον Γιώργο Ρουσάκη, με πιάτα που βασίζονται σε άρτια εκτελεσμένες τεχνικές της γαλλικής κουζίνας, αλλά πατάνε στη διεθνή γαστρονομία με πολλές ελληνικές πινελιές.

Η άμεση σχέση με τους παραγωγούς, που συμβάλλουν στην ανεύρεση της καλύτερης πρώτης ύλης και συμβάλλουν στην ενίσχυση της εντοπιότητας παίζει σημαντικό ρόλο στη φιλοσοφία του Παύλου Κυριάκη, όπως επίσης και η εποχικότητα.

Γαρίδες κοιλάδας, φράουλα, τσιτσίραβλα και bloody Mary / Μιχάλης Τσίτας

Το μενού γευσιγνωσίας Going Abroad, που είναι και αυτό με τα περισσότερα στάδια, ξεκινάει με χειροποίητο ψωμί και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αρωματισμένο με λεμόνι, και κατσικίσιο βούτυρο. Το πρώτο πιάτο του γαστρονομικού αυτού ταξιδιού – που ξεκινάει μετά το καλωσόρισμα του chef – είναι ένα ευχάριστο παιχνίδι γεύσης και αναμνήσεων με γαρίδες κοιλάδας, φράουλα, τσιτσίραβλα και bloody Mary, που σκάει στο στόμα.

Τηγανητή αγκινάρα. σελινόριζα, αυγολέμονο, τρούφα και καφές
Τηγανητή αγκινάρα. σελινόριζα, αυγολέμονο, τρούφα και καφές

Η τηγανητή αγκινάρα με τη σελινόριζα, το αυγολέμονο, την τρούφα και τον καφέ είναι όσο comfort ακούγεται αλλά η πραγματική αποκάλυψη είναι το αυτόζυμο – το γνωστό και «εφτάζυμο» με ρεβύθι, που αποτίει φόρο τιμής στην κρητική καταγωγή των δύο chef. Το μυστικό είναι, αφού κόψεις το καρβελάκι, να κρατήσεις μία μπουκιά για το επόμενο πιάτο που ακολουθεί, δηλαδή τον αστακό με τη φρέσκια pasta, μπισκ αστακού αρωματισμένη με λάιμ, αυγοτάραχο και λάδι εστραγκόν.

Αστακός με χειροποίητη pasta, μπισκ και αυτόζυμο
Αστακός με χειροποίητη pasta, μπισκ και αυτόζυμο

Το μενού συνεχίζεται με ακόμα δύο πιάτα – καλκάνι, beurre blanc (κλασική γαλλική σος), αυγά πέστροφας, άγριο σέλινο και μύδια και μοσχαρίσιο γλυκάδι, κρέμα φάβας, τομάτα κονφί και πράσινη ελιά, πριν ολοκληρωθεί με τα γλυκά.

Η λίστα των κρασιών είναι αρκετά αντιπροσωπευτική του ελληνικού αμπελώνα, με ενότητες που χωρίζονται βάση γεωγραφικής περιοχής και ποικιλιών. Η sommelier Paisley Tara Kennett έχει δώσει και τον δικό της χαρακτήρα στη λίστα, με τις επιλογές σε ποτήρι να είναι φρέσκες και ενδιαφέρουσες.

Στη wine list υπάρχουν ενδιαφέρουσες επιλογές για κρασί σε ποτήρι
Στη wine list υπάρχουν ενδιαφέρουσες επιλογές για κρασί σε ποτήρι

Το “The Zillers” είναι πλέον ανοιχτό και για πρωινό, ενώ η πιο πρόσφατη προσθήκη του εστιατορίου είναι το brunch. Aπό τις 12 έως και τις 3 το μεσημέρι, ο Παύλος Κυριάκης προτείνει ένα δημιουργικό μενού με casual χαρακτήρα και φυσικά τις χαρακτηριστικές πινελιές του. Τις δικές του προτάσεις διαμορφώνει και το μπαρ, συμπληρώνοντας έτσι το brunch menu. Και κάπως έτσι το roof garden γίνεται προορισμός στην καρδιά της Αθήνας.

THE ZILLERS ROOF GARDEN
  • Μητροπόλεως 54, Σύνταγμα
  • 210 3222277